

LEHTIKUVA
Lumeliitot yleistyvät – naimisiin vain oleskeluluvan vuoksi
Viranomaiset käsittelevät Suomessa vuosittain tuhansia oleskelulupahakemuksia perhesiteiden perusteella. Myönteisiä päätöksiä tehdään lumeliitoista huolimatta.
Maahanmuuttovirasto ja poliisi selvittävät avioliittoon perustuvien hakemusten osalta perhesiteen luonnetta ja aitoutta. Viranomaisten mukaan osa lumeliitoista jää kuitenkin huomaamatta tai sitä ei pystytä osoittamaan. Erityisen hankalia ovat lumeliitot, joissa vain toinen puolisoista on solminut suhteen vilpillisin mielin. Suomessa asuva siis uskoo, että kyseessä on aito avioliitto, mutta oleskeluluvan hakijalla ei ole aikomustakaan jatkaa liittoa luvan myöntämisen jälkeen.
– Selvityksessä ei välttämättä havaita tai pystytä osoittamaan, että kyseessä on lumeliitto. Joissain tapauksissa suullinen kuuleminen on opeteltu etukäteen niin, että vastauksissa ei tule esille mitään luvan myöntämisen estäviä seikkoja, Maahanmuuttoviraston johtaja Tiina Suominen kertoo.
Joskus lumeliittoja jatketaan myönteisen päätöksenkin jälkeen, jos oleskeluluvan saanut ei ole varma, saako hän jatkossakin jäädä Suomeen. Liitto purkaantuu viimeistään siinä vaiheessa, kun pariskunnalle syntyy lapsi.
Poliisihallituksen ylitarkastaja Juhani Ruutu kertoo, että viranomaiset saavat ajoittain yhteydenottoja suomalaisilta, jotka kokevat tulleensa huijatuksi avioliittoon.
– Näihin tapauksiin on hankalampaa puuttua. Varsinkin silloin, kun oleskeluluvan saamisesta on kulunut aikaa, Ruutu toteaa.
Kulttuurisyyt huomioidaan
Vuonna 1997 Euroopan unioni antoi toimenpideohjeita lumeliittoja varten. Viranomaisen hälytyskellojen pitäisi soida, jos pariskunnalta puuttuu yhteinen elämä, avioliitosta on maksettu rahaa tai osapuolilla ei ole yhteistä kieltä. Kuulemisten ja asiakirjojen perusteella arvioidaan myös, onko suhteessa asianmukainen tuntemus toisesta.
– Nimet ja syntymäaika, tietoa toisen vanhemmista, sisaruksista ja työnteosta sekä opiskelusta. Nämä tiedot pitäisi olla hallussa, Suominen sanoo.
Oleskelulupahakemuksen hylkääminen vaatii viranomaiselta perusteet. Vaikeus päätöksen teossa onkin tässä: vaikka yksi näistä edellä mainituista seikoista viittaisikin lumeliittoon, pelkästään sen takia ei voi tehdä kielteistä päätöstä.
– Täytyy esimerkiksi ottaa huomioon erilaiset kulttuurisyyt. Monissa uskonnoissa seurustelu ei ole sallittua ennen avioliittoa ja joihinkin rituaaleihin kuuluu niin sanottu myötäjäisten maksaminen, Suominen kertoo.
200 käryä vuodessa
Lumeliittojen vuosittainen määrä on pysynyt pitkään samana. Määrät eivät ole hälyttäviä, mutta viranomaiset ottavat asian silti vakavasti.
– Tarkan seurannan vuoksi ilmiö ei ole kasvanut Suomessa. Maailmalla tiedetään, että täällä – toisin kuin monessa muussa EU-maassa – oleskeluluvan saaminen lumeliiton perusteella ei ole helppoa, Maahanmuuttoyksikön johtaja Suominen sanoo.
Vuonna 2013 Maahanmuuttovirastoon tuli 8 950 oleskelulupahakemusta perhesiteiden perusteella. Kielteisiä päätöksiä tehtiin 3 373, joista noin 200 oli lumeliittoon perustuvia. Poliisi teki viime vuonna 1 800 oleskelulupahakemusta, joista lumeliittoon perustuvia kielteisiä päätöksiä oli 30-50.
Vaikka lumeliittotapauksia on vähän, ne vievät viranomaisilta paljon aikaa. Perhesiteiden käsittelyaika saa olla korkeintaan yhdeksän kuukautta, eikä päätöstä usein ehditä antaa yhtään aiemmin.
– Nämä eivät ole mitään helpoimpia hakemuksia, kun oleskeluluvan hylkäämiselle ei välttämättä ole esittää mitään selkeää, yksittäistä faktaa. Kokonaisuus pitää selvittää perinpohjaisesti, Suominen kertoo.
Terho: Hyödyt pitää minimoida
Europarlamentaarikko Sampo Terho sai muutama vuosi sitten yhteydenoton naiselta, joka kertoi tarinansa lumeliitosta. Nainen oli aloittanut suhteen ulkomaalaisen kanssa, tietämättä seurauksista.
Mies oli aluksi ollut kohtelias, kiltti ja huomaavainen, mutta luvan myöntämisen jälkeen käytös oli muuttunut. Nainen pakotettiin miehen sukulaisten painostuksella muuttamaan toiselle paikkakunnalle, yli 400 kilometrin päähän lähiomaisista.
Mies kohdisti liiton aikana naiseen henkistä väkivaltaa haukkumalla ja pitämällä naisen kotona. Myöhemmin pariskunta sai lapsen, jonka huoltajuudesta taisteltiin käräjäoikeudessa asti. Käsittelyn aikana selvisi, että miehellä oli Suomessa toinen avoliitto ja lapsi, sekä omassa kotimaassaan kolmas perhe.
– Moni tavallinen kansalainen joutuu raskaan petoksen uhriksi, jos emme kykene mitenkään ehkäisemään näitä tapauksia, Sampo Terho sanoo.
Europarlamentaarikko toteaa myös, että näihin on vaikea puuttua.
– Ketään ei voi eikä tietenkään pidä estää rakastumasta, mutta meidän on etsittävä keinoja petollisten lumeliittojen hyötyjen mitätöimiseen, hän sanoo.
Artikkeli on julkaistu Perussuomalainen-lehden numerossa 1/15.
VERA MIETTINEN
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää