
Infektiosairauksien osasto Meilahden kolmiosairaalan osastoluettelossa Helsingissä. / LEHTIKUVA
“Luvut ovat karmeita” – Halla-aho: laittomasti maassa olevien terveys- ja sosiaalipalveluiden kustannuksia aliarvioidaan johdonmukaisesti
Jussi Halla-ahon mukaan laittomasti maassa olevien terveyspalveuiden kustannuksia on arvioitu pahasti alakanttiin. Halla-aho paheksuu THL:n pyrkimyksiä avata terveydenhuollon palvelut laittomasti maassa oleville, jopa laajempana kuin suomalaisille.
Laittomasti maassa olevien eli ”paperittomien” terveyspalveluiden laajentaminen alkoi vuonna 2014 julkaistusta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) raportista. Sen lähtökohtana oli avata suomalainen perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito kaikille, ohi valvovan viranomaisen.
THL:n lähtökohtana oli avata suomalainen perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito kaikille, ohi valvovan viranomaisen.
– THL peräänkuulutti laittomasti maassa oleville jopa laajempaa terveydenhuoltoa kuin EU-kansalaisille tai kantaväestölle, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho selvittää.
– Pyrkimys saatiin onnekkaasti katkeamaan eduskunnassa keväällä 2015. Paine terveydenhuollon laajentamiseen on kuitenkin edelleen kasvanut, ja on vain ajan kysymys, että asia on jälleen ylimmällä lainsäätäjällä.
– Helsinki on jo tehnyt vastuuttoman päätöksen laajentaa tarjontaa kattamaan kiireellisten lisäksi myös ns. ”välttämättömät” palvelut eli käytännössä rokotukset ja minkä tahansa todetun sairauden tai tilan edellyttämän hoidon. Vastaavia päätöksiä on tehty esimerkiksi Turussa ja Espoossa, Halla-aho lisää.
– Tällainen palveluiden lisääminen on vahingollista ja toimii houkuttimena niin turvapaikanhakijoille kuin yksinomaan hoitoon hakeutuville. Sekä hallituksen että Helsingin kaupungin esittämät arviot ilmiön kustannuksista ja muista seurauksista eivät ole realistisia, Halla-aho sanoo.
“Ilmaishoito on vetovoimatekijä maista, joissa hoidon saaminen ei ole mahdollista”
Helsinki on varannut tälle vuodelle 1,1 miljoonaa euroa kaikkiin palveluihin hätämajoitus mukaan lukien. Kaupungin esittämät arviot laittomien lukumääristä ovat selvästi alhaisemmat kuin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden määristä voidaan päätellä. Houkuttelevuustekijää ei huomioida lainkaan.
– Jo aiemmin useat infektioyksiköiden lääkärit, kunnat, sairaanhoitopiirit ja jopa ministeriöt ovat esittäneet, että ilmaishoito on vetovoimatekijä maista, joissa hoidon saaminen ei ole mahdollista. Myös kustannuksista on oltu huolissaan.
– Luvut ovatkin karmeita. HIV:n hoito maksaa 20 000 euroa vuodessa koko eliniän ajan, C-hepatiitin hoito jopa 180 000 euroa henkilöä kohti. Tuberkuloosi, jota hoidetaan jo nyt tartuntalain nojalla, voi kustantaa vaikeimman eli XDR-muotonsa osalta jopa 450 000 euroa henkilöltä. Näitä tapauksia Suomessa on jo todettu, ja itärajan takana niitä on erittäin paljon. Sanommeko, että tervetuloa Suomeen maailman parhaan terveydenhuollon piiriin? Halla-aho kysyy.
– Laittomien palveluiden lisäämisessä on kyse moralistisesta politiikasta, jonka hintalappu tulee olemaan valtava, puhumattakaan muista ikävistä seurauksista, kuten väestömme lisääntyvästä altistumisesta tartuntataudeille ja muille turvallisuusuhille, Halla-aho toteaa.
Korjaus 6.4.2018 klo 16:23: Helsingin varaama summa on 1,1 miljoonaa, ei 700 000 eur.
SUOMEN UUTISET
Lue myös
“Halla-ahon nimitykseen kohdistuva kritiikki on työpaikkakiusaamista”
Ääniharava Halla-aho kertoo yllättävästä kannattajajoukostaan (video)
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Monikulttuurisuus rasittaa kouluterveydenhoitoakin – maahanmuuttajien terveystarkastuksista ei tingitä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää