
Luottoluokitusyhtiö Fitch ilmoitti euroalueen japanisaatiovaarasta
Luottoluokitusyhtiö Fitch Ratings kertoi euroalueen olevan vaarassa joutua niin sanottuun japanisaatioon. Japanisaatio tarkoittaa korkean velan ja alhaisen inflaation yhdistelmää. Aiheesta uutisoi talouslehti Financial Times.
Japanisaatio on hankala yhdistelmä, sillä alhainen inflaatio on usein oire heikosta talouskasvusta ja se vaikeuttaa velkavuorten sulattelua. Pahimmat ongelmamaat ovat yhtiön mukaan Kreikka, Portugali ja Italia. Japanisaatio on saanut nimensä Japanin 1990-luvun talousvaikeuksista. Se on pitkäkestoinen vaiva, sillä maa ei ole vieläkään onnistunut selättämään ongelmaa.
Valtiolainakorot pohjilla
Euromaiden valtionvelkakirjat sukelsivat ennätyksellisen alas viime kesänä. Alhainen korkotaso heijastaa hidasta inflaatiota ja talouskasvua. Korot ovat syksyn aikana hieman kohonneet, mutta ne ovat edelleen negatiivisia monissa euromaissa. Sijoittajat eivät usko euroalueen inflaation piristyvän pitkiin aikoihin.
Fitchin mukaan EKP:lla on vaikeuksia päättää arvopaperien osto-ohjelmaa. EKP piti pienen tauon elvytystoimissa, mutta on palannut ostoihin.
Finanssi- ja eurokriisiä edelsi arvopaperien hintakupla, ja kriisien jälkeen euroalueen pankit ovat jääneet heikolle tolalle. Mikäli euroalue vaipuisi suoranaiseen deflaatioon, olisi vaikutukset hyvin vakavia Fitchin mukaan. Deflaatiossa velan reaalinen määrä kasvaa.
Mikäli euroalue alkaisi kärsiä täysimittaisesta japanisaatiosta, olisi EKP:lla vaikeaa vastata tähän edes Japanin tavoin. Fitch arvelee, ettei euroalue voisi poliittisesta arkaluontoisuudesta johtuen toteuttaa Japanin keskuspankin tekemiä suuria arvopaperiostoja.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruotsin keskuspankki luopumassa negatiivisista koroista talouskasvun hyytyessäkin – paukkujen arvellaan loppuneen

Italiassa hallitus horjuu – kannatuskipuilua ennen tärkeitä aluevaaleja, riitaa EVM-muutoksesta

EKP:n vihreä rahapolitiikka törmää realiteetin muuriin

Suomen talous supistui loppuvuonna – euroalueen talouskasvu lähes pysähtyi
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää