Newsweekin reiluusmittari antaa nettilehden lukijoille mahdollisuuden valita kunkin artikkelin kohdalla yhden viidestä vaihtoehdosta: 1) "epäreilu, vasemmalle kallellaan", 2) "pitkälti reilu, vasemmalle kallellaan", 3) "reilu", 4) "pitkälti reilu, oikealle kallellaan", 5) "epäreilu, oikealle kallellaan" / NEWSWEEK
Luottamus mediaan USA:ssa historiallisen alhaalla, Newsweek ottaa käyttöön uudenlaisen palautemekanismin, “reiluusmittarin” – sopisiko Ylellekin?
Amerikkalaisten luottamus mediaan on ennätysalhaalla. Trendi on jatkunut vuosikymmeniä, ja ilmiö kulkee käsi kädessä poliittisen polarisaation kanssa. Erityisesti konservatiiviyleisön luottamus mediaan on romahtanut jyrkästi. Tasapuolisesta uutisoinnistaan tunnettu viikkolehti Newsweek reagoi huoleen ottamalla käyttöön innovatiivisen palautemekanismin, “reiluusmittarin”. Se antaa lukijoille mahdollisuuden arvostella yksittäisten artikkeleiden poliittista puolueellisuutta. Lehti lupaa hyödyntää palautetta toimitustyössään ja toivoo sen lisäävän läpinäkyvyyttä, moniäänisyyttä ja luottamusta yleisön välillä.
Suuressa maailmassa Suomen ulkopuolella puolueellinen media on lähes useammin sääntö kuin poikkeus. Aihe ei varsinkaan ole tabu. Varsinkin Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa suurella osalla tunnetuista medioista on poliittisia kytköksiä ja omat poliittiset kulttuurinsa. Amerikkalaisista suurmedioista esimerkiksi CNN on leimallisesti demokraattimedia, ja vastaavasti Fox News on republikaanien kanava.
Näiden medioiden välimaastossa on liuta tunnettuja toimijoita, joista monet ovat tavoitelleet vaihtelevasti tasapuolisempaa journalistista otetta. Viime vuosina kiihtynyt poliittinen polarisaatio on kuitenkin ollut nähtävissä myös toimituksissa. Sen myötä journalistisen etiikan pidäkkeet ovat saattaneet joustaa entisestään. Tämä on ainakin suuren yleisön näkemys yleisestä mediakentän suunnasta siellä, missä polarisaatio on pisimmällä.
Amerikkalaistutkimuksista selviää, että ihmisten skeptisyys medioita kohtaan on kasvanut vuosi vuodelta. Toisin sanoen, ihmiset luottavat mediaan entistä vähemmän, ja epäluottamus kohdistuu myös tasapuolisuuteen tähtääviin keskitien medioihin.
Pitkän linjan kyselytutkimusyhtiö Gallupin mukaan amerikkalaisten luottamus mediaan on ollut laskusuunnassa jo vuosikymmeniä. Viime vuosina luottamus on suorastaan romahtanut. Se on ollut alimmillaan koskaan, eikä trendi ole taittumaan päin. Tilastoista hahmottuu myös jyrkkä epäsymmetria. Demokraattien kannattajien luottamus (“suuri” tai “kohtuullinen luottamus”) mediaa kohtaan oli viime vuonna moninkertainen (58%) verrattuna republikaanien kannattajien luottamukseen (11%). Suurten puolueiden ulkopuolisten vastaajien parissa luottamus oli myös verrattain heikkoa (29%).
Kuva: Gallup-com.
Vertailun vuoksi vuonna 1972 demokraattien ja republikaanien luottamus mediaa kohtaan oli lähes yhtä suurta, 74 ja 68 prosenttia. Konservatiiviyleisön äkkijyrkästä luottamuksen menettämisestä voisi päätellä, että tätä nykyä mediakentällä koetaan olevan yleisesti vahva kallistuma vasemmalle.
Viime vuonna Fortune-lehti uutisoi, että amerikkalaisten luottamus mediaan on jopa niin alhaalla, että ihmiset uskovat niiden johtavan lukijoitaan tarkoituksella harhaan. Poliittisesti leimallisille medioille polarisaatio saattaa jopa tarkoittaa avointa valtakirjaa entistä jyrkempään puolueellisuuteen ja todellisuuden värittämiseen.
Kaikki eivät kuitenkaan halua olla osa ilmiötä.
New York Timesin jälkeen maailman toisiksi suurin uutisviikkolehti Newsweek ilmoitti loppuvuodesta ottavansa käyttöön “reiluusmittarin”, Fairness Meter. Se antaa lukijoille mahdollisuuden arvostella erikseen jokaisen artikkelin yhteydessä sen poliittista sävyä. Mittarin avulla Newsweek pyrkii tukemaan missiotaan, “reilua ja todenmukaista uutisointia”.
Reiluusmittari antaa nettilehden lukijoille mahdollisuuden valita viidestä vaihtoehdosta:
-“epäreilu, vasemmalle kallellaan”
-“pitkälti reilu, vasemmalle kallellaan”
-“reilu”
-“pitkälti reilu, oikealle kallellaan”
-“epäreilu, oikealle kallellaan”
Kuva: Newsweek.
Newsweek määrittelee epäreilun näkökulman yksipuoliseksi tavaksi käsitellä aihetta ilman vastakkaista näkökulmaa. Pitkälti reilu viittaa tietyn poliittisen suunnan näkökulmaan, jossa vastakkainen näkökulma on huomioitu lähinnä muodollisesti. Reilu viittaa puolestaan tasapainoon eri näkökulmien välillä.
Lehti kertoo sitoutuvansa artikkelien palautteen seurantaan ja huomioivansa sitä toimitustyössä. Mediatalon mukaan palautemekanismi antaa mahdollisuuden kehittää toimintaansa moniäänisemmäksi ja tasapuolisemmaksi.
“Newsweekin reiluusmittarin käyttöönotto osoittaa omistautumistamme ammattietiikkaan, eheyteen, läpinäkyvyyteen ja tilivelvollisuuteen. Uskomme, että läpinäkyvyys on journalismin peruspilari, ja otamme reiluusmittarin innolla käyttöön palvellaksemme lukijoitamme ja toimitustamme entistä paremmin.”, päätoimittaja Nancy Cooper sanoi.
New Yorkissa pääkonttoriaan pitävä Newsweek on säästynyt verrattain hyvin puolueelliselta imagolta. Sen nykyinen organisaatio jatkaa 90 vuotta sitten perustetun lehden perinteitä. Newsweek tavoittaa tätä nykyä 100 miljoonaa lukijaa kuukaudessa.
Newsweekin tapa harjoittaa yleisövuorovaikutusta antaa ajateltavaa erityisesti Suomessa, jossa valtamediat julistavat virallisesti pyrkivänsä tasapuolisuuteen ja moniäänisyyteen. Myös viimeaikaiset esimerkit suomalaismedian yleisövuorovaikutuksesta jättävät paljon parantamisen varaa. Hiljattain Ylen vuorovaikutuspäällikkö Sami Koivisto politikoi ja provosoi riitaa perussuomalaisten kanssa somepalvelu X:ssä.
Koiviston toiminta oli pikemminkin malliesimerkki siitä, miten ei edistetä tasapuolisuutta ja rakentavaa keskustelua yleisön kanssa. Hän teki valtiollisesta mediasta poliittisen kiistan osapuolen ja lisäsi sivustakatsojien mahdollisia ennakkoluuloja median puolueellisuudesta. Lopulta Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila joutui tulemaan väliin ja rauhoittelemaan tilannetta.
Yleä vastaan kohdistetaan jatkuvasti puolueellisuussyytöksiä, jotka se itsepintaisesti kiistää. Auttaisiko reiluusmittari yhtiötä näkemään, mihin suuntaan sen verkossa julkaisemat jutut kallistuvat?
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Yleisradion päällikkö uhriutuu ensin somessa, esittää sitten härskin syytöksen perussuomalaisista, jolle ei löydy katetta – sortuu tarkentavan kysymyksen painon alle
Mediapomo: Yle on yksi syy kotimaisen median ahdingolle
Kun vuorovaikutuspäällikkö vaalivaikuttamaan lähti – Sami Koivisto leimasi Jani Mäkelän maalittajaksi yhden twiitin perusteella, tapaus johti Yle-toimitusjohtajan väliintuloon
Miksi yhden asian fanaattiset joukkoliikkeet paljastuvat aina lopulta äärivasemmistolaisiksi puuhakerhoiksi?
Presidenttiehdokkaat eri mieltä Ylen rahoituksesta – Halla-aho: Ei voi olla pyhä lehmä
Wall Street Journalin päätoimittaja Davosissa: Media ei enää omista totuutta
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää