MATTI MATIKAINEN
Maahanmuutto maksaa yhä enemmän, niin suorien kuin epäsuorien kustannusten kautta ja se on pois kaikesta muusta – ”Kuntavaaleissa äänestäjä valitsee, kannattaako se tätä vai perussuomalaista linjaa”
Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra toteaa, että vaikka maahanmuuttopolitiikan päälinjat tehdään hallituksessa ja lainsäädäntö eduskunnassa, niin maahanmuuton haitat kannetaan kunnissa, eli siellä, missä ihmiset asuvat, käyvät koulua ja käyttävät julkisia palveluita.
Suomen Perusta julkistaa tänään verkkoon avatun, maahanmuuton taloudellisia vaikutuksia erittelevän kuntakartan, joka pohjautuu jo aiemmin esitellyille maahanmuuton kuntakohtaisille kustannuksille.
Perussuomalaisten kansanedustaja ja puolueen 1. varapuheenjohtaja Riikka Purra korostaa, että näiden tietojen julkaisu on ensiarvoisen tärkeää, sillä tähän asti nämä olennaiset maahanmuuttoon liittyvät luvut ovat puuttuneet julkisesta keskustelusta.
– Tämän luulisi liikuttavan kaikkia julkisesta taloudesta, kuntataloudesta, kuntien tulevaisuudesta ja kuntavaaleista kiinnostuneita tahoja, Purra sanoi maanantaina tuumaustunnilla.
Verottaa rankasti kuntataloutta
Tosin muut puolueet ja media ovat jo aikoja sitten todenneet, että perussuomalaisten esiin nostamat poliittiset teemat eivät muka liity kuntiin tai kuntavaaleihin lainkaan. Kuten aiemmissakin vaaleissa, jopa perussuomalaisten mainoksia ja iskulauseita on taas tulkittu sen mukaan, voiko niissä esiintyviin asioihin puuttua kunnanvaltuustoissa.
Purra kehottaakin kaikkia tutustumaan perussuomalaisten kuntavaaliohjelmaan.
– Esittelimme täällä tuumaustunnilla virallisen kuntavaaliohjelmamme joitakin viikkoja sitten. Kyseessä on dokumentti, johon kannattaa perehtyä, mikäli on epäselvää, millaista kuntavaalipolitiikkaa puolueemme tulee valtuustoissa ajamaan.
Muiden asioiden ohella myös maahanmuutto on kuntavaalien alla vääränlaisena teemana nostettu riepoteltavaksi.
– Milloin se ei liity lainkaan kuntiin, milloin sen määrään ei voida vaikuttaa kunnissa ja milloin koko aihe on pelkkää populismia. Kuitenkin toiseen suuntaan – eli maahanmuuton lisäämiseen ja sen hienouden hehkuttamiseen liittyvät puheenvuorot – näkyvät edelleen liittyvän kuntiin, kuntapolitiikkaan, kuntavaaleihin ja pormestarin valintaan.
Haitat kannetaan kunnissa
Purra painottaa, että tottakai maahanmuutto liittyy kuntiin.
– Muun väittäminen on silkkaa sumutusta. Maahanmuuton esittäminen luonnonvoimana, johon ei voida puuttua, olipa siinä ongelmia tai ei, on yksi poliittisen ideologian muoto ja sellaisenaan vääristynyt ja epädemokraattinen. Vaaleissa kansalaisten on mahdollista äänestää sellaisia poliitikkoja ja sellaista puoluetta, joka haluaa puuttua maallemme haitalliseen maahanmuuttoon. Sama pätee tietenkin kuntavaaleihin.
– Maahanmuuttopolitiikan päälinjat tehdään hallituksessa ja lainsäädäntö eduskunnassa, mutta toisaalta sen haitat kannetaan kunnissa, siellä, missä ihmiset asuvat, käyvät koulua, käyttävät julkisia palveluita ja niin edelleen, Purra muistuttaa.
Kotouttamisen ja vastaanoton kulut vain murto-osa
Perussuomalaiset puhuvat paljon maahanmuuton kustannuksista. Juuri kukaan muu ei niistä puhukaan. Suomen Perusta on aiemmin julkaissut maahanmuuton kustannuksia vuosittaisiin menoihin, elinkaarikustannuksiin, matalapalkkamaahanmuuttoon ja uusimpana siis kuntiin liittyen.
– Olemme jankuttaneet jankuttamasta päästyämme, että valtion budjetin maahanmuutto-kohdan alta löytyvät kotouttamisen ja vastaanoton kulut ovat vain murto-osa kokonaisuuden kuluista. Vähitellen tämä tosiasia alkaa upota ihmisten ymmärrykseen, mutta edelleenkin ongelma on se, että maahanmuuttoon liittyvät ongelmat leijuvat toisistaan jotenkin irrallaan. Kuitenkin juuri se, mitä ihmiset näkevät ympärillään, josta kuulevat, josta lukevat uutisia, on se, mikä myös maksaa ja tuo esimerkiksi kunnille uusia velvoitteita, Purra sanoo.
Miksi maksaa ongelmallisesta maahanmuutosta?
Purra muistuttaa jokaista äänestäjää, että ongelmallinen maahanmuutto nostaa juuri sinun kuntaveroprosenttiasi, se ahmaisee valtion ja kunnan menoja – ja se on pois jostakin muualta.
– Miksi sinun pitäisi maksaa ongelmallisesta maahanmuutosta? Eikö sitä kannattavien puolueiden pitäisi edes tämä asia kyetä perustelemaan?
– Kuntavaalien läheisyys, kuntatalouden surkea tila, pois lukien hallituksen yltäkylläiset koronavelkapaketit, jotka keinotekoisesti ennen kuntavaaleja ovat nostaneet tunnusluvut optimistisemmiksi, julkistalouden krooniset haasteet – kaikki nämä puhuvat sen puolesta, että veronmaksajalle kalliiksi käyvää maahanmuuttoa pitää voida tarkastella sen kaikilla tasoilla, Purra sanoo.
Paljon etuuksia, vain vähän maksettuja veroja
Hän jatkaa, että maahanmuuton kuntakohtaisten kustannusten yhteydessä on syytä muistaa, että pelkkä menojen tarkastelu ei riitä. Maksetut kunnallisverot ovat ratkaisevassa asemassa kuntien talouden kannalta, koska niillä rahoitetaan suureksi osaksi kuntien lakisääteiset peruspalvelut.
– Paitsi että maahanmuuttajat käyttävät huomattavasti enemmän sosiaaliturvaa ja erityispalveluita, on kuntakohtaisten lukujen kohdalla ymmärrettävä myös se, että maahanmuuttajien maksamat vähäiset kunnallisverot luovat kunnan talouteen rahoitusvajeen, Purra huomauttaa.
– Paljon etuuksia ja palveluita, vain vähän maksettuja veroja. Tämä on se kiistaton tosiseikka, jonka tilastoista ja rekistereistä keräämämme tiedot kerta kerran jälkeen osoittavat. On tietenkin mahdollista, että näiden tosiasioiden jälkeenkin jotkut pyrkivät argumentoimaan, että kyse onkin solidaarisuudesta ja moraalista eikä taloudesta. Tämä on tietenkin mielipide, mutta koen tarpeelliseksi korostaa, että Suomella, sen paremmin valtion kuin kuntienkaan taloudessa, ei ole varaa tällaiseen solidaarisuuteen. Kansalaisten pitää saada itse päättää, haluavatko he kustantaa tällaista solidaarisuutta vai keksisivätkö he rahalle ehkä muuta käyttöä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Kuntavaaliohjelma etuisuudet verotulot ongelmat veronmaksajat kustannukset haittamaahanmuutto palvelut Riikka Purra Kunnat perussuomalaiset hallitus talous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ökyhankkeet ja omakotitaloasujien verorasituksen kiristäminen olivat liikaa – Vantaan pitkän linjan kuntapoliitikot Weckman ja Virkamäki siirtyivät kokoomuksesta perussuomalaisiin
Kokoomus ja demarit vaativat lisää ulkomaista halpatyövoimaa, vaikka työttömyys kasvaa Suomessa – perussuomalaiset eivät halua sellaista työperäistä maahanmuuttoa, jossa veronmaksaja maksaa palkat
Halla-aho moittii hallitusta ylimääräisestä kuntavaalimiljardista eli holtittomasta velkarahan kylvämisestä: ”Osumatarkkuus rahojen jakamisessa ollut heikko”
Perussuomalaiset jatkaa gallupien kärjessä – kannatusta tulee nyt tasaisesti kaikilta ryhmiltä ja kaiken ikäisiltä
Halla-aho ja Grönroos: Jos haluat muutosta nykyiseen menoon, on aika ryhtyä ehdokkaaksi kuntavaaleihin – lähde mukaan tekemään perussuomalaisempaa Suomea
Hallituspuolueet ajavat haittamaahanmuuttoa, viherveroja ja EU-tukipaketteja – Grönroos: Ei ole uskottavaa, että samat puolueet edistäisivät kuntatasollakaan suomalaisten hyvinvointia
Sosiaalinen maahanmuutto johtamassa alueiden ja koulujen eriytymiseen ja jakautumiseen – ”Näkyy suoraan jo asuntojen markkinahinnoissa”
Vantaalla jopa 62 prosenttia pakolaistaustaisista saa toimeentulotukea – harvempi kuin joka kolmas käy töissä
Ulkomaalaiset osallistuvat heikonlaisesti kunnan peruspalvelujen maksamiseen – Tampereelle kertyy maahanmuutosta joka vuosi yli 28 miljoonan euron rahoitusvaje
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää