PS ARKISTO
Lulu Ranne: Verolla ja velalla tämä maa ei nouse
Perheyritysten liiton talouskysymyksiin liittyneessä vaalipaneelissa eilen eduskuntapuolueiden kansanedustajat keskustelivat verotuksesta. Puolueiden näkemykset talouden tasapainottamisesta poikkesivat suuresti toisistaan, ja vain perussuomalaiset toi esille, että kulutuksen ja liikkumisen verotuksen pitäminen korkealla tasolla ei vahvista Suomen taloutta.
Suomen kokonaisveroaste on maailman kärkiluokkaa, minkä lisäksi valtiontalouden toistuvat vuosittaiset alijäämät ja paisunut julkinen sektori estävät talouskasvua. Tästä huolimatta SDP:n Tytti Tuppurainen väitti, että Suomessa muka ei olisi korkea kokonaisveroaste.
SDP tunnetusti verottaa mielellään kaikkea mikä liikkuu, ja Tuppuraisen puheiden perusteella demarien linja tuskin on muuttumassa seuraavalla eduskuntakaudella.
– Verotusta on katsottava laajasti ja pidettävä laajat veropohjat. Tätä tilkitsemistä SDP tulee tekemään, koska joudumme tarkastelemaan verotuottoja, Tuppurainen sanoi.
Kokoomuksen Petteri Orpo puhui työn verottamisen aiheuttamista kannustinloukuista, mutta ei sanonut sanaakaan polttoaineverosta, jonka alentamiseen kokoomus ei ole valmis, vaikka liikkumisen korkeat kustannukset merkittävästi heikentävät työn vastaanottamisen kannustimia.
Vihreiden Atte Harjanne ja kepun Riikka Pakarinen eivät hekään lupailleet veronalennuksia, vaikkakin Harjanne mainitsi tavoitteeksi ”fiksumman” verotuksen, jossa verotus kohdistuu muun muassa ”ympäristölle haitallisiin kohteisiin”, mihin vihreässä ajattelussa kuuluu myös monien työmatkoille välttämätön polttoaine.
PS leikkaisi miljardin toissijaisista kohteista
Perussuomalaisten Lulu Ranne ei hänkään luvannut vielä veronalennuksia, mutta asetti kysymyksen veroista laajempaan kontekstiin.
– Kollegoiden puheissa puuttuu ymmärrys mittakaavasta eli siitä, kuinka vaikeassa tilanteessa julkinen talous nyt on. Meidän on välttämätöntä tasapainottaa julkinen talous kahden vaalikauden aikana. Se tarkoittaa sitä, että leikataan toissijaisista menoista miljardi.
Huomionarvoista onkin, että sen paremmin Orpo, Harjanne kuin Pakarinenkaan eivät maininneet toissijaisista menoista leikkaamista osana talouden tasapainotustoimia.
Ranne jatkoi, että yksistään verottamalla lisää ja ottamalla lisää velkaa Suomea ei saada nousuun.
– Verolla ja velalla tämä maa ei nouse. Jos veroaste pidetään nykyisellään ja sen sisällä vielä kulutusta ja liikkumista verotetaan enemmän, niin se ei ratkaise meidän ongelmiamme. Kuluttamisen veroja ei missään tapauksessa ainakaan saa nostaa, koska kulutus on suoraan sidoksissa työpaikkoihin ja investointeihin, Ranne sanoi.
Fossiilisista ei siirrytä pois sormia napsauttamalla
Vaikka korkeat liikkumisen kustannukset, käytännössä työmatkabensan hinta, tehokkaasti heikentävät työn vastaanottamisen kannustimia ja estävät työllistymistä, vihreiden Harjanne ei olisi valmis alentamaan polttoaineen verotusta. Harjanne mainitsi pitävänsä sitä ”erikoisena” kohdennuksena.
Ranne huomautti, että vaikka fossiilisista halutaan tietenkin päästä eroon, monille esimerkiksi työmatkoilla välttämättömiä polttoaineita ei ainakaan saa verottaa enemmän, koska se myös suoraan iskisi yritysten toimintaedellytyksiin, vientiin ja työpaikkoihin.
– Fossiilisista siirtyminen ei tapahdu sormia napsauttamalla eikä niin, että välttämätön bensa ja diesel tehdään koko ajan kalliimmaksi. Meillä kestää kauan aikaa ennen kuin vähäpäästöisempiä energiamuotoja on kaikilla käytössä, Ranne sanoi.
Hiilineutraali Suomi 2035 ei ole realismia
Orpon mielestä ilmastonmuutos ratkaistaan niin, että Suomesta tehdään puhtaan energian suurvalta.
– Rakennetaan siis lisää tuulivoimaa, tehdään ydinvoiman rakentamisesta helpompaa ja rakennetaan vetytaloutta. Meillä on nyt mahdollisuudet tehdä Suomeen työpaikkoja ja saada talous kasvamaan. Nyt pitäisi lopettaa valittaminen polttoaineen verosta, Orpo heitti.
Ranne huomautti, että ei ole realismia pyrkiä hiilineutraaliin Suomeen vuonna 2035.
– Se meni jo. Vuosi 2050 tulee myös olemaan tosi tiukka. Tarvitsemme Suomeen lisää ydinvoimaa, mutta tuulivoima, joka on tällä hetkellä yli 50-prosenttisesti ulkomaisessa omistuksessa, ei ratkaise meidän tilannettamme.
Työn ja yrittämisen verotusta alennettava
Ranne huomautti Orpolle, että siirtymä fossiilisista kohti Suomen sähköistämistä vaatii paljon uutta energiatuotantoa hyvin lyhyessä ajassa.
– Pelkästään SSAB-konserni tarvitsisi hiilivapaan teräksen valmistamiseen jopa ihan oman Olkiluoto kolmosen.
Demarien Tuppuraisen mielestä perintö- ja lahjaveroa ei ainakaan voi poistaa sen suuren fiskaalisen vaikutuksen vuoksi.
Ranne huomautti, että kaikki veronalennukset tulee sitoa julkisen talouden tasapainotusohjelmaan.
– Ensi sijassa haluamme tietysti alentaa tuloverotusta, ja koko verokiilaa täytyy saada alemmaksi. Kokonaisveroasteen alentamista totta kai tarvitaan. Nimenomaan työn ja yrittämisen verotusta täytyy jatkossa keventää.
Kokoomuksen laulu halpatyövoimasta raikui taas
Orpo tunnetaan innokkaana työperäisen maahanmuuton puolestapuhujana, eli käytännössä Orpo haluaa Suomeen lisää kielitaidottomia ja kouluttamattomia ihmisiä EU:n ulkopuolelta tekemään matalan palkkatason töitä tehtäviin, joiden tekijöitä Suomessa on jo nyt riittämiin. Sama laulu kaikui eilen.
– Me tarvitaan lisää työperäistä maahanmuuttoa. Suomessa on työvoimapula. Miksei me anneta yritysten rekrytoida, ne tietävät tarpeensa parhaiten. Suomessa on valtava etukäteiskontrolli, Orpo päästeli ja vihjasi kannattavansa työvoiman saatavuusharkinnan poistoa.
Orpo kuten kaikki muutkin viittaavat kintaalla sille, että Suomeen saapuva työperäinen maahanmuutto on pitkälti sosiaaliturvan varassa, ja poliisin mukaan työvoiman rekrytointi ulkomailta ja erityisesti kehitysmaista on kytkennässä kansainväliseen ihmiskauppaan.
Ranne kehottikin Orpoa ottamaan mallia sisarpuolueeltaan Ruotsin moderaateilta, jotka Ruotsin uudessa hallituksessa pyrkivät vahvasti hillitsemään matalapalkkamaahanmuuttoa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- matalapalkkamaahanmuutto hiilineutraalisuustavoite 2035 talouden tasapainottaminen kokonaisveroaste veroaste Riikka Pakarinen veronalennukset toissijaiset menokohteet Atte Harjanne työn verotus polttoainevero Työvoiman saatavuusharkinta Tytti Tuppurainen Julkinen talous Fossiiliset polttoaineet Petteri Orpo Lulu Ranne Velanotto verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Suomen Perustan analyysi: Työllisyysaste ei ratkaise talouden ongelmia
Hei työmatka-autoilija: Jos kaipaat vielä nykyistäkin kalliimpia työmatkoja, niin äänestä vihreitä – vihreät haluaa liikenteen kilometripohjaista verotusta
Purra: Suomessa on ilmastohallitus, jolle veronmaksajan raha on halpaa
Perussuomalaisten sinivalkoinen siirtymä muistuttaa tosiasioista: Hokema oikeudenmukaisesta siirtymästä ja ilmastopolitiikasta on valheellista – “Rahaa tällaiseen ei ole”
Leena Meri: Veronkorotusten tie on käyty loppuun – ”Suomalaisilla ei ole ostovoiman puolesta mahdollisuutta maksaa enempää”
Demarit uskoo, että vihreä siirtymä toisi mukanaan talouskasvua – Purra pyysi saada näyttöjä: ”Vihreällä etuliitteellä veronmaksajan raha on aina halpaa”
Koponen: Tarvitsemme kansallisen syntyvyysstrategian
Ruotsi alkaa määrätietoisesti torjua matalapalkkamaahanmuuttoa – uusi hallitus kaksinkertaisti tulorajan, joka on edellytyksenä maahanpääsylle
Kunnallinen omistajaohjaus on vaativaa työtä – yhtiöiden hallituksissa tarvitaan kunnan päättäjiä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää