Tehostetun talvihoidon verkosto kattaa noin 140 kilometriä pyöräliikenteen pääreittejä ympäri Helsinkiä. Uusia reittejä tänä talvena on muun muassa Kalasataman ja Pasilan välillä, Vuosaaressa sekä Kehä 1:n varrella. Harjasuolauksella reiteistä hoidetaan noin 80 kilometriä ja tehostetulla aurauksella noin 60 kilometriä.
Lumisiin jalankulkuväyliin otti kantaa viestipalvelu X:ssä Suvi-Anne Siimes:
– Olen antanut useamman talven peräkkäin palautetta kahdesta asiasta: priorisoitujen rinnakkain kulkevien kevyenliikenteenväylien jalkakäytäväpuolen kunnossapito ja noiden väylien varrella sijaitsevien joukkoliikenteen pysäkkialueiden liikennejärjestelyt ja talvikunnossapito.
Turvallisempaa ulkoilua myös vanhuksille
Hän nosti esiin iäkkäämpien kaupunkilaisten näkökulman.
– Ikääntyessäni olen huomannut, miten tärkeää on, että myös me yli 65-70-80-vuotiaat voimme kohtuullisen turvallisesti ulkoilla talvella. Moni meistä ei enää pysty pyöräilemään, mutta kävelemään kyllä.
– Kävely taitaa kuitenkin olla se yleisin liikkumismuoto: kävely kauppaan, kävely joukkoliikenteen pysäkille, lapsen vienti päiväkotiin, vauvan ulkoiluttaminen vauvanvaunuilla. Tai vanhuksen tai liikuntaesteisen kulku rollaattorilla tai pyörätuolilla.
“Kävelen pyörätien reunaa, jos jalankulkuväylää ei ole aurattu”
Suomen Uutiset haastatteli helsinkiläistä kaupunkikävelyä harrastavaa naista, joka on pannut merkille saman ilmiön.
– Esimerkiksi Töölönlahdella on useana vuonna ollut lumeton pyörätie ja jalankulkuväylä on ollut vielä auraamatta. Töölönlahti on suosittu kävelyreitti. Se vie suoraan rautatieasemalle ilman aamuruuhkan liikennevaloissa seisoskelua, hän sanoo ja lisää:
– Itse veronmaksajana kävelen auratun pyörätien reunaa, jos kävelytietä ei ole aurattu.
Vastuut jakautuvat kiinteistöjen ja kaupungin kesken
Katujen talvikunnossapitoon liittyvät vastuut jakautuvat kaupungin ja kiinteistöjen kesken. Vastuut on jaettu eri tavoin kantakaupungissa ja muilla alueilla. Jos jalkakäytävä on muualla kuin kantakaupungissa, sen hoidosta vastaa kaupunki.
Kantakaupungissa kaupungin vastuulla on autoteiden auraus, hiekoitus ja suolaus. Kiinteistön vastuulla on puolestaan kiinteistön kohdalla olevien jalkakäytävien auraus ja hiekoitus. Muilla alueilla kaupunki vastaa autoteiden ja jalkakäytävien talvihoidosta kokonaisuudessaan. Kiinteistön vastuulle jää tonttien sisäänajokohtien avaaminen aurauksen jälkeen.
Pääteiden, kuten esimerkiksi kehäteiden, Länsiväylän ja Hämeenlinnanväylän, kunnossapito kuuluu valtiolle.
Kaupungin aurausaikataulut voit katsoa täältä.