LEHTIKUVA
Maahanmuuton eri tukimuodot on selvitettävä
Maahanmuuttoon liittyvät rahoitus- ja tukimuodot on otettava perusteelliseen selvitykseen, vaativat perussuomalaisten 2. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Mäntylä ja puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.
Kansanedustaja Pia Kauma (kok.) nosti kohun kertomalla Espoon sosiaalitoimiston antavan maahanmuuttajille uusia lastenvaunuja, kun suomalaiset asiakkaat joutuvat tyytymään käytettyihin vaunuihin. Perussuomalaisten kansanedustaja Hanna Mäntylän ja puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon mielestä tämä on vain yksi esimerkki järjestelmän ongelmallisuudesta.
– Verovaroin kustannettavan sosiaalitukijärjestelmän tulee olla kaikilta osin avoin. Sama koskee kaikkia muitakin verovaroin kustannettavia eri tukia ja palveluita. Harkinnanvaraisen toimeentulotuen avoimuuden käsitettä on rajoitettu rajusti. Onkin käsittämätöntä, että virkamiehet – poliittisten päättäjien siunauksella – piilottelevat maahanmuuton todellisia kustannuksia suomalaisilta veronmaksajilta, kaksikko toteaa.
– Seuranta- ja vaikuttavuusarviointijärjestelmät ovat rakennettava siten, että tiedetään mihin ja millaisiin tarpeisiin eri tukia myönnetään yksilösuojaa rikkomatta. Tämä on täysin mahdollista, jos näin halutaan. Eri maista, joista on ajantasaista tutkimustietoa maahanmuuton kustannuksista, seurantamekanismit toimivat. Näin pystytään myös tekemään kansallisen edun mukaisia päätöksiä, ja puuttumaan väärinkäytöksiin.
Oma kansa etusijalla
Mäntylän ja Slunga-Poutsalon mielestä koko maahanmuuttojärjestelmän rahoitus ja todellinen vaikuttavuus tulee ottaa tiukkaan tarkasteluun. Kyse ei ole vain toimeentulotuesta vaan kaikesta muusta, joka liittyy maahanmuuton eri kustannuksiin.
– Integrointi yhteiskuntaan on ylevä tavoite, johon pumpataan eri kanavien kautta satoja miljoonia euroja rahaa edes kyseenalaistamatta onko niistä hyötyä. Nyt ylläpidetään laajaa viranomaiskoneistoa ja harhaa, että maahanmuuttajat saadaan integroitua yhteiskuntaan tuleviksi veronmaksajiksi ja työvoimaksi. Aikana, jolloin suomalaisten työttömyys kasvaa rajusti ja nuorten työllistyminen on liki mahdotonta, pitäisi miettiä mihin voimavaroja kohdennetaan. Tämä on kuitenkin aihe josta avoin keskustelu pyritään tehokkaasti tuhoamaan.
– Olisi tehtävä päätöksiä rohkeasti kansallisesti, kuten EU-maista tekivät viimeisimmäksi britit. He laittoivat kansallisen edun etusijalle ja tukijärjestelmät lukkoon, sekä ryhtyivät vaatimaan maahanmuuttajilta itseltään osoitusta siitä, että he ovat valmiita aidosti elättämään itsensä, eivätkä tule vain tukijärjestelmän piiriin. Tämä olisi mahdollista myös Suomessa. Esimerkiksi toimeentulotukilakia olisi mahdollista muuttaa siten, että tieto eri viranomaisten välillä kulkisi tehokkaammin, Mäntylä ja Slunga-Poutsalo painottavat.
Toimeentulolain muutos tyssäsi
Sosiaali- ja terveysministeriö asetti ns. ULMA-työryhmän (Ulkomaalaisille maksettavan toimeentulotuen käsittelyä koskevien menettelytapojen selkeyttämistä pohtinut työryhmä). Tämä työryhmä esitti jo vuonna 2011 toimeentulolain muuttamista.
– He olisivat lisänneet lakiin momentin, jonka avulla toimeentulotukea myöntävä viranomainen voisi antaa poliisille tai maahanmuuttoviranomaisille tiedon ulkomaalaislain edellytyksenä olevien toimeentuloa koskevien seikkojen selvittämiseksi tai oleskeluluvan edellytysten tarkistamiseksi, salassapidon estämättä. Koska työryhmä ei ollut kuitenkaan täysin yksimielinen asiasta, päädyttiin antamaan vain jälleen uusi opas toimeentulolain soveltamisesta, Mäntylä selventää.
– Ministeriö asetti jälleen viime vuonna toimeentulotuen uudistamista selvittävän työryhmän. Sen toimeksiannossa ei ole kuitenkaan mainittu sanallakaan maahanmuuttajille myönnettävien toimeentulotukimuotojen selventämistä tai seurantaa.
Kyse on oikeudenmukaisuudesta
Mäntylän mielestä perussuomalaiset ovat jääneet yksin puolustamaan kansallista etua ja suomalaisten hyvinvointia.
– Kyse ei ole vastakkainasettelusta vaan oikeudenmukaisuudesta. Kun suomalaisilta toistuvasti leikataan, elinkustannuksia nostetaan ja kurjistetaan ihmisten arkea, on oltava valmis myös keskusteluun siitä, kuinka paljon meidän kuuluu yhteiskuntana olla valmiita tukemaan muiden maiden ja muualta saapuvien kansalaisten hyvinvointia. Paljonko olemme valmiita laittamaan kiinni euroja toimintaan, jonka vaikuttavuudesta ei ole mitään tietoa, koska sitä ei haluta tutkia tai tuottaa? Se on vastuutonta poliittisilta päättäjiltä, Mäntylä ja Slunga-Poutsalo huomauttavat.
PS VERKKOTOIMITUS
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Laiton maahanmuutto Eurooppaan kiihtynyt tänä vuonna
Soini: Pakolaisia autettava mieluummin kotimaassaan, Räsänen nostaisi kiintiötä
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.