Luottamus Etelä-Euroopan pankkeihin horjuu – Malinen: “Espanjan, Italian ja Portugalin taseet ovat negatiivisempia kuin koskaan”
Euroopan keskuspankkijärjestelmän TARGET2-tasapainot ovat taas leviämässä viuhkan lailla, sillä eurokriisimaiden keskuspankkien keskinäiset velat ovat kasvussa. Järjestelmä pitää kirjaa siitä, minkä maan rahoituslaitokset ovat velkaa toisen euromaan rahoituslaitoksiin. Samoin se pitää kirjaa euroalueen pohjoisten keskuspankkien saamisista.
GnS Economicsin pääekonomisti Tuomas Malinen kertoo tilanteen johtuvan epävarmuudesta. Hän huomauttaa nykytilanteen eroavan aiemmasta TARGET2-epätasapainohäiriöstä siitä syystä, että nyt Etelä-Euroopan maiden taloudet sentään kasvavat. Kyse ei olekaan tällä kertaa epäluottamuksesta itse eteläisiin euromaihin, vaan niiden maiden pankkeihin. Tällä kerralla Kreikan vajeet keskuspankkijärjestelmään eivät ole niin suuria, mikä voi selittyä maassa olleista pääomakontrolleista, eli kreikkalaispankkien tilejä ei ole voitu tyhjentää vapaasti. Kreikan poikkeuksellinen tilanne ei kerro koko totuutta.
– Espanjan, Italian ja Portugalin taseet ovat negatiivisempia kuin koskaan, Malinen huomauttaa.
Riskit piilevät euron hajoamisessa
TARGET2-epätasapainojen merkitystä on yleisesti väheksytty. Numerot muuntuvat tuskallisiksi siinä tapauksessa, ettei Euroopan keskuspankkijärjestelmä kestäkään. Järjestelmä ontuisi, jos vaikka joku pitkän TARGET2-velan tehnyt euromaa jättäisi euroalueen. Esimerkiksi Italiassa euroeron kannatus on merkittävän suuri.
– TARGET2-järjestelmän epätasapainojen takeena käytetään yleisesti valtioiden velkakirjoja. Jos EKP hajoaisi, hajoaisi myös euroalue, minkä seurauksena useampi euromaa ajautuisi maksukyvyttömyyteen, Malinen kertoo.
Suomen ja Saksan keskuspankkien pitäisi tällöin kirjata TARGET2-saataviaan yksinkertaisesti tappioiksi. Jos euro ei hajoaisi kokonaan, vaan vain osa jäsenmaista eroaisi, jäisivät TARGET2-saatavat järjestelmään jäävien maiden huoleksi.
Kasvulla ulos epätasapainoista
Malisen mielestä keskeinen lääke epätasapainojen poistamiseen tulisi Etelä-Euroopan maiden talouskasvusta. Se lisäisi hänen mukaansa luottamusta eteläeurooppalaisiin pankkeihin.
Poliittinen tilanne on eteläeurooppalaisissa euromaissa kiikkerä. Portugalin sosialistihallituksen kykyä talouden trimmaukseen horjuu. Espanjassa hallituksen muodostus oli liki vuoden mittainen projekti. Katalonia hakeutuu itsenäiseksi. Italiassa järjestetään tärkeä kansanäänestys joulukuun alussa, mikä voi johtaa pääministeri Matteo Renzin eroon. Maan euroerokannatus on korkealla, eikä talous ole pitkällä aikavälillä kasvanut juuri lainkaan. Maan pankeilla on rutkasti tuottamattomia luottoja. Kreikan laitavasemmiston ja nationalistien yhteishallitus on tiukoilla jatkuvan vyönkiristyksen seurauksena.
Riittävää talouskasvua ei voida siten pitää itsestään selvänä. Poppakonsteja ei oikein ole.
– Kaikki muut tasapainotusvaihtoehdot ovat väliaikaisia, Malinen summaa.
HENRI MYLLYNIEMI
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Kaataako Viiden tähden liike sunnuntaina Italian pääministerin?
Talouslehden tyly arvio: “Italia on suurin uhka yhteisvaluutta eurolle, jonain päivänä maata johtaa eurovastainen hallitus”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää