LEHTIKUVA
Maa- ja metsätalousvaliokunnan perussuomalaiset: Maatalouden kannattavuus heikkenee hälyttävän nopeasti – toimia tarvitaan nyt
Maa- ja metsätalousvaliokunnan perussuomalaiset jäsenet, kansanedustajat Ritva ”Kike” Elomaa, Mikko Lundén sekä Jenna Simula ovat koko kuluneen hallituskauden olleet huolissaan suomalaisen maatalouden kannattavuudesta ja ruokahuoltovarmuudesta.
Perussuomalaiset syyttää maatalouden ahdingosta hallituksen toimia, kuten energiahintojen nostoa sekä EU:ssa harjoitettua politiikkaa. MTK:n julkaisemien laskelmien mukaan lannoitteet ovat nyt tuplasti kalliimpia vuoden 2020 kesään verrattuna ja energian sekä kotieläinten rehujen hinnat ovat nousseet yli 30 prosenttia. Samaan aikaan kotieläintuotteiden tuottajahinnat ovat polkeneet paikallaan.
– Tiedostamme sen, että Suomessa alkutuottajille maksetaan tuotteistaan liian vähän. Tilanteen helpottamiseksi hintoihin tulisi tehdä tarkastuksia kesken sopimuskauden niin, että alkutuottajille maksetaan tuotteistaan korkeampi hinta, toteaa kansanedustaja Ritva “Kike” Elomaa.
Ruuantuotanto kriisissä
Huoltovarmuuskeskus totesi tiedotteessaan 11. helmikuuta, että maataloudessa on käynnissä akuutti kannattavuuskriisi, jolla on tuotannollisia vaikutuksia niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä.
– Hallituksen kiilusilmäiset ilmastotavoitteet eivät näytä joustavan, vaikka suomalainen ruokatuotanto on kriisissä ja tuottaja toisensa jälkeen joutuu lopettamaan tilansa.
– Istuvan hallituksen politiikka nostettuine bensaveroineen on aiheuttanut kriisin syvenemisen, kun tuotantokustannukset ovat muutoinkin korkeat ja maatalouden kannattavuus erittäin huonolla tasolla. Käytännössä kaikki niin sanotut suojapuskurit esimerkiksi viljelijöillä on jo käytetty, huomauttaa kansanedustaja Mikko Lundén.
– Kun työssäkäyvällä ei ole varaa maksaa sähkölaskua, ministerit neuvovat kääntymään sossun luukulle, ja kun maataloustuottajat ovat ahdingossa, hallitus kehottaa hakemaan lisää lainaa – missä ovat hallituksen toimet tilanteen helpottamiseksi? tivaa kansanedustaja Jenna Simula.
Euroopan unionilta tulossa lisää haitallista sääntelyä
Lisää harmaita pilviä alan ylle nostaa se mahdollisuus, että Euroopan unioni aikoo edelleen lisätä viljelijöiden hallinnollista taakkaa tulevalla rahoituskaudella. Jos komission esitys toteutuu, se tarkoittaa monella kotimaisella maatilalla myös jatkossa tiukkoja aikoja.
– Tämä näkyy välittömästi ruokahuollossa ja ruoan tuotannossa sekä huoltovarmuudessa. Kuka ottaa vastuun kokonaisen elinkeinoalan alas ajamisesta maassamme? Me perussuomalaiset ainakin teemme hartiavoimin töitä sen eteen, että suomalaiset saavat syödä kotimaista puhdasta ruokaa jatkossakin, Elomaa toteaa.
Perussuomalaiset vaatii, että hallitus ryhtyy pikaisiin toimiin alkutuotannon turvaamiseksi ja torjuu lisäbyrokratian. Perussuomalaiset ovat esittäneet lukuisia toimia polttoaine- ja energiahintojen alentamiseksi.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kannattavuuskriisi kotieläinten rehut lannoitteet ruokahuoltovarmuus tuottajahinnat tuotantokustannukset energian hinnannousu alkutuottajat maatalouden alasajo ruokahuolto sähkölasku maatilat Huoltovarmuuskeskus ilmastotavoitteet Maanviljelijät maa- ja metsätalousvaliokunta Mikko Lunden ruuantuotanto Energian hinta Euroopan unioni Sääntely Bensavero Ritva ”Kike” Elomaa Byrokratia MTK Jenna Simula Huoltovarmuus Maatalous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Mäenpää vaatii maatalouden tuotantorakennusten kiinteistöveron poistamista: “Kysymys on kansallisen huoltovarmuuden perustasta”
Hallitus tuhoaa kotimaisen maatalouden – “Tilat hukkuu jo nyt velkoihin”
Perussuomalaiset: Työn kannattavuus ja huoltovarmuus vaarassa – hallitus vain kiristää ruuvia
Kotimaisen maataloustuotannon tulevaisuus on vaarassa – Elomaa: Maataloustuottajat ansaitsevat reilun hinnan työstään
PS: Maatalouden hätätila julistettava – välittömiä aputoimenpiteitä nyt
Perussuomalaiset mukaan maatalouden parlamentaariseen komiteaan: ”Haluamme nähdä maaseudun elinvoimaisena ja monimuotoisena myös tulevaisuudessa”
Petri Huru: EU:n uusimmat vaatimukset iskevät Suomen maa- ja metsätalouteen
Purra: Hallituksen politiikka on lose-lose-tilanne suomalaiselle maataloudelle – “Se on tiettyjen tahojen tarkoituksenakin”
Mäenpää huolissaan Suomen huoltovarmuudesta: Tilanne on äärimmäisen vakava
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää