LEHTIKUVA
Lohela Floridan Suomi 100 -juhlassa: Ihminen tarvitsee juuret ja siivet
Eduskunnan puhemies Maria Lohela korosti ulkosuomalaisten olevan tärkeä voimavara Suomen satavuotiaalle itsenäisyydelle, kun hän puhui Floridan Suomi 100 –juhlassa Lake Worthissa.
– Maallamme on ollut hieno tarina köyhästä maatalousyhteiskunnasta erääksi maailman kehittyneimmistä maista. Te olette osa tätä tarinaa. Jokainen tähän tilaisuuteen tullut on omalla tavallaan tehnyt työtä itsenäisen Suomen puolesta, Lohela kiitti.
Kulttuurit elävät rinnakkain
Perjantaina alkaneella vierailullaan Floridassa puhemies oli jo ehtinyt huomata, miten monet suomalaissiirtolaiset olivat omaksuneet uuden identiteetin, jossa suomalainen ja amerikkalainen kulttuuri elävät rinnakkain.
– Uudet ajatukset syntyvät usein parhaiten juuri tällaisessa ympäristössä, kun kulttuurit kohtaavat ja pakottavat arvioimaan uudelleen totuttuja tapoja. Kuten kaikki suomalaista yhteiskuntaa tuntevat tietävät, hienosta historiasta huolimatta maamme kaipaa uudistumista. Ihminen tarvitsee juuret, mutta yhtä tärkeitä ovat uusien ajatusten antamat siivet, puhemies totesi.
Ensimmäisenä suomalaisena Amerikkaan saapui merimies Maunu Anderson vuonna 1640. Hänen jälkeensä Delawarejoen suistoon saapui lisää muutamia satoja suomalaisia, joita valtaväestönä olleet englantilaiset käyttivät rauhanvälittäjinä neuvotteluissa alueella asuvien intiaanien kanssa.
– Suomalaisen rauhanvälityksen historia ulottuu siis näin pitkälle, puhemies mainitsi.
Suomalaiset ahkeria kautta historian
Suomi 100 –juhlan lisäksi Lohela puhui suomalais-amerikkalaisen kauppakamarin FACC:n tilaisuudessa. Myös bisnesväelle pitämässään puheessa Lohela viittasi historiaan siteeraamalla New York Timesin artikkelia suomalaisista siirtolaisista vuodelta 1901.
Jutussa pohdittiin, ovatko minkään muun kansan maahanmuuttajat yhtä sitkeitä, ahkeria ja päteviä kuin suomalaiset ja kerrottiin tarinoista, joissa suomalaiset ovat ilman ponnistuksia hoitaneet loppuun muilta työntekijöiltä kesken jääneen urakan.
– Artikkelissa ihmeteltiin myös sitä, kuinka kaikki maahan tulleet suomalaiset osasivat lukea ja kirjoittaa. Ahkeruus, koulutus, ongelmanratkaisukyky ja sisukkuus ovat edelleen suomalaisten ihmisten vahvuuksia ja varmasti myös monille syy tehdä kauppaa suomalaisten yritysten kanssa.
– Olen varma, että monet yhdysvaltalaiset yritykset voivat hyödyntää suomalaista osaamista esimerkiksi bioenergiahankkeissa, digitaalisten ohjelmistojen tuotannossa sekä terveysteknologian käytössä. Suomella on myös aivan erityistä arktista osaamista: maailman jäänmurtajista 60 prosenttia tehdään Suomessa ja lähes jokaisessa aluksessa on suomalaista suunnitteluosaamista, puhemies mainitsi.
Suomi voisi ottaa mallia
Lohelan mielestä suomalainen yhteiskunta voisi ottaa mallia amerikkalaisten energisestä asenteesta, muuntautumiskyvystä ja uudistumishalukkuudesta. Hän kuitenkin muistutti Suomen vakaudesta ja sen tuomista eduista.
– Vakaus luo yrityksille hyvän liiketoimintaympäristön ja ihmisille suojatun elämän. Vuonna 2016 Suomi arvioitiin maailman vakaimmaksi valtioksi, edellisenä vuonna meidät arvioitiin maailman turvallisimmaksi maaksi.
Suomi 100 –juhlan ja kauppakamarin tilaisuuden lisäksi puhemies tutustuu matkallaan 17.–19.2. muun muassa suomalaisten Kerhotaloon, Suomi-taloon ja Lepokotiin ja osallistuu juhlajumalanpalvelukseen. Lohelan kanssa matkalle osallistuvat kansanedustajat Eero Lehti (kok.), Tytti Tuppurainen (sd.) ja puhemiehen puoliso Samppa Mattila.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.