

PS ARKISTO
Maahanmuuttajavaltaisten alojen väärinkäytöksiä yritetään suitsia – Purra: Esitys lisää ongelmia
Eduskunnassa keskusteltiin tänään ulkomaalaislain muutoksesta, jolla halutaan ehkäistä ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöä, parantaa uhrin asemaa ja lisätä hyväksikäytön ilmi tulemista. Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra ei ole vakuuttunut esityksen onnistuneisuudesta.
Kansanedustaja Riikka Purra on tehnyt aiheesta useita ulostuloja, kuten monet perussuomalaiset. Purra on välittänyt esimerkiksi rikosuhripäivystyksen, SAK:n, aluehallintovirastojen ja tutkijoiden keräämää tietoa ja tilastoja asiasta.
– Välillä meitä on syytetty yrittäjävihamielisyydestä ja siitä, että keksimme näitä ongelmia. Viime aikoina on kuitenkin tapauksia ollut julkisuudessakin niin paljon, että hallitus on päättänyt asiaan puuttua, Purra kertoo.
Maahan jääminen helpottuu
Hän ei kuitenkaan ole vakuuttunut esityksen onnistumisesta ja toimenpiteiden tehokkuudesta.
– Sen sijaan, että esityksessä puututtaisiin itse ongelmaan, siinä keskitytään työntekijöiden palkitsemiseen hyväksikäytetyksi joutumisesta. Ei ole lainkaan kaukaa haettua, että esitys johtaa tilanteeseen, jossa ulkomaalaisen työntekijän kannattaa hakeutua tarkoituksella huonojen työehtojen pariin tai ainakin esittää niin. Jopa hänen perheensä saa jäädä maahan siinä samalla, Purra sanoo.
Purra muistuttaa, että Suomi toteuttaa muutenkin paljon sallivampaa perheenyhdistämistä kuin esimerkiksi Norja ja Tanska.
Rakenteellinen ongelma
Purran mukaan ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäytön ja väärinkäytösten taustalla on rakenteellinen ongelma.
– Se jatkuu niin kauan kuin matalapalkka-aloille halutaan värvätä suomalaista tai oleskelunsa jo maassa vakiinnuttanutta maahanmuuttajaa helpompi eli yleensä halvempi työntekijä.
Esityksen esiin nostamat riskialat ovat ravintola-, rakennus- ja siivousala, telakat, alustatalous, autopesulat, kotitaloustyö ja kausityö. Näille sijoittuu valtaosa kolmansista maista tulevasta niin sanotusta työperusteisesta maahanmuutosta.
– Työnantajille riskit ulkomaalaisten hyväksikäytöstä ovat käytännössä mitättömät, ja niin ne ovat tämän esityksen jälkeenkin.
Taustalla on sektorista riippuen maahanmuuttajatyönantajia, kuten ravintola-alalla, tai moneen kertaan ketjutettuja sopimuksia, kuten rakennuksilla. Eniten puutteita on tarkastuksissa havaittu juuri rakennus-, ravintola- ja siivousaloilla.
Halpatyömaahanmuuttoa on rajoitettava
Purra muistuttaa, että perussuomalaiset on esittänyt asiaan useita korjausehdotuksia, muun muassa maahanmuuttajien minimiosaamis- ja palkkavaatimuksia.
– Kausityölupa poislukien raja voisi olla 3 000 euroa. Ehdotuksemme on tietenkin ammuttu alas, milloin milläkin tekosyyllä.
Purran mukaan on jännittävää, että Ruotsissa moderaatit – joka siis ideologisesti vastaa Suomen kokoomusta – on täysin perussuomalaisten linjoilla.
Kuten Suomen Uutiset aiemmin kertoi, Ruotsin kokoomus haluaa lopettaa työperäisen maahanmuuton niille matalakoulutusaloille, joilla tienataan vähemmän kuin ruotsalaisten mediaanipalkka eli n. 3 100 euroa. Näille aloille ei tulisi voida rekrytoida työntekijöitä ulkomailta.
Haitat ja kustannukset koko yhteiskunnalle
Puolueen mukaan matalapalkkamaahanmuuton lopettaminen EU:n ulkopuolisista maista torjuu rikollisuutta, joka liittyy työperäiseen maahanmuuttoon, säästää rahaa ja samalla pyrkii ratkaisemaan maassa jo olevien ulkomaalaisten merkittävän työttömyysongelman.
– Valitettavasti Suomen hallitus jatkaa ja kiihdyttää matalapalkkamaahanmuuttoa. Niin myös tällä esityksellä. Se ei tule ongelmia eikä väärinkäytöksiä lopettamaan niin kauan kuin aina on tulossa uutta halpaa ja nöyrää siirtolaista rajan yli siivoamaan sotkut, rakentamaan talot ja polkemaan ruoat kotiin.
– Hyödyt kohdistuvat tietyille elinkeinoaloille, jopa yksittäisille yrityksille, kustannukset kaikille veronmaksajille, Purra muistuttaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset haluaa estää turvapaikka- ja halpatyövoimamaahanmuuton – Halla-aho: Työn perässä Suomeen tuleville asetettava vähimmäisansioraja

Ruotsin kokoomus vaatii 3 100 euron vähimmäisansioita työn perässä muuttaville

Kokoomus ja demarit vaativat lisää ulkomaista halpatyövoimaa, vaikka työttömyys kasvaa Suomessa – perussuomalaiset eivät halua sellaista työperäistä maahanmuuttoa, jossa veronmaksaja maksaa palkat

Halla-aho: Työperäisille maahanmuuttajille asetettava euromääräinen minimituloraja, jolla Suomeen pääsee

Purra: Psykoterapiatietoja ei pitäisi kirjata Kanta-palveluun
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää