

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Maa- ja metsätalousvaliokunnan perussuomalaiset: Hallituksen maatalouspaketti on pelkkä mahalasku
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kertoi eilen iltapäivällä tulevasta hallituksen kriisipaketista mm. alkutuottajille. Hallituksen puheet antoivat odottaa suuria, mutta lopputulos oli pettymys.
Kokonaisuudessaan kotimaisen ruuantuotannon tukemiseksi osoitetaan nyt yhteensä noin 300 miljoonaa euroa, ja summaa täsmennetään kevään 2022 lisätalousarvioesitykseen sekä vuosien 2023–2026 julkisen talouden suunnitelmaan.
– Hallituksen esitys on edelleen laiha kompromissi maamme maatalouden auttamiseksi – olkoonkin, että osa esityksistä oli vielä esimerkiksi perussuomalaisilta lainattua. Emme myöskään vakuuttuneet millään tavalla siitä, että elintarvikemarkkinoiden toimivuus tehostuu esityksellä kestävästi, summaa valiokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa.
– Tällaisenaan esitys jää pelkästään hyvän tahdon varaan. Lisäksi kylvöjen pitäisi alkaa nyt; tuet tulevat viljelijöiden näkökulmasta aivan liian myöhään.
Hallituksella pallo edelleen hukassa
Perussuomalaisten maa- ja metsätalousvaliokuntaryhmä ei usko investointitukien autuaaksi tekevään voimaan. Näyttää siltä, että hallituksen pallo on edelleen hukassa akuutin maatalouskriisin keskellä.
– Näemme kyllä, että nyt tässä tilanteessa 300 miljoonan tukipaketti on erittäin kannatettava, mutta olisin toivonut, että sitä olisi enemmän kohdennettu niille peltohehtaareille, joilla tuotetaan ruokaa. Tämä olisi ollut meidän huoltovarmuudellemme, mikä on kaikki kaikessa, erittäin tärkeä asia. Silloin tämä paketti olisi painottunut tulevaisuuteen, toteaa valiokunnan jäsen, kansanedustaja Mikko Lundén.
– Nyt tämä ei valitettavasti toteudu, ja pelolla ajattelen, mitä huoltovarmuudellemme on tapahtumassa ensi syksystä lähtien.
Tämäkin ongelma sysätään seuraavalle hallitukselle
Väistyvän maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän toimenpidelista ei pureudu käsillä olevaan maatalouskriisiin, vaan se on ennemminkin pitkän tähtäimen ympäristöohjelma. Toimenpiteitä on pitkä lista, mutta niiden vaikuttavuus ei vakuuta.
– Kevätkylvöjen turvaamiseksi viljelijöille olisi pitänyt saada nopeita toimia jo yli kuukausi sitten, mutta hallitus ei siihen kyennyt. Tämäkin ongelma sysätään seuraavalle hallitukselle, mutta miten käy suomalaisen alkutuottajan? pohtii puolestaan valiokunnan jäsen, kansanedustaja Jenna Simula.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- investointituet elintarvikemarkkinat kriisipaketti kevätkylvöt maatalouskriisi alkutuottajat Tukipaketti maa- ja metsätalousvaliokunta Mikko Lunden ruuantuotanto julkisen talouden suunnitelma lisätalousarvio Jari Leppä Ritva ”Kike” Elomaa Viljelijät Jenna Simula Huoltovarmuus Maatalous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ministeri Lintiläkin levittelee vain käsiään: Ruuan hinta nousemassa kaksinkertaiseksi, hallitus jatkaa ilmastotoimiaan – miksi SDP ja keskusta hyväksyvät suomalaisten jatkuvan kurjistamisen?

Immonen: Ruuan- ja energiantuotannon huoltovarmuus turvattava – “Isänmaan etu kaiken muun edelle”

Koskela: Maatalouden jatkuvuuden turvaamiseksi maatalousyrittäjille pitäisi taata nykyistä huomattavasti vakaampi toimintaympäristö

Hallituksen toimet maatalouskriisiin edelleen riittämättömät – Simula: Lainojen lyhennysvapaa ja alville koroton maksuaika turvaisivat kevätkylvöt

Maatalouden huoltovarmuus varmistettava – 1 197 maatilaa lopetti viime vuonna

Maatalouden kriisi on kärjistynyt siihen pisteeseen, että tukea tarvitaan välittömästi – ”Suomen maatalouden tulevaisuudesta päätetään nyt”

Reijonen: Saavatko maatalousyrittäjät varaosia tässä maailmantilanteessa vai pysähtyykö tuotanto?

Ruoantuottajien jaksamista on tuettava – Elomaa: “Pelissä on valtavat panokset”

Hollantilainen EU-komissaari alkoi opastaa Hakkaraista metsien käytöstä – kuittasi takaisin: ”Neuvommeko me suomalaiset teitä tulppaanin kasvatuksessa?”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää