Newsweekin reiluusmittari antaa nettilehden lukijoille mahdollisuuden valita kunkin artikkelin kohdalla yhden viidestä vaihtoehdosta: 1) "epäreilu, vasemmalle kallellaan", 2) "pitkälti reilu, vasemmalle kallellaan", 3) "reilu", 4) "pitkälti reilu, oikealle kallellaan", 5) "epäreilu, oikealle kallellaan" / NEWSWEEK
Luottamus mediaan USA:ssa historiallisen alhaalla, Newsweek ottaa käyttöön uudenlaisen palautemekanismin, “reiluusmittarin” – sopisiko Ylellekin?
Amerikkalaisten luottamus mediaan on ennätysalhaalla. Trendi on jatkunut vuosikymmeniä, ja ilmiö kulkee käsi kädessä poliittisen polarisaation kanssa. Erityisesti konservatiiviyleisön luottamus mediaan on romahtanut jyrkästi. Tasapuolisesta uutisoinnistaan tunnettu viikkolehti Newsweek reagoi huoleen ottamalla käyttöön innovatiivisen palautemekanismin, “reiluusmittarin”. Se antaa lukijoille mahdollisuuden arvostella yksittäisten artikkeleiden poliittista puolueellisuutta. Lehti lupaa hyödyntää palautetta toimitustyössään ja toivoo sen lisäävän läpinäkyvyyttä, moniäänisyyttä ja luottamusta yleisön välillä.
Suuressa maailmassa Suomen ulkopuolella puolueellinen media on lähes useammin sääntö kuin poikkeus. Aihe ei varsinkaan ole tabu. Varsinkin Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa suurella osalla tunnetuista medioista on poliittisia kytköksiä ja omat poliittiset kulttuurinsa. Amerikkalaisista suurmedioista esimerkiksi CNN on leimallisesti demokraattimedia, ja vastaavasti Fox News on republikaanien kanava.
Näiden medioiden välimaastossa on liuta tunnettuja toimijoita, joista monet ovat tavoitelleet vaihtelevasti tasapuolisempaa journalistista otetta. Viime vuosina kiihtynyt poliittinen polarisaatio on kuitenkin ollut nähtävissä myös toimituksissa. Sen myötä journalistisen etiikan pidäkkeet ovat saattaneet joustaa entisestään. Tämä on ainakin suuren yleisön näkemys yleisestä mediakentän suunnasta siellä, missä polarisaatio on pisimmällä.
Amerikkalaistutkimuksista selviää, että ihmisten skeptisyys medioita kohtaan on kasvanut vuosi vuodelta. Toisin sanoen, ihmiset luottavat mediaan entistä vähemmän, ja epäluottamus kohdistuu myös tasapuolisuuteen tähtääviin keskitien medioihin.
Pitkän linjan kyselytutkimusyhtiö Gallupin mukaan amerikkalaisten luottamus mediaan on ollut laskusuunnassa jo vuosikymmeniä. Viime vuosina luottamus on suorastaan romahtanut. Se on ollut alimmillaan koskaan, eikä trendi ole taittumaan päin. Tilastoista hahmottuu myös jyrkkä epäsymmetria. Demokraattien kannattajien luottamus (“suuri” tai “kohtuullinen luottamus”) mediaa kohtaan oli viime vuonna moninkertainen (58%) verrattuna republikaanien kannattajien luottamukseen (11%). Suurten puolueiden ulkopuolisten vastaajien parissa luottamus oli myös verrattain heikkoa (29%).
Kuva: Gallup-com.
Vertailun vuoksi vuonna 1972 demokraattien ja republikaanien luottamus mediaa kohtaan oli lähes yhtä suurta, 74 ja 68 prosenttia. Konservatiiviyleisön äkkijyrkästä luottamuksen menettämisestä voisi päätellä, että tätä nykyä mediakentällä koetaan olevan yleisesti vahva kallistuma vasemmalle.
Viime vuonna Fortune-lehti uutisoi, että amerikkalaisten luottamus mediaan on jopa niin alhaalla, että ihmiset uskovat niiden johtavan lukijoitaan tarkoituksella harhaan. Poliittisesti leimallisille medioille polarisaatio saattaa jopa tarkoittaa avointa valtakirjaa entistä jyrkempään puolueellisuuteen ja todellisuuden värittämiseen.
Kaikki eivät kuitenkaan halua olla osa ilmiötä.
New York Timesin jälkeen maailman toisiksi suurin uutisviikkolehti Newsweek ilmoitti loppuvuodesta ottavansa käyttöön “reiluusmittarin”, Fairness Meter. Se antaa lukijoille mahdollisuuden arvostella erikseen jokaisen artikkelin yhteydessä sen poliittista sävyä. Mittarin avulla Newsweek pyrkii tukemaan missiotaan, “reilua ja todenmukaista uutisointia”.
Reiluusmittari antaa nettilehden lukijoille mahdollisuuden valita viidestä vaihtoehdosta:
-“epäreilu, vasemmalle kallellaan”
-“pitkälti reilu, vasemmalle kallellaan”
-“reilu”
-“pitkälti reilu, oikealle kallellaan”
-“epäreilu, oikealle kallellaan”
Kuva: Newsweek.
Newsweek määrittelee epäreilun näkökulman yksipuoliseksi tavaksi käsitellä aihetta ilman vastakkaista näkökulmaa. Pitkälti reilu viittaa tietyn poliittisen suunnan näkökulmaan, jossa vastakkainen näkökulma on huomioitu lähinnä muodollisesti. Reilu viittaa puolestaan tasapainoon eri näkökulmien välillä.
Lehti kertoo sitoutuvansa artikkelien palautteen seurantaan ja huomioivansa sitä toimitustyössä. Mediatalon mukaan palautemekanismi antaa mahdollisuuden kehittää toimintaansa moniäänisemmäksi ja tasapuolisemmaksi.
“Newsweekin reiluusmittarin käyttöönotto osoittaa omistautumistamme ammattietiikkaan, eheyteen, läpinäkyvyyteen ja tilivelvollisuuteen. Uskomme, että läpinäkyvyys on journalismin peruspilari, ja otamme reiluusmittarin innolla käyttöön palvellaksemme lukijoitamme ja toimitustamme entistä paremmin.”, päätoimittaja Nancy Cooper sanoi.
New Yorkissa pääkonttoriaan pitävä Newsweek on säästynyt verrattain hyvin puolueelliselta imagolta. Sen nykyinen organisaatio jatkaa 90 vuotta sitten perustetun lehden perinteitä. Newsweek tavoittaa tätä nykyä 100 miljoonaa lukijaa kuukaudessa.
Newsweekin tapa harjoittaa yleisövuorovaikutusta antaa ajateltavaa erityisesti Suomessa, jossa valtamediat julistavat virallisesti pyrkivänsä tasapuolisuuteen ja moniäänisyyteen. Myös viimeaikaiset esimerkit suomalaismedian yleisövuorovaikutuksesta jättävät paljon parantamisen varaa. Hiljattain Ylen vuorovaikutuspäällikkö Sami Koivisto politikoi ja provosoi riitaa perussuomalaisten kanssa somepalvelu X:ssä.
Koiviston toiminta oli pikemminkin malliesimerkki siitä, miten ei edistetä tasapuolisuutta ja rakentavaa keskustelua yleisön kanssa. Hän teki valtiollisesta mediasta poliittisen kiistan osapuolen ja lisäsi sivustakatsojien mahdollisia ennakkoluuloja median puolueellisuudesta. Lopulta Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila joutui tulemaan väliin ja rauhoittelemaan tilannetta.
Yleä vastaan kohdistetaan jatkuvasti puolueellisuussyytöksiä, jotka se itsepintaisesti kiistää. Auttaisiko reiluusmittari yhtiötä näkemään, mihin suuntaan sen verkossa julkaisemat jutut kallistuvat?
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Yleisradion päällikkö uhriutuu ensin somessa, esittää sitten härskin syytöksen perussuomalaisista, jolle ei löydy katetta – sortuu tarkentavan kysymyksen painon alle
Mediapomo: Yle on yksi syy kotimaisen median ahdingolle
Kun vuorovaikutuspäällikkö vaalivaikuttamaan lähti – Sami Koivisto leimasi Jani Mäkelän maalittajaksi yhden twiitin perusteella, tapaus johti Yle-toimitusjohtajan väliintuloon
Miksi yhden asian fanaattiset joukkoliikkeet paljastuvat aina lopulta äärivasemmistolaisiksi puuhakerhoiksi?
Presidenttiehdokkaat eri mieltä Ylen rahoituksesta – Halla-aho: Ei voi olla pyhä lehmä
Wall Street Journalin päätoimittaja Davosissa: Media ei enää omista totuutta
Viikon suosituimmat
Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa
DEI-ideologia jyllää vielä vahvasti Suomessa, varsinkin julkisella sektorilla, mutta synnyinmantereellaan DEI vetää viimeisiä henkäyksiään. Facebookin omistava Meta-konserni on liittynyt niiden suuryritysten joukkoon, jotka ovat ilmoittaneet lopettavansa DEI-hankkeensa. Käytännössä se näkyy muun muassa siten, että jatkossa Facebookin toimitilojen miestenvessoissa ei ole enää tarjolla ilmaisia tamponeja.
Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”
Useamman vuosikymmenen ajan jatkunut tuhansien englantilaistyttöjen järjestelmällinen groomaus, ahdistelu ja sarjaraiskaukset ovat suurin rauhanajan rikos modernin Euroopan historiassa, kirjoittaa historioitsija ja kolumnisti Dominic Green amerikkalaisessa The Free Press -lehdessä. Nämä rikokset ovat enimmäkseen pakistanilaistaustaisten muslimimiesten tekemiä, ja valtaosa heistä ei ole joutunut vastuuseen. 2010-luvulla sekä oikeiston että vasemmiston johtamat hallitukset yrittivät hyssytellä vyyhtiä muutamien symbolisten oikeudenkäyntien jälkeen. Se näytti onnistuvan, kunnes Elon Musk perehtyi osaan oikeudenkäyntiasiakirjoista ja nosti asian esille omistamallaan X-alustalla. Nyt skandaali ravistelee Ison-Britannian yhteiskuntajärjestystä, eikä vyyhtiä voi enää hyssytellä.
Yliopistotutkimuksen karu tulos: Ulkomaalaistaustaisten yliedustus raiskauksissa jopa 7-kertainen – syrjäytyminen ei ole syynä
Suuri enemmistö kaikista Ruotsissa raiskaustuomion vuosina 2000-2020 saaneista oli maahanmuuttajataustaisia. Ero etnisesti ruotsalaisiin oli jopa 7-kertainen. Sosioekonomiset seikat ja syrjäytyminen eivät selitä rikoksia, selviää Lundin yliopiston tekemästä tutkimuksesta. Syyt on etsittävä muualta.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
Sadistinen ja täysin mielenvikainen väkivalta yleistyy Ruotsissa – asialla saatananpalvojilta vaikutteita saaneet lapset
Tammikuun alussa koiraansa ulkoiluttanut 55-vuotias nainen yritettiin murhata veitseniskuilla Boråsissa. Kyseessä oli lyhyessä ajassa jo toinen törkeä väkivallanteko, joka on yhdistetty verkon pimeimmässä nurkassa majaansa pitämään natsihenkiseen saatananpalvojayhteisöön. Jäljet johtavat myös sylttytehtaisiin Venäjällä.
Espoon Miilukorven vastaanottokeskus lopettaa toimintansa perussuomalaisten esityksestä
Espoon ympäristö- ja rakennuslautakunta päätti kokouksessaan perussuomalaisten esityksestä määrätä Espoon Miilukorvessa toimivan vastaanottokeskuksen toiminnan lopetettavaksi uhkasakon uhalla äänin 8-5.
Europarlamentaarikko Tynkkynen lupaa edistää digitaalista sananvapautta EU:ssa – vihreiden Niinistö sen sijaan rajoittaisi lailla somekeskusteluja
Miljardööri Mark Zuckerberg on äskettäin luvannut vähentää sensuuria ja edistää sananvapautta omistamissaan sosiaalisen median sovelluksissa. A-studiossa keskiviikkona vieraana olleet europarlamentaarikot Sebastian Tynkkyen ja Ville Niinistö olivat täysin eri linjoilla sananvapauden käytöstä sähköisillä alustoilla. Tynkkynen huomauttikin Niinistölle, että vihervasemmistolaiset ovat kiivaasti puolustaneet sosiaalisen median faktantarkistajia, koska toimet eivät ole kajonneet vihervasemmiston sisältöihin.
Ruotsi valmistautuu muuttamaan perustuslakia: Passi pois kaksoiskansalaisilta, jotka ovat uhka kansalliselle turvallisuudelle
Ruotsi valmistautuu muuttamaan perustuslakia voidakseen ottaa passin pois niiltä kaksoiskansalaisilta, jotka ovat saaneet Ruotsin kansalaisuuden vilpillisin keinoin tai jotka ovat uhka kansalliselle turvallisuudelle.
Brittihallinto leimaa termin “aasialaiset raiskausringit” rasistiseksi – tilaston mukaan pakistanilaiset syyllistyvät neljä kertaa todennäköisemmin lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön
Paikallishallintojen alueet, joilla brittiläis-pakistanilaiset miehet raiskasivat nuoria vaaleaihoisia tyttöjä, ovat hyväksyneet Iso-Britannian työväenpuolue Labour Partyn virallisesti hyväksymän islamofobian määritelmän, joka pitää ilmausta "aasialaiset raiskausringit” rasistisena.
Valtion periaatepäätös kotoutumisen edistämiseksi: Maahanmuuttajien on kannettava vastuu kotoutumisestaan
Hallitus hyväksyi periaatepäätöksen valtion kotoutumisen edistämisohjelmasta 2024–2027. Perussuomalaiset korostaa, että kotoutumisen edistämisohjelman 2024–2027 keskeisen painopisteen tulee olla maahanmuuttajien vastuun ja velvollisuuksien lisäämisessä sekä rinnakkaisyhteiskuntien torjumisessa.