PS ARKISTO
Long covid -potilaat putoavat sosiaaliturvaloukkuun – Juuso: Tilanteeseen on puututtava nopeasti
Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso on huolissaan pitkäkestoiseen koronatautiin eli ns. long covidiin sairastuneista, joista suurimmalle osa ei pitkäaikaisesta työkyvyn menetyksestä huolimatta myönnetä eläkettä. Asiasta kirjallisen kysymyksen jättänyt Juuso vaatii pikaisia toimia tilanteen korjaamiseksi.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa on noin 23 000 pitkäkestoiseen koronaan sairastunutta, jotka ovat saaneet long covid -diagnoosin. Sairastuneiden määrä on kasvanut nopeasti.
Pitkäkestoinen COVID-19 aiheuttaa siihen sairastuneelle haastavia, monitekijäisiä toimintavajeita, jotka kohdistuvat niin fyysiseen toimintakykyyn, kognitioon kuin mielenterveyteenkin. Potilaat ovat pahimmillaan jääneet vuodepotilaiksi oireiston viedessä täysin normaalin toimintakyvyn riippumatta akuuttivaiheen oireiden vakavuudesta.
– Pitkäkestoisen covidin diagnostiset kriteerit eivät ole vielä vakiintuneet, ja tilaa ei ole määritelty tarkasti. Se ei kuitenkaan helpota siihen sairastuneen asemaa, kun toimintakyky on mennyt. Asiantuntijoiden mukaan paranemiseen voi mennä aikaa kaksi-kolme vuotta, kertoo perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso.
Vaarassa jäädä tukijärjestelmän ulkopuolelle
Yleisimpiä pitkäkestoisen COVID-19-taudin oireita ovat uupumus, unettomuus, huono rasituksensietokyky, muistioireet, autonomisen hermoston oireet, sydän- ja hengityselimistön oireet, aivosumu (keskittymisvaikeuksia ja tiedonkäsittelyn hitaus), uneliaisuus, nivel- ja lihaskivut, hengenahdistus, jatkuva yskä ja päänsärky sekä silmä- ja iho-oireet. Taudissa on tyypillisesti useita oireita samanaikaisesti.
Long covidia ei ole määritelty riittävästi. Työkyvyttömyyden aiheuttaville oireille ei ole löytynyt eläkkeen perusteluksi kelpaavaa elimellistä selitystä.
– Long covidiin sairastuneilla on tietyissä tapauksissa ollut mahdollisuus saada tilapäistä sairauspäivärahaa tai joissakin tapauksissa kuntoutustukea. Todetusta ja pitkäaikaisesta työkyvyttömyydestä huolimatta määräaikaisia ja osa-aikaeläkkeitä on myönnetty vain vähän, ja eläkehakemukset ovat enimmäkseen tulleet hylätyiksi.
– Työkykynsä menettäneitä sairastuneita pidetään työnhakijoina, ja sairastuneita on myös ohjattu toimeentulotuen asiakkaiksi. Monet long covidiin sairastuneet ovat pudonneet tai vaarassa pudota toimeentuloloukkuun. Tähän asiaan täytyisi saada muutos, ja olen jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen ministerille, Juuso toteaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kuntoutustuki long covid sairauspäiväraha tukijärjestelmä korona kirjallinen kysymys työkyvyttömyys Kaisa Juuso Toimeentulotuki työkyvyttömyyseläke Sosiaaliturva
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perheenisä sai päähänsä hengenvaarallisen iskun, josta seurasi pysyvä aivovamma – vakuutusyhtiön ja -oikeuden mukaan työkyky on jäljellä
Reijonen: Miten hallitus aikoo helpottaa eläkeläisten asemaa?
Ruiskumaalari taistelee seitsemättä vuotta ammattitaudin korvauksista vakuutusyhtiön kanssa
Ronkainen hallituksen esityksestä vakuutuslääkärijärjestelmän korjaamiseksi: ”Jää tussahdukseksi”
Viikon suosituimmat
Halla-aho tylyttää liberaalia wokemediaa – “Trumpin voitto on työväenluokan kapina”
Puhemies Jussi Halla-aho naulasi keskiviikkona someen omat teesinsä syistä, jotka avittivat Donald Trumpin Yhdysvaltain 47. presidentiksi. Trump voitti vaalit siitä huolimatta, että liberaalit ja media nimittelivät Trumpia toistuvasti "pelleksi, huijariksi, fasistiksi, rikolliseksi, epäpäteväksi ja ties miksi”.
HS, IS, Aamulehti päiväkausia poissa Twitteristä
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Selitykset alkavat Donald Trumpin ja republikaanien marssiessa kohti vaalivoittoa
Trump voitti itselleen Pohjois-Carolinan vaa’ankieliosavaltion ja on menossa voittoon myös Georgiassa. Harrisin oljenkorsi on voittaa Pennsylvaniassa, Michiganissa Wisconsinissa, mutta Trump on niskan päällä niissäkin.
Museovirasto sulki suositut museokohteet reaktiona hallituksen leikkauspäätökseen – Louhisaaren kartanon omistaja Taito Ylhäinen: ”Pelkkää vedätystä”
Hallitus päätti kevään kehysriihessä leikata Museovirastolta 872 000 euroa ensi vuoden määrärahoista. Museovirasto reagoi leikkauksiin sulkemalla Seurasaaren ulkomuseon, Kirkkonummen Hvitträskin, Askaisten Louhisaaren ja Kotkan Langinkosken. Louhisaaren kartanon omistaja, perussuomaisten toiminnantarkastaja ja Maskun kunnanvaltuuston puheenjohtaja Taito Ylhäinen pitää päätöstä silkkana vedätyksenä ja kiristyksenä.
Rocklegenda USA:n vaaleista: Faneilleen äänestysohjeita jakavat muusikot käyttävät vaikutusvaltaansa väärin – ”Se ei edusta vapautta”
Rokkari Alice Cooper on yksi viihdemaailman suurnimistä, joka pidättäytyy ottamasta puolia Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. Cooper totesi jo edellisten presidentinvaalien alla, että hän mielellään osallistuu erilaisiin hyväntekeväisyystempauksiin, mutta äänestysohjeita hän ei ryhdy jakamaan.
Iranin islamistinen hallinto pidätti yliopisto-opiskelijan – nuori nainen vastusti siveyspoliisin voimakeinoja riisuutumalla
Viikonloppuna viestipalvelu X:ssä levisi kuvia ja video nuoresta naisesta, joka kulkee alusvaatteet yllään rakennuksen pihalla. Hänen kerrotaan riisuutuneen protestiksi, koska siveyspoliisi oli käyttänyt häneen voimakeinoja väärin puetun hijabin vuoksi. Hänen vaatteitaan oli esimerkiksi revennyt siveyspoliisin kiinniotossa.
Yrittäjät ovat erittäin pettyneitä Helsingin päättäjien viherkokeiluihin – ydinkeskusta näivettyy ja yritykset kärsivät
Helsingin päättäjien Esplanadi-kokeilu lisäsi kävely- ja pyöräilyalueiden määrää ja muutti autoilijoiden väylät yksikaistaisiksi. Nyt ydinkeskustan liikenne on sekaisin ja yritykset menettävät asiakkaita.
Sveitsissä astuu voimaan burkakielto – kiellon rikkomisesta jopa tuhannen frangin sakko
Sveitsin hallitus tiedotti, että kasvojen peittäminen julkisissa tiloissa on kielletty 1.1.2025 alkaen. Laki tunnetaan nimellä “burkakielto”. Se hyväksyttiin kansanäänestyksellä vuonna 2021. Lainvalmistelun käynnisti sama poliittinen ryhmä, joka sai kansanäänestyksellä läpi uusien minareettien rakennuskiellon vuonna 2009.
Mari Rantanen palaa sisäministeriksi perjantaina
Perussuomalaisten Mari Rantanen palaa sisäministerin tehtäviin hieman arvioitua aikaisemmin. Alun perin Rantasen piti olla väliaikaisesti poissa sisäministerin tehtävistä vuoden loppuun saakka. - Vakavasti sairaana ollut tyttäreni on toipunut ennakoitua nopeammin, kertoo Rantanen.