LEHTIKUVA
Lohela: Suomella halu syventää yhteistyötä Kiinan kanssa
Suomalaisten ja kiinalaisten välisten aktiivisten yhteyksien ja vuoropuhelun merkitys nousivat erityisesti esille, kun eduskunnan puhemies Maria Lohela ja Kiinan presidentti Xi Jinping tapasivat eilen. Vilkkaan kauppavaihdon lisäksi kiinalaisten turistien määrä Suomeen on ollut vuosi vuodelta voimakkaassa kasvussa.
Myös parlamentaariset suhteet ovat tiiviit. Kiinan kansankongressin ja Suomen eduskunnan yhteydenpito huipentui viime syyskuussa Kiinan kansankongressin puhemiehen kautta aikain ensimmäiseen viralliseen vierailuun Suomen eduskuntaan.
– Haluamme eduskunnassa edelleen syventää ja monipuolistaa parlamentaarista yhteistyötämme katsomalla yhdessä kansankongressin kanssa, mikä meitä kumpaistakin hyödyttäisi ja kiinnostaisi. Henkilökohtaisesti olen itse halunnut korostaa ja vahvistaa nuorten kansanedustajien kansainvälisiä yhteyksiä, Lohela totesi.
Kahdenvälinen kauppa syventänyt suhteita
Presidentti Xi oli samaa mieltä parlamentaarisen yhteistyön merkityksestä viitaten viime vuosien aktiiviseen vierailuvaihtoon eri tasoilla ja nuorten parlamentaarikkojen kontaktien merkitykseen. Hän toivoi Suomen ja Kiinan yhteistyön muuttuvan entistäkin laaja-alaisemmaksi. Presidentti Xi mainitsi esimerkkinä suunnitelmat Kiinan kulttuurikeskuksen perustamisesta Suomeen ja aktiivisen ystävyyskaupunkitoiminnan sekä kutsui puhemies Lohelan vierailemaan Kiinassa.
Lohela totesi kahdenvälisen kaupan olleen merkittävä osa maiden välisten suhteiden syventymistä. Hän nosti esiin Suomen vahvuudet biotaloudessa ja ympäristöystävällisessä teknologiassa sekä toivoi yhteistyön syvenevän myös koulutuksessa, kulttuurissa ja urheilussa. Puhemies korosti myös kestävän kehityksen ja ympäristön merkitystä.
Vasta toinen Suomessa vieraillut Kiinan presidentti
Puhemies Lohelan ja presidentti Xin tapaamiseen osallistuivat myös kansanedustajat Antti Kaikkonen (kesk.), Sampo Terho (ps.), Kalle Jokinen (kok.), Antti Lindtman (sd.), Krista Mikkonen (vihr.), Matti Semi (vas.), Antero Laukkanen (kd.) ja Joakim Strand (r.) eduskuntaryhmien edustajina sekä ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.), suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Anne Louhelainen (ps.) ja Kiina-ystävyysryhmän puheenjohtaja Sanna Lauslahti (kok.)
Kiinan kansantasavallan presidentti Xi Jinping teki valtiovierailun Suomeen yhdessä puolisonsa rouva Peng Liyuanin kanssa tasavallan presidentti Sauli Niinistön kutsusta 4.-6.4.2017. Xi tapasi vierailunsa aikana myös pääministeri Juha Sipilän (kesk.). Xi Jinping on kautta aikojen toinen Kiinan presidentti, joka on vieraillut Suomessa. Suomesta hän jatkoi matkaansa Yhdysvaltoihin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää