Kreikan avustamisesta liikkeelle lähteneiden ”kertaluonteisten ja tarkkarajaisten” EU-tukipakettien sarjan viimeisin näytös oli alkujaan koronapakettina lanseerattu, mutta nykyään elpymisvälineenä tunnettu vuonna 2021 hyväksytty paketti, joka rahoitettiin jäsenmaiden yhteisvelalla. Tukipaketin suurin avustusten saaja on ollut Italia, jonka tukeminen oli suunnitteilla jo ennen koronan rantautumista Eurooppaan.

Kansantaloustieteen emeritusprofessori Matti Virén on osallistunut aktiivisesti EU-tukipaketeista ja euroalueen taloudesta käytyyn keskusteluun jo vuosien ajan.

Tuoreessa teoksessa läpivalaistaan EU:n elpymispaketin syntyhistoriaa Virénin vuosina 2020-2021 kirjoittamien artikkelien kautta, joissa pääosassa on paketin puolesta esitettyjen argumenttien kriittinen analysointi. Lopussa kirjoittaja tarkastelee myös sitä, mikä on nykytilanne elpymisvälineen suhteen: kuinka hyvin tukipaketista esitetyt perustelut ovat kestäneet merivettä?

Faktojen piilottelu voittanut avoimuuden

Matti Virénin analyysi elpymisvälineen syntyhistoriasta kuvaa yhden tukipaketin kautta Euroopan unionissa vallitsevia laajempia ongelmia, jotka liittyvä siihen, miten liittovaltion ajaminen menee usein talouden realiteettien edelle, faktojen piilottelu voittaa avoimuuden ja kuinka keskusjohtoisuus pyrkii saamaan yliotetta markkinataloudesta – teos toimiikin samalla ABC-kirjana siitä, mitä tapahtuu, jos taloustieteen perusasiat yritetään heittää romukoppaan.

Julkaisu on luettavissa Suomen Perustan verkkosivuilla.

SUOMEN UUTISET