Seinämaalaus Wonsanissa Pohjois-Koreassa. panoramio.com. / Wikipedia
Loikkari löysi woke-kulttuurista lukuisia yhtäläisyyksiä entiseen kotimaahansa – mielipidekontrolli Yhdysvalloissa jopa hullumpaa kuin Pohjois-Koreassa
Pohjois-Koreassa syntynyt Yeonmi Park pakeni perheensä kanssa Yhdysvaltoihin vuonna 2007. Vuonna 2016 hän aloitti opinnot Columbian yliopistossa New Yorkissa ja pettyi siellä vallitsevaan ilmapiiriin. Aluksi Parkilla oli ollut suuret odotukset vapauden maasta. Vastoin odotuksiaan opiskelija löysi länsivastaisuudesta, itsesensuurista ja olemattomasta ajattelun vapaudesta enemmän yhtäläisyyksiä surullisenkuuluisaan kotimaahansa. Park ihmettelee yliherkkiä trigger-varoituksia, turvallisia tiloja sekä loputonta paasausta valkoisista etuoikeuksista ja länsimaisten ihmisten pahuudesta. Asiasta kertoo New York Post.
Pohjois-Koreasta länteen loikannut opiskelija kertoo huolestuneena amerikkalaisen yliopistomaailman ilmapiiristä ja yhtäläisyyksistä syntymämaansa mielipidekontrolliin. Pohjois-Koreassa syntynyt Yeonmi Park odotti Yhdysvaltojen olevan vapaan ajattelun ja vapaan ilmaisun maa – kunnes hän aloitti opinnot Columbian yliopistossa New Yorkissa.
Entisen pohjoiskorealaisen mukaan ilmapiiri yliopistossa toi mieleen länsivastaisen mielenlaadun, joka vetää vertoja kokemuksille Pohjois-Koreassa. Läpitunkeva poliittinen korrektius on opiskelijan mukaan jopa hullumpaa kuin hänen entisessä totalitaristisessa syntymämaassaan.
“He pakottavat minut ajattelemaan juuri sillä tavalla, miten ne haluavat kaikkien ajattelevan”, Park avautui Fox Newsille.
“Huomasin, että oho, tämähän on hullua. Luulin, että Amerikka olisi erilainen paikka, mutta löysinkin jatkuvasti yhtäläisyyksiä Pohjois-Koreaan. Se sai minut huolestuneeksi.”
27-vuotias opiskelija kertoi New York Postille yllättyneensä, miten paljon hän joutui sensuroimaan omaa ajatteluaan amerikkalaisyliopistossa.
“Kirjaimellisesti vaelsin Gobin autiomaan halki ollakseni vapaa, ja sitten huomasinkin, etten olekaan vapaa. Amerikka ei olekaan vapaa”, hän sanoi.
Park pakeni perheensä kanssa Pohjois-Koreasta 13-vuotiaana vuonna 2007. He matkustivat Kiinaan ja Etelä-Koreaan ennen kuin hän aloitti opinnot New Yorkissa vuonna 2016.
Professorit antavat opiskelijoille etukäteen “trigger-varoituksia” jakaessaan oppimateriaaleja. Tarkoituksena on varoittaa opiskelijoita kiusallisesta materiaalista ja antaa mahdollisuus vältellä epämukavia sisältöjä ja jopa luokkahuonekeskusteluja, Park kertoi lehdelle.
“Ensimmäinen asia, jonka opin Columbian yliopistossa oli ‘safe space'” (suom. turvallinen tila).
Useiden luentojen alussa opettaja kartoitti opiskelijoiden erikoisia henkilökohtaisia toivepronomineja kuten “they”. Parkia pelotti, että häntä rangaistaisiin, mikäli hänen kielensä ei olisi riittävän “inklusiivista.”
“Heidän mukaansa jokainen ongelma on valkoisen miehen syytä.”
Valkoisia etuoikeuksia koskevat keskustelut toivat Parkille mieleen pohjoiskorealaisen kastijärjestelmän, jossa ihmisiä luokitellaan heidän sukujuurtensa perusteella.
Parkia näpäytettiin, kun hän kehui Jane Austenin klassikkokirjallisuutta. Häntä muistutettiin, että kirjoittajalla oli kolonialistinen ajattelutapa, ja että aikakauden kirjoittajat olivat rasisteja, jotka aivopesevät lukijoitaan alitajuisesti.
“Luulin, että pohjoiskorealaiset olisivat ainoita, jotka vihaisivat amerikkalaisia, mutta nyt kävi ilmi, että monet amerikkalaiset vihaavat itse omaa maataan.”
Cancel-kulttuuri ja vastakkaisten näkemysten hiljentäminen luovat länsimaihin voimakasta itsesensuurin kulttuuria. Vuonna 2015 Park kirjoitti ensimmäisen muistelmateoksensa totalitaristisesta Pohjois-Koreasta pakenemisesta. Siinä hän varoitti, että amerikkalaiset ovat halukkaita luopumaan monista vapauksistaan ymmärtämättä, ettei niitä saa enää takaisin:
“Nämä ihmiset sensuroivat ja vaientavat toisiaan vapaaehtoisesti edes ilman pakkovaltaa. Monissa muissa tapauksissa on ollut sotilasvallankaappaus, joka on vienyt ihmisiltä vapauden pakkovallan keinoin. Mutta tämä maa päättää tulla hiljennetyksi, ja vapauksista luovutaan vapaaehtoisesti.”
Park sanoi, että hän tietää, millaiseksi maa muuttuu, jos vapaudet ja avoin kansalaiskeskustelu viedään pois. Hänen äitinsä oli opettanut Pohjois-Koreassa olemaan varovainen jopa kuiskatessaan: “linnut ja hiiret saattavat kuulla.”
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Woketusta Chicagossa: Museo antoi potkut oppailleen liiallisen valkoisuuden takia
Cancel-kulttuuri ei pure kaikkiin: Poliisinmurhaajan puhetilaisuutta ei peruta
Viikon suosituimmat
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Pekka Aittakumpu: “On aika tunnustaa, miten suurta vahinkoa yksisilmäinen monikulttuurisuusaatteen ihannointi on aiheuttanut”
Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakummun mielestä on aika tunnustaa monikulttuurisuusaatteen suomalaisille arvoille aiheuttama vahinko ja seistä rohkeasti isänmaamme takana.
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Lux Helsingin somekampanja yhdistää hijabin naisten voimaannuttamiseen – Lähi-idän asiantuntija: Monin paikoin maailmaa naiset on pakotettu huntuun vielä tänäkin päivänä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset huomasivat Lux Helsingin somekampanjan, jossa esiintyy hijabiin puettu nainen. Kampanjavideota näytettiin esimerkiksi Facebookissa. Hijab-kuvan jälkeen videolle tulee versaalein kirjoitettuna sana "empowering" (voimaannuttaa).
Ääliösuvaitsevainen valtamedia jauhoi ensin huolipuhetta naisiin kohdistuvasta väkivallasta – vähättelee nyt väkivaltaan lietsovaa graffitia eikä tunnista enää naisvihaa
Naisiin kohdistuvan väkivallan -jopa naisvihan - hyväksyminen graffiteissa taiteellisen vapauden nimissä tai väkivallan vähättely johtaa jälleen havaitsemaan median räikeät kaksoisstandardit.
Argentiinan rankka talousihme näyttäisi toimivan – inflaatio on hallinnassa eikä kansa ole noussut kapinaan
Argentiinasta kuuluu kummia. Hyperinflaatio on taitettu ja talous kasvaa. Presidentti Javier Milein anarkokapitalismi näyttäisi vuoden kokemuksella sittenkin toimivan. Milei on ankarasta vyönkiristyksestä huolimatta säilyttänyt kansan tuen, eikä sosiaalinen tahi taloudellinen katastrofi toteutunut. Ajatukset alkavat itää Suomessakin.
SDP esitti pakolaiskiintiön ja vastaanottotukien korottamista – hallitus äänesti opposition haaveet kumoon
Vasemmistopuolueet esittivät tiistaina valtion talousarviota käsittelevässä eduskunnan täysistunnossa useita muutoksia sisäministeriön hallinnonalaan ja maahanmuuttoon liittyen. Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius kritisoi opposition linjaa vastuuttomaksi.
Isku saksalaisella joulutorilla, saudimies kaahasi autolla väkijoukkoon – sisäministeri oli aiemmin varoittanut suuresta terrori-iskun vaarasta joulumarkkinoilla
Mies kaahasi henkilöautolla väkijoukkoon joulutorilla Magdeburgissa Saksassa. Mediatiedot kertovat useista kuolonuhrista ja kymmenistä loukkaantuneista.
SDP sai kyytiä kyselytunnilla: Demareiden veronalennuspuheisiin ei voi suhtautua vakavasti
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius osui napakymppiin muistuttaessaan demareita SDP:n vaihtoehtobudjetin tuntuvista veronkorotuksista.
Tuiskun keskeltä löytyi melkoinen määrä perussuomalaisia täydessä vaalitouhussa – Jani Mäkelää harjattiin Lappeenrannassa olan takaa, mutta miksi?
Perussuomalaiset näkyivät viikonlppuna kaikkialla Suomessa. Lunta tuprutti monin paikoin olan takaa, mutta niin kuuluu jouluna ollakin. Suomen Uutiset kokosi kuvakoosteen viikonlopun vaalikentiltä.
Uusimmat
Kolumni: Ensimmäinen puolitoistavuotinen ministerinä
Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää