Italiaan saapuu Välimeren kautta laittomia maahantulijoita sellaisella tahdilla, että maahan on julistettu kansallinen hätätila. / LEHTIKUVA
Maahanmuuttajien taakanjako etenee EU:ssa – Hakkarainen: ”Kansallisvaltioille ei jää paljoa sanansijaa”
Euroopan parlamentin täysistunto on tänään hyväksynyt neuvottelukantansa lakiesityksiin, jotka koskevat EU:n yhteisen muuttoliike- ja turvapaikkapolitiikan uudistamista sekä laillista maahanmuuttoa. Perussuomalaisia EU-parlamentin ECR-ryhmässä edustava Teuvo Hakkarainen on harmissaan. Hän äänesti sen puolesta, että parlamentti olisi vielä debatoinut lakikokonaisuuden sisällöstä ennen sen etenemistä.
EU-parlamentti hyväksyi tänään oman neuvottelukantansa pahamaineisesta turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikkaa koskevasta lakipaketista.
Kokonaisuuteen kuuluu esimerkiksi lakiesitys, joka koskee pitkään EU-alueella oleskelleiden kolmansien maiden kansalaisten asemaa. Mepit haluavat, että kolmansien maiden kansalaiset voivat jatkossa liikkua EU-maasta toiseen ilman lisätarkastuksia, että pitkään oleskelleen EU-statuksen voisi jatkossa saada kolmessa vuodessa viiden sijaan ja että huollettavat lapset saisivat automaattisesti saman aseman kuin vanhemmat.
Suunnitteilla pakollisia siirtoja
Pakettiin sisältyy myös pelätty päätös aloittaa neuvottelut kriisitilanteiden asetuksesta. Se koskee tilanteita, joissa EU-jäsenmaahan saapuu yllättäen paljon kolmansien maiden kansalaisia.
Komission harkinnan pohjalta tällaisessa tilanteessa voitaisiin tehdä pakollisia sisäisiä siirtoja tai poikkeuksia seulonta- ja turvapaikkamenettelyihin, mikä on heikentämässä entisestään jäsenvaltioiden päätäntävaltaa.
Kyse ei ole vielä valmiista lainsäädännöstä. Seuraavaksi menettelyt lakien lopullisesta muodosta voivat alkaa, kun myös jäsenvaltioita edustava neuvosto on päättänyt omasta kannastaan.
Komissio jyräämässä jäsenvaltiot
Perussuomalaisia EU-parlamentin ECR-ryhmässä edustava Teuvo Hakkarainen on harmissaan. Hän äänesti sen puolesta, että parlamentti olisi vielä debatoinut lakikokonaisuuden sisällöstä ennen sen etenemistä.
– Jos kokonaisuus menee tuollaisenaan läpi, niin kansallisvaltioille ei jää paljoa sanansijaa, koska EU-alueelle tulijoita aletaan jakaa jäsenvaltioihin EU:n päätöksellä. Komissio siitä päättää. Periaatteessa esitys olisi vielä mahdollista torpata ministerineuvostossa, mutta eivät ne torppaa, Hakkarainen sanoo.
Laittomia siirtolaisia vyöryy Eurooppaan
Paine yhtenäistää EU:n maahanmuuttopolitiikkaa on kasvanut viime aikoina etenkin eteläisessä Euroopassa ja eritoten Italiassa.
Italian hallitus äskettäin julisti maahan kansallisen hätätilan, koska laittomien siirtolaisten määrä on kasvanut hallitsemattomaksi. Hätätila kestää kuusi kuukautta, ja sen aikana on tarkoitus parantaa turvapaikanhakijoiden vastaanottojärjestelyitä sekä tehostaa vaille oleskelulupaa jääneiden palauttamista lähtömaihinsa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lakiesitykset laittomat siirtolaiset kansallisvaltiot kriisitilanteet palautukset Euroopan unioni Muuttoliike maahanmuuttajat Euroopan parlamentti Maahanmuuttopolitiikka Turvapaikkapolitiikka Taakanjako ECR Turvapaikanhakijat Teuvo Hakkarainen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Pakolaispaine kasvaa edelleen EU:ssa – turvapaikanhakijat nukkuvat jo kaduilla Belgiassa
Tuhannet yrittivät pääsiäisenä Välimeren yli Eurooppaan – ihmisvirta jo nelinkertainen vuodentakaiseen verrattuna
Italiaan kansallinen hätätila laittoman maahanmuuton patoamiseksi – Euroopan unionia kaivataan taas taakanjakoon
Taakanjaosta tulossa totta: EU äänestää jäsenmaiden pakosta vastaanottaa turvapaikanhakijoita
Ruotsin hallitus saattaa jopa kaatua riitaan maahanmuutosta – ruotsidemokraatit ja moderaatit eri linjoilla EU:n päätösvallasta
Italian senaatti hyväksyi Giorgia Melonin tiukat maahanmuuttolait – hallitus haluaa panostaa kotimaiseen työvoimaan
Karkotettavaksi tuomittu huumerikollinen suivaantui säilöönottoyksikön ruokaan: ”Aina vaan sitä samaa ja perunaa”
Purra: Hallituksessa joutuu tekemään ikäviä päätöksiä – etenkin punakepuviherhallituksen jäljiltä
Länsimaiden kansalaiset ovat pian poistuneet Sudanista – viimeinen näytös voi alkaa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää