

PS ARKISTO
Lulu Ranne: Verolla ja velalla tämä maa ei nouse
Perheyritysten liiton talouskysymyksiin liittyneessä vaalipaneelissa eilen eduskuntapuolueiden kansanedustajat keskustelivat verotuksesta. Puolueiden näkemykset talouden tasapainottamisesta poikkesivat suuresti toisistaan, ja vain perussuomalaiset toi esille, että kulutuksen ja liikkumisen verotuksen pitäminen korkealla tasolla ei vahvista Suomen taloutta.
Suomen kokonaisveroaste on maailman kärkiluokkaa, minkä lisäksi valtiontalouden toistuvat vuosittaiset alijäämät ja paisunut julkinen sektori estävät talouskasvua. Tästä huolimatta SDP:n Tytti Tuppurainen väitti, että Suomessa muka ei olisi korkea kokonaisveroaste.
SDP tunnetusti verottaa mielellään kaikkea mikä liikkuu, ja Tuppuraisen puheiden perusteella demarien linja tuskin on muuttumassa seuraavalla eduskuntakaudella.
– Verotusta on katsottava laajasti ja pidettävä laajat veropohjat. Tätä tilkitsemistä SDP tulee tekemään, koska joudumme tarkastelemaan verotuottoja, Tuppurainen sanoi.
Kokoomuksen Petteri Orpo puhui työn verottamisen aiheuttamista kannustinloukuista, mutta ei sanonut sanaakaan polttoaineverosta, jonka alentamiseen kokoomus ei ole valmis, vaikka liikkumisen korkeat kustannukset merkittävästi heikentävät työn vastaanottamisen kannustimia.
Vihreiden Atte Harjanne ja kepun Riikka Pakarinen eivät hekään lupailleet veronalennuksia, vaikkakin Harjanne mainitsi tavoitteeksi ”fiksumman” verotuksen, jossa verotus kohdistuu muun muassa ”ympäristölle haitallisiin kohteisiin”, mihin vihreässä ajattelussa kuuluu myös monien työmatkoille välttämätön polttoaine.
PS leikkaisi miljardin toissijaisista kohteista
Perussuomalaisten Lulu Ranne ei hänkään luvannut vielä veronalennuksia, mutta asetti kysymyksen veroista laajempaan kontekstiin.
– Kollegoiden puheissa puuttuu ymmärrys mittakaavasta eli siitä, kuinka vaikeassa tilanteessa julkinen talous nyt on. Meidän on välttämätöntä tasapainottaa julkinen talous kahden vaalikauden aikana. Se tarkoittaa sitä, että leikataan toissijaisista menoista miljardi.
Huomionarvoista onkin, että sen paremmin Orpo, Harjanne kuin Pakarinenkaan eivät maininneet toissijaisista menoista leikkaamista osana talouden tasapainotustoimia.
Ranne jatkoi, että yksistään verottamalla lisää ja ottamalla lisää velkaa Suomea ei saada nousuun.
– Verolla ja velalla tämä maa ei nouse. Jos veroaste pidetään nykyisellään ja sen sisällä vielä kulutusta ja liikkumista verotetaan enemmän, niin se ei ratkaise meidän ongelmiamme. Kuluttamisen veroja ei missään tapauksessa ainakaan saa nostaa, koska kulutus on suoraan sidoksissa työpaikkoihin ja investointeihin, Ranne sanoi.
Fossiilisista ei siirrytä pois sormia napsauttamalla
Vaikka korkeat liikkumisen kustannukset, käytännössä työmatkabensan hinta, tehokkaasti heikentävät työn vastaanottamisen kannustimia ja estävät työllistymistä, vihreiden Harjanne ei olisi valmis alentamaan polttoaineen verotusta. Harjanne mainitsi pitävänsä sitä ”erikoisena” kohdennuksena.
Ranne huomautti, että vaikka fossiilisista halutaan tietenkin päästä eroon, monille esimerkiksi työmatkoilla välttämättömiä polttoaineita ei ainakaan saa verottaa enemmän, koska se myös suoraan iskisi yritysten toimintaedellytyksiin, vientiin ja työpaikkoihin.
– Fossiilisista siirtyminen ei tapahdu sormia napsauttamalla eikä niin, että välttämätön bensa ja diesel tehdään koko ajan kalliimmaksi. Meillä kestää kauan aikaa ennen kuin vähäpäästöisempiä energiamuotoja on kaikilla käytössä, Ranne sanoi.
Hiilineutraali Suomi 2035 ei ole realismia
Orpon mielestä ilmastonmuutos ratkaistaan niin, että Suomesta tehdään puhtaan energian suurvalta.
– Rakennetaan siis lisää tuulivoimaa, tehdään ydinvoiman rakentamisesta helpompaa ja rakennetaan vetytaloutta. Meillä on nyt mahdollisuudet tehdä Suomeen työpaikkoja ja saada talous kasvamaan. Nyt pitäisi lopettaa valittaminen polttoaineen verosta, Orpo heitti.
Ranne huomautti, että ei ole realismia pyrkiä hiilineutraaliin Suomeen vuonna 2035.
– Se meni jo. Vuosi 2050 tulee myös olemaan tosi tiukka. Tarvitsemme Suomeen lisää ydinvoimaa, mutta tuulivoima, joka on tällä hetkellä yli 50-prosenttisesti ulkomaisessa omistuksessa, ei ratkaise meidän tilannettamme.
Työn ja yrittämisen verotusta alennettava
Ranne huomautti Orpolle, että siirtymä fossiilisista kohti Suomen sähköistämistä vaatii paljon uutta energiatuotantoa hyvin lyhyessä ajassa.
– Pelkästään SSAB-konserni tarvitsisi hiilivapaan teräksen valmistamiseen jopa ihan oman Olkiluoto kolmosen.
Demarien Tuppuraisen mielestä perintö- ja lahjaveroa ei ainakaan voi poistaa sen suuren fiskaalisen vaikutuksen vuoksi.
Ranne huomautti, että kaikki veronalennukset tulee sitoa julkisen talouden tasapainotusohjelmaan.
– Ensi sijassa haluamme tietysti alentaa tuloverotusta, ja koko verokiilaa täytyy saada alemmaksi. Kokonaisveroasteen alentamista totta kai tarvitaan. Nimenomaan työn ja yrittämisen verotusta täytyy jatkossa keventää.
Kokoomuksen laulu halpatyövoimasta raikui taas
Orpo tunnetaan innokkaana työperäisen maahanmuuton puolestapuhujana, eli käytännössä Orpo haluaa Suomeen lisää kielitaidottomia ja kouluttamattomia ihmisiä EU:n ulkopuolelta tekemään matalan palkkatason töitä tehtäviin, joiden tekijöitä Suomessa on jo nyt riittämiin. Sama laulu kaikui eilen.
– Me tarvitaan lisää työperäistä maahanmuuttoa. Suomessa on työvoimapula. Miksei me anneta yritysten rekrytoida, ne tietävät tarpeensa parhaiten. Suomessa on valtava etukäteiskontrolli, Orpo päästeli ja vihjasi kannattavansa työvoiman saatavuusharkinnan poistoa.
Orpo kuten kaikki muutkin viittaavat kintaalla sille, että Suomeen saapuva työperäinen maahanmuutto on pitkälti sosiaaliturvan varassa, ja poliisin mukaan työvoiman rekrytointi ulkomailta ja erityisesti kehitysmaista on kytkennässä kansainväliseen ihmiskauppaan.
Ranne kehottikin Orpoa ottamaan mallia sisarpuolueeltaan Ruotsin moderaateilta, jotka Ruotsin uudessa hallituksessa pyrkivät vahvasti hillitsemään matalapalkkamaahanmuuttoa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- matalapalkkamaahanmuutto hiilineutraalisuustavoite 2035 talouden tasapainottaminen kokonaisveroaste veroaste Riikka Pakarinen veronalennukset toissijaiset menokohteet Atte Harjanne työn verotus polttoainevero Työvoiman saatavuusharkinta Tytti Tuppurainen Julkinen talous Fossiiliset polttoaineet Petteri Orpo Lulu Ranne Velanotto verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomen Perustan analyysi: Työllisyysaste ei ratkaise talouden ongelmia

Hei työmatka-autoilija: Jos kaipaat vielä nykyistäkin kalliimpia työmatkoja, niin äänestä vihreitä – vihreät haluaa liikenteen kilometripohjaista verotusta

Purra: Suomessa on ilmastohallitus, jolle veronmaksajan raha on halpaa

Perussuomalaisten sinivalkoinen siirtymä muistuttaa tosiasioista: Hokema oikeudenmukaisesta siirtymästä ja ilmastopolitiikasta on valheellista – “Rahaa tällaiseen ei ole”

Leena Meri: Veronkorotusten tie on käyty loppuun – ”Suomalaisilla ei ole ostovoiman puolesta mahdollisuutta maksaa enempää”

Demarit uskoo, että vihreä siirtymä toisi mukanaan talouskasvua – Purra pyysi saada näyttöjä: ”Vihreällä etuliitteellä veronmaksajan raha on aina halpaa”

Koponen: Tarvitsemme kansallisen syntyvyysstrategian

Ruotsi alkaa määrätietoisesti torjua matalapalkkamaahanmuuttoa – uusi hallitus kaksinkertaisti tulorajan, joka on edellytyksenä maahanpääsylle

Kunnallinen omistajaohjaus on vaativaa työtä – yhtiöiden hallituksissa tarvitaan kunnan päättäjiä
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää