Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Lindström kannattaa paikallista sopimista ja henkilöstön aseman vahvistamista: “Toivon, että tulosta syntyy sopimisen kautta”

09.02.2016 |18:05

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) vastasi eduskunnan avauskeskustelussa opposition kysymyksiin, kenen puolella hän on paikallisessa sopimisessa. Hän vastasi olevansa hallituksen linjoilla niin, että hän kannattaa sekä paikallista sopimista että henkilöstön aseman vahvistamista. Ja olisi hyvä, jos ratkaisu syntyisi yhteisellä sopimuksella.

– Kun paikallisen sopimisen työryhmä asetettiin, sen otsikko oli: “Paikallista sopimista ja henkilöstön aseman vahvistamista yritysten päätöksenteossa koskevia lainsäädäntömuutoksia valmisteleva kolmikantainen työryhmä”. Henkilöstön asema ja paikallinen sopiminen samassa lauseessa! Tuntuu unohtuvan muutamissa puheenvuoroissa, Lindström huomautti.

– Lainsäädännön valmistelussa otetaan huomioon työpaikan sopimusjärjestelmän puitteissa tapahtuva paikallinen sopiminen ensisijaisena sopimusmuotona. Tätä olen tukenut ja sitten minun suuhuni joku laittaa, että “Lindström vaatii sopimista”. En minä ole mikään vaatija – minä toivon, että se syntyy sopimisen kautta. Tehdään tämä nyt selväksi.

Lindström piti ikävänä sitä, ettei luottamusta tunnu asiassa olevan.

– Se on sääli, koska emme me täällä toisiamme syyttelemällä pääse eteenpäin, emmekä vanhoja muistelemalla.

Byrokratian esteet pois

Lindström vastasi, että työttömyysmäärärahoista leikataan hallitusohjelman mukaisesti, mutta vastaavasti tarjotaan uusia työkaluja työllistämiseen. Esimerkiksi ansiosidonnaista päivärahaa voitaisiin käyttää starttirahana.

– Asia on valmistelussa. Se menee eteenpäin, me puhumme siitä, koska tarvitsemme sen työkalun. Meidän pitää muuttaa työllisyyden ja työttömyyden hoitamisen rakenteita. Ja tämä on sellainen työkalu, jolta itse odotan paljon. Mennään passiivisesta aktiiviseen suuntaan, Lindström sanoi.

Lindströmin mukaan yritykset ovat mielellään mukana monissa suunnitelmissa, kunhan byrokraattiset esteet saadaan raivattua.

– Ne pitää poistaa – eikä vain ulkomaalaisilta turvapaikan hakijoilta, vaan kaikilta suomalaisilta työttömiltä, Lindström linjasi.

Veli-Pekka Leskelä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
4.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
6.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
7.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31
8.
Suomen uutiset logo

Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle

21.11.2024 |20:08

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää