Maa- ja metsätalousministeriö on valmistellut luonnoksen hallituksen esitykseksi metsästyslain muuttamisesta. Esityksen mukaan maa- ja metsätalousministeriö saisi valtuuden asettaa päämäärän suurpetojen kannanhoidolliselle metsästykselle lajikohtaisesti ja kannanhoitoalueittain.
Hallituksen esitysluonnos pohjautuu suurpetotyöryhmän marraskuussa ehdottamiin toimiin.
– Tilanne on ollut jo vuosia solmussa ja petojahdit pääasiassa jäissä. Susiongelmat ovat sen myötä ainoastaan pahentuneet estäen joillain alueilla jopa esimerkiksi hirvenmetsästyksen koiralla täysin. Kun nousin eduskuntaan 2019, ensimmäinen kirjallinen kysymykseni koski nimenomaan susia. Nyt olemme hallituspuolue, ja ratkomme tätäkin ongelmaa, toteaa maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja sekä perussuomalaisten eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Jenna Simula.
”Petojen ihmisarkuus palautetaan”
Ministeriö asettaisi jatkossakin suurimmat sallitut saalismäärät kullekin lajille, mutta aiemmasta poiketen ne asetettaisiin pienemmille alueille kuin nykyisin.
– Kaikkia suurpetoja, niin sutta, karhua kuin ilvestä on päästävä jälleen metsästämään myös kannanhoidollisesti. Se on hallituksen yhteinen tavoite. Hommia painetaan, kunnes ollaan maalissa ja suurpetojahdit käynnissä, Simula lupaa.
– Ei riitä, että suurpetoja voidaan poistaa vain silloin, kun ne aiheuttavat konkreettista uhkaa tai häiriötä. Kannanhoidollisella metsästyksellä palautetaan petojen ihmisarkuus. Se on kaikkien etu, myös suurpetojen. Ne kuuluvat suomalaiseen luontoon, mutteivät lasten koulutielle tai lammasaitauksiin.
Pykälät käsitellään kiireesti
Esitetyillä lakimuutoksilla tuetaan yhdessä hoitosuunnitelmien päivittämisen kanssa sitä, että poikkeusluvissa voidaan ottaa paremmin huomioon suurpetojen ja niiden vaikutusten alueellisuus.
Metsästyslakiin ehdotetaan lisättäväksi myös säännös, jonka mukaan lupaharkinnassa on otettava huomioon taloudelliset, sosiaaliset ja sivistykselliset vaatimukset sekä alueelliset ja paikalliset erityispiirteet.
– Kansallisesti tehdään tarvittavat toimet, joista metsästyslain muuttaminen on nyt lausunnoilla ja siten eduskunnassa aivan pian. Tilanne on kestämätön, ja asiassa toimitaan siksi vauhdilla, eli petopykälät käsitellään kiireellisesti, Simula painottaa.