

Suojavarusteisiin pukeutunut rajavartija oli vastassa Suomeen Pohjois-Makedonian Skopjesta saapuvia matkustajia Turun lentoasemalla tiistai-iltana 11. elokuuta 2020. / LEHTIKUVA
Viikon 48/2020 luetuin
Maahanmuuttajat jonottavat koronatestejä päästäkseen lomailemaan lähtömaihin – kyläilyreissuilta tuodaan Suomeen uusia tartuntoja
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella maahanmuuttajataustaisten osuus koronatartunnan saaneista on jopa 30 prosentin luokkaa, eli osuus on selkeästi isompi kuin heidän väestöosuutensa. Korona leviää etenkin somalinkielisten keskuudessa.
Suomen koronatilanne on edennyt lyhyessä ajassa huolestuttavaan suuntaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietojen mukaan Suomessa on todettu 618 uutta koronatartuntaa. Yhteensä Suomessa on nyt keväästä saakka todettu 23 766 tartuntaa. Pahin tilanne on tällä hetkellä Uudellamaalla ja Päijät-Hämeessä, jossa korona on siirtynyt leviämisvaiheeseen.
Korona leviää nyt erityisesti pääkaupunkiseudun maahanmuuttajayhteisöissä ja alueilla, joilla asuu paljon maahanmuuttajia, kuten Itä-Helsingissä.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) infektioylilääkäri Asko Järvinen kertoi aiemmin Iltalehdelle, että maahanmuuttajataustaisten osuus koronatartunnan saaneista on HUS:n alueella jopa 30 prosentin luokkaa, eli osuus on selkeästi isompi kuin heidän väestöosuutensa.
Helsingin kaupunki tiedotti jo huhtikuussa, että koronavirustartunnat ovat lisääntyneet etenkin somalinkielisten keskuudessa.
Todistusten kanssa voi matkustaa minne vain
Koronaa tulee Suomeen myös rajojen ulkopuolelta, sillä Suomesta on edelleen mahdollista matkustaa ulkomaille ja lentokoneet liikkuvat. Ulkomaanmatkojen kohdemaat tai lentoyhtiö saattavat kuitenkin edellyttää matkustajilta tuoretta todistusta negatiivisen koronavirustestin tuloksesta tai niin sanottua fit to fly -todistusta.
Suomen Uutisten tietojen mukaan Helsingin ja Uudenmaan alueen terveydenhuollon yksiköissä on koko syksyn ajan testattu maahanmuuttajataustaisia, Suomessa asuvia henkilöitä, jotka ovat tarvinneet todistusta kotimaahan tai lähtömaahan suuntautuneen matkan vuoksi.
Maahanmuuttajat lomailevat tai käyvät muuten vierailulla kotimaissaan, kuten Irakissa, Afganistanissa, Somaliassa ja Keniassa. Toisaalta Suomesta matkustetaan paljon myös esimerkiksi Kiinaan ja Thaimaahan.
Suomen Uutisten tavoittama, pääkaupunkiseudulla työskentelevä terveydenhuollon ammattihenkilö on tilanteesta huolissaan
– Todistusten kanssa pääsee lentokoneella edelleen lähes kaikkialle maailmassa. Huolestuttavaa kuitenkin on, että esimerkiksi matkojen kohdemaissa koronatestaus ei välttämättä ole samalla tasolla kuin Suomessa, joten viruksen kantajiakin palaa Suomeen jatkuvasti ulkomailta.
Testejä päivittäin
Suomen Uutisten haastattelema terveydenhuollon ammattihenkilö on syksyn aikana tehnyt useita koronatestejä ja kirjoittanut testitodistuksia joita on tarvittu ulkomaanmatkoja varten.
Epäselvyyksiä on ilmennyt usein esimerkiksi tilanteissa, joissa on vaadittu todistusta jo ennen kuin näyte on valmistunut.
– Testejä olen tehnyt päivittäin. Pääkaupunkiseudulla on testejä tehty myös muualla Suomessa asuville ulkomaalaistaustaisille henkilöille. Ulkomaille matkustetaan myös koko perheen voimin. Olen myös tehnyt useita testejä ihmisille, jotka eivät edes osaa suomea.
Käytännöt vaadittavasta todistuksesta vaihtelevat riippuen lentoyhtiöstä tai matkan kohdemaasta. Koronatestitulos on eri asia kuin fit to fly -todistus, joka on lääkärin kirjoittama asiakirja, jossa on lääketieteellisesti arvioitu henkilön kykyä matkustaa lentokoneessa. Todistuksen saaminen edellyttää negatiivista koronatestitulosta.
– Hallitus kuitenkin suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille. Mielessä on käynyt, ovatko ne matkat oikeasti tarpeellisia, joita varten olen ihmisiä testannut, Suomen Uutisille kerrotaan.
Ylilääkäri: Lyhyet työmatkat eivät ole riski
HUS:n ylilääkäri Järvinen sanoo Suomen Uutisille, että ulkomaanmatkailun vaikutus Suomen koronatilanteeseen on viime aikoina ollut vähäistä. Järvinen kuitenkin toteaa, että koronaa tulee jonkin verran rajojen ulkopuolelta.
– Kaakkois-Suomesta on viestitetty, että siellä melko iso osa tartunnoista on peräisin Venäjällä käyneiden, usein kaksoiskansalaisten matkailusta.
Järvisen mukaan lyhyet työmatkat Suomen ulkopuolelle eivät ole merkittävä riskitekijä. Isoin riski on Suomessa asuvilla ulkomaalaisilla, jotka käyvät ”kylälymatkoilla”.
– Tartunnan riski liittyy siihen, mitä siellä ulkomailla tehdään. Suurin riski on aina niillä, jotka ulkomaanmatkoilla ovat tekemisissä ja lähikontaktissa paikallisten ihmisten kanssa, eli todennäköisyys saada tartunta on suurin tällaisissa tilanteissa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kaksoiskansalaiset koronatartunnat Asko Järvinen lennot koronatestit matkustaminen THL maahanmuuttajat Pääkaupunkiseutu Irak Hus Suomi Somalia Terveydenhuolto Venäjä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mäkelä: Eurooppaan pyrkii elintasoperäisiä siirtolaisia – ”Ainoa keino tulijoiden pysäyttämiseen on se, että siirtolaisvirta pysäytetään Euroopan ulkopuolelle”

Immonen: Suomi luisumassa Ruotsin tielle – ”Epäonnistunut maahanmuuttopolitiikka ja massamaahanmuutto johtavat maan lopulta totaaliseen kaaokseen”

Halla-aho: Turvapaikkajärjestelmämme pahimmat viat ovat avokätisyys ja hyväuskoisuus – ”Punavihreä hallitus pahentaa näitä ongelmia”

Pakolaisleirit roihuavat – jos sillä saa menolipun Suomeen

Halla-aho sisäministeri Ohisalolle: ”Aiotteko jatkossa olla vähemmän hyväuskoinen nyyhkytarinoiden edessä?”

Perussuomalaiset: Kaikki Suomeen palaavat matkailijat koronatestaukseen ja sairastuneet valvottuun karanteeniin

Koronan varjolla lisää maahanmuuton kustannuksia – vain perussuomalaiset vastustavat

Junnila: Sisäministeriö valmistelee keinoja laittoman maassaolon laillistamiseksi

Savio: Hallituksen on varmistettava koronavirusrokotusten edellyttämän logistiikan tehokkuus
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää