

MATTI MATIKAINEN
Maahanmuutto maksaa yhä enemmän, niin suorien kuin epäsuorien kustannusten kautta ja se on pois kaikesta muusta – ”Kuntavaaleissa äänestäjä valitsee, kannattaako se tätä vai perussuomalaista linjaa”
Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra toteaa, että vaikka maahanmuuttopolitiikan päälinjat tehdään hallituksessa ja lainsäädäntö eduskunnassa, niin maahanmuuton haitat kannetaan kunnissa, eli siellä, missä ihmiset asuvat, käyvät koulua ja käyttävät julkisia palveluita.
Suomen Perusta julkistaa tänään verkkoon avatun, maahanmuuton taloudellisia vaikutuksia erittelevän kuntakartan, joka pohjautuu jo aiemmin esitellyille maahanmuuton kuntakohtaisille kustannuksille.
Perussuomalaisten kansanedustaja ja puolueen 1. varapuheenjohtaja Riikka Purra korostaa, että näiden tietojen julkaisu on ensiarvoisen tärkeää, sillä tähän asti nämä olennaiset maahanmuuttoon liittyvät luvut ovat puuttuneet julkisesta keskustelusta.
– Tämän luulisi liikuttavan kaikkia julkisesta taloudesta, kuntataloudesta, kuntien tulevaisuudesta ja kuntavaaleista kiinnostuneita tahoja, Purra sanoi maanantaina tuumaustunnilla.
Verottaa rankasti kuntataloutta
Tosin muut puolueet ja media ovat jo aikoja sitten todenneet, että perussuomalaisten esiin nostamat poliittiset teemat eivät muka liity kuntiin tai kuntavaaleihin lainkaan. Kuten aiemmissakin vaaleissa, jopa perussuomalaisten mainoksia ja iskulauseita on taas tulkittu sen mukaan, voiko niissä esiintyviin asioihin puuttua kunnanvaltuustoissa.
Purra kehottaakin kaikkia tutustumaan perussuomalaisten kuntavaaliohjelmaan.
– Esittelimme täällä tuumaustunnilla virallisen kuntavaaliohjelmamme joitakin viikkoja sitten. Kyseessä on dokumentti, johon kannattaa perehtyä, mikäli on epäselvää, millaista kuntavaalipolitiikkaa puolueemme tulee valtuustoissa ajamaan.
Muiden asioiden ohella myös maahanmuutto on kuntavaalien alla vääränlaisena teemana nostettu riepoteltavaksi.
– Milloin se ei liity lainkaan kuntiin, milloin sen määrään ei voida vaikuttaa kunnissa ja milloin koko aihe on pelkkää populismia. Kuitenkin toiseen suuntaan – eli maahanmuuton lisäämiseen ja sen hienouden hehkuttamiseen liittyvät puheenvuorot – näkyvät edelleen liittyvän kuntiin, kuntapolitiikkaan, kuntavaaleihin ja pormestarin valintaan.
Haitat kannetaan kunnissa
Purra painottaa, että tottakai maahanmuutto liittyy kuntiin.
– Muun väittäminen on silkkaa sumutusta. Maahanmuuton esittäminen luonnonvoimana, johon ei voida puuttua, olipa siinä ongelmia tai ei, on yksi poliittisen ideologian muoto ja sellaisenaan vääristynyt ja epädemokraattinen. Vaaleissa kansalaisten on mahdollista äänestää sellaisia poliitikkoja ja sellaista puoluetta, joka haluaa puuttua maallemme haitalliseen maahanmuuttoon. Sama pätee tietenkin kuntavaaleihin.
– Maahanmuuttopolitiikan päälinjat tehdään hallituksessa ja lainsäädäntö eduskunnassa, mutta toisaalta sen haitat kannetaan kunnissa, siellä, missä ihmiset asuvat, käyvät koulua, käyttävät julkisia palveluita ja niin edelleen, Purra muistuttaa.
Kotouttamisen ja vastaanoton kulut vain murto-osa
Perussuomalaiset puhuvat paljon maahanmuuton kustannuksista. Juuri kukaan muu ei niistä puhukaan. Suomen Perusta on aiemmin julkaissut maahanmuuton kustannuksia vuosittaisiin menoihin, elinkaarikustannuksiin, matalapalkkamaahanmuuttoon ja uusimpana siis kuntiin liittyen.
– Olemme jankuttaneet jankuttamasta päästyämme, että valtion budjetin maahanmuutto-kohdan alta löytyvät kotouttamisen ja vastaanoton kulut ovat vain murto-osa kokonaisuuden kuluista. Vähitellen tämä tosiasia alkaa upota ihmisten ymmärrykseen, mutta edelleenkin ongelma on se, että maahanmuuttoon liittyvät ongelmat leijuvat toisistaan jotenkin irrallaan. Kuitenkin juuri se, mitä ihmiset näkevät ympärillään, josta kuulevat, josta lukevat uutisia, on se, mikä myös maksaa ja tuo esimerkiksi kunnille uusia velvoitteita, Purra sanoo.
Miksi maksaa ongelmallisesta maahanmuutosta?
Purra muistuttaa jokaista äänestäjää, että ongelmallinen maahanmuutto nostaa juuri sinun kuntaveroprosenttiasi, se ahmaisee valtion ja kunnan menoja – ja se on pois jostakin muualta.
– Miksi sinun pitäisi maksaa ongelmallisesta maahanmuutosta? Eikö sitä kannattavien puolueiden pitäisi edes tämä asia kyetä perustelemaan?
– Kuntavaalien läheisyys, kuntatalouden surkea tila, pois lukien hallituksen yltäkylläiset koronavelkapaketit, jotka keinotekoisesti ennen kuntavaaleja ovat nostaneet tunnusluvut optimistisemmiksi, julkistalouden krooniset haasteet – kaikki nämä puhuvat sen puolesta, että veronmaksajalle kalliiksi käyvää maahanmuuttoa pitää voida tarkastella sen kaikilla tasoilla, Purra sanoo.
Paljon etuuksia, vain vähän maksettuja veroja
Hän jatkaa, että maahanmuuton kuntakohtaisten kustannusten yhteydessä on syytä muistaa, että pelkkä menojen tarkastelu ei riitä. Maksetut kunnallisverot ovat ratkaisevassa asemassa kuntien talouden kannalta, koska niillä rahoitetaan suureksi osaksi kuntien lakisääteiset peruspalvelut.
– Paitsi että maahanmuuttajat käyttävät huomattavasti enemmän sosiaaliturvaa ja erityispalveluita, on kuntakohtaisten lukujen kohdalla ymmärrettävä myös se, että maahanmuuttajien maksamat vähäiset kunnallisverot luovat kunnan talouteen rahoitusvajeen, Purra huomauttaa.
– Paljon etuuksia ja palveluita, vain vähän maksettuja veroja. Tämä on se kiistaton tosiseikka, jonka tilastoista ja rekistereistä keräämämme tiedot kerta kerran jälkeen osoittavat. On tietenkin mahdollista, että näiden tosiasioiden jälkeenkin jotkut pyrkivät argumentoimaan, että kyse onkin solidaarisuudesta ja moraalista eikä taloudesta. Tämä on tietenkin mielipide, mutta koen tarpeelliseksi korostaa, että Suomella, sen paremmin valtion kuin kuntienkaan taloudessa, ei ole varaa tällaiseen solidaarisuuteen. Kansalaisten pitää saada itse päättää, haluavatko he kustantaa tällaista solidaarisuutta vai keksisivätkö he rahalle ehkä muuta käyttöä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Kuntavaaliohjelma etuisuudet verotulot ongelmat veronmaksajat kustannukset haittamaahanmuutto palvelut Riikka Purra Kunnat perussuomalaiset hallitus talous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ökyhankkeet ja omakotitaloasujien verorasituksen kiristäminen olivat liikaa – Vantaan pitkän linjan kuntapoliitikot Weckman ja Virkamäki siirtyivät kokoomuksesta perussuomalaisiin

Kokoomus ja demarit vaativat lisää ulkomaista halpatyövoimaa, vaikka työttömyys kasvaa Suomessa – perussuomalaiset eivät halua sellaista työperäistä maahanmuuttoa, jossa veronmaksaja maksaa palkat

Halla-aho moittii hallitusta ylimääräisestä kuntavaalimiljardista eli holtittomasta velkarahan kylvämisestä: ”Osumatarkkuus rahojen jakamisessa ollut heikko”

Perussuomalaiset jatkaa gallupien kärjessä – kannatusta tulee nyt tasaisesti kaikilta ryhmiltä ja kaiken ikäisiltä

Halla-aho ja Grönroos: Jos haluat muutosta nykyiseen menoon, on aika ryhtyä ehdokkaaksi kuntavaaleihin – lähde mukaan tekemään perussuomalaisempaa Suomea

Hallituspuolueet ajavat haittamaahanmuuttoa, viherveroja ja EU-tukipaketteja – Grönroos: Ei ole uskottavaa, että samat puolueet edistäisivät kuntatasollakaan suomalaisten hyvinvointia

Sosiaalinen maahanmuutto johtamassa alueiden ja koulujen eriytymiseen ja jakautumiseen – ”Näkyy suoraan jo asuntojen markkinahinnoissa”

Vantaalla jopa 62 prosenttia pakolaistaustaisista saa toimeentulotukea – harvempi kuin joka kolmas käy töissä

Ulkomaalaiset osallistuvat heikonlaisesti kunnan peruspalvelujen maksamiseen – Tampereelle kertyy maahanmuutosta joka vuosi yli 28 miljoonan euron rahoitusvaje
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää