Lux Helsingin somekampanjaa kritisoineet naiset ovat mukana maailmanlaajuisessa #womanlifefreedom-ihmisoikeusliikkeessä. Heidän mukaansa teos edistää poliittista islamia.
Somekampanjan mainosvideo on Lux Helsingin 2023 SPECTRUM-teoksesta.
– Teos juhlii sukupuolen moninaisuutta, ilmastonmuutoksen vastaista työtä, konfliktien ja ihmisoikeusloukkausten vastaisia protesteja sekä henkilöitä, jotka ovat muuttaneet maailman eri kolkkiin ja tulleet osaksi uusia yhteisöjä ja pyrkineet näin edistämään ennakkoluulotonta yhtenäisyyttä ja muutosta, kuvailee SPECTRUM-teoksen taiteilija Lux Helsingin sivuilla.
SPECTRUM-teos on koostettu tekoälyllä. Teoksessa ei ole taiteilijan signeerausta. Suomen Uutiset ei saanut selville taiteilijan nimeä.
Teoksen yhteistyökumppanit Clear Channel ja Musiikkitalo eivät halunneet kommentoida teoksen herättämää kritiikkiä vaan ohjasivat kommentointipyynnöt Lux Helsingin viestintään.
“Valoa tammikuun pimeyteen”
Clear Channel ja Musiikkitalo kertovat nettisivuillaan haluavansa teoksella elävöittää kaupunkikuvaa ja “tarjota alustan, joka mahdollistaa esteettisen ilmaisumuodon ja kulttuuria edistävien äänten kuulumisen”.
– Tuemme ulkomainonnalla kulttuuria, jotta kaupunkien elinvoimaisuus ja elämyksellisyys säilyttäisivät asemansa. Tarjoamme medianäkyvyyttä erilaisille kulttuuritapahtumille ja -toimijoille, mm. Lux Helsingille, jossa taide toimii välineenä ihmisten yhteen tuomiseksi kulttuurikeskittymien paraatipaikoilla, kertoo Clear Channelin Account Manager Mika Lievonen.
Taiteen näkyminen katukuvassa on tärkeää myös konsertti- ja tapahtumatalona tunnetulle Musiikkitalolle:
– Haluamme olla aktiivisesti edistämässä Helsingin eläväistä kaupunkikulttuuria ja levittää taidetta myös Musiikkitalon seinien ulkopuolelle. On äärimmäisen hienoa, että yhdessä Luxin ja Clear Channelin saamme tuoda valoa tammikuun pimeyteen – kirjaimellisesti, sanoo Musiikkitalon myynti- ja markkinointipäällikkö Juha Paaso.
Miljoonat naiset taistelevat oikeuksistaan
Suomen Uutiset kysyi Lux Helsingiltä, miksi tekoälyllä koostetun teoksen taiteilija halusi viestiä, että naisen tulee peittää hiuksensa. Naisella olisi myös voinut olla lippalakki. Miksi poliittisen islamin luoma pukeutumissääntö piti tuoda esiin teoksessa, ja miksi teokseen piti tuoda uskonnollinen merkitys?
– Edellisessä Lux Helsinki -tapahtumassa esillä ollut SPECTRUM-teos kommentoi monimuotoisuutta ja näyttää kuvakollaasissa, minkälaisia erilaisia ihmisiä maailmassa on. Teos on luotu tekoälyllä, emmekä ota kantaa yksittäisen taiteilijan motiiveihin tai intentioihin. Taiteen tehtävä on herättää keskustelua, ja jokainen tulkitsee taideteosta omista lähtökohdistaan käsin, vastattiin Lux Helsingin viestinnästä.
Taleban, Hamas, Iranin islamistinen hallinto (IRGC-joukot) ja eri jihadistiryhmät alistavat naisia poliittisen islamin nimissä. Miljoonat naiset taistelevat tällä hetkellä siitä, että he voisivat ottaa päähuivin pois. SPECTRUM-teoksessa huivikuvan jälkeen esitetään teksti “empowering”. Suomen Uutiset kysyi edelleen, miten tämä voimaannuttaa naisia. Minkälaista feminismiä ja minkälaisia ihmisoikeuksia tämä edistää?
– Lux Helsingin kokonaisbudjetti on noin 1,5 miljoonaa euroa, josta noin kolmanneksen kattavat kaupalliset yhteistyökumppanit, Lux Helsingin viestinnästä vastattiin.
Suomen Uutiset pyysi myös SPECTRUM-teoksen rahoituksesta tarkempaa selvitystä. Miten teoksen kulut katettiin? Mitkä yritykset tai henkilöt rahoittivat teosta?
– Tällä hetkellä keskitymme tulevaan Lux Helsinki -tapahtumaan emmekä anna tähän liittyen nyt enempää kommentteja, kuului vastaus.
Lähi-idän asiantuntija: Naisilla ei ole valinnanvapautta
– En näe tarkoituksenmukaisena liittää yhteen päähuivin käyttäjää ja sanaa “voimaantuminen”, joka assosioituu sanan “emansipaatio” (vapautuminen) kanssa, sanoo Lähi-idän ja islamin asiantuntija Seida Sohrabi.
Hänen mukaansa uskonnollisesti ja historiallisesti tarkastellen pään peittävällä huivilla ei ole mitään yhteyttä vapautumisen ja voimaantumisen kanssa.
– Tilanne on itse asiassa päinvastainen. Monin paikoin maailmaa naiset on tänäkin päivänä pakotettu huntuun, kuten Iranissa ja muissa muslimimaissa. Valinnanvapautta ei ole naisille ja tytöille suotu. Siksi ymmärrän mainokseen kohdistuvan kritiikin ja hämmästelyn, hän sanoo.
Sohrabi on myös Helsingin kaupungin varavaltuutettu (kok.).