

LEHTIKUVA
Lindström ei hyväksy ELY:n perusteita ulkomaiselle työvoimalle: Näin vakavalla asialla ei pelata
ELY-keskuksen päätös luopua rakennusalan työvoiman tarveharkinnasta Uudellamaalla on herättänyt rajua kritiikkiä. ELY:n päätöksessä on kyse EU:n ulkopuolelta saapuvista työntekijöistä, joiden osalta tarveharkintalinjausta on päivitetty.
ELY:n hallitusohjelman vastainen viranomaispäätös nousi esille maanantaina Uudenmaan ELY:n johtajien, Rakennusliiton puheenjohtajan Matti Harjuniemen ja työministeri Jari Lindströmin palaverissa, jonka aiheena oli rakennusalan tilanne Uudellamaalla.
ELY:n linjaus on väärä
Työministeri Lindströmin mukaan ELY:n linjaus on väärä, sillä Suomessa on tälläkin hetkellä yli 10 000 työtöntä rakennusalan ammattilaista.
– Tulen esittämään maakuntalain uudistuksen yhteydessä toimivallan muutosta niin, että virkamiespäätöksillä ei voida enää purkaa työvoiman tarveharkintaa, vaan päätösoikeus on jatkossa ministerillä. Näin estetään alueelliset mahdollisuudet pelata näin vakavalla asialla, Lindström ilmoitti tiistaina.
Tiedot kerätään TE-toimistolta
Myös tavan kansalaiselle on vaikea ymmärtää, minkä vuoksi Suomeen olisi tässä tilanteessa tarvetta tuoda rakennusalan työntekijöitä kaukomailta. ELY:n ylijohtaja Petri Knaapisen mukaan linjaus perustuu Uudenmaan ELY-keskuksen maahanmuuttoasioiden toimikunnassa käytyihin keskusteluihin, joihin pohjaten päätettiin päivittää muutamien rakennustoimialojen nimikkeitä.
Maahanmuuttoasioiden toimikunta käyttää keskusteluidensa pohjaksi tietoja työvoimabarometrista ja työnvälitystilastosta eri ammattialojen työpaikkojen täyttymisestä. Tiedot barometriin kerätään TE-toimiston työnvälittäjiltä, jotka ovat virkamiehiä.
– Tällä hetkellä rakennusalalla on vaikeuksia täyttää auki olevia paikkoja. Työvoiman liikkuvuus on niin vähäistä, ettei moniin työtehtäviin löydy tekijöitä.
Ei usko työvoiman liikkumiseen
Rakennusalalla työntekijät usein siirtyvät ympäri Suomea työpaikkojen perässä. Knaapisen mukaan tämä ei kuitenkaan enää vastaa todellisuutta. Hän esittää kysymyksen.
– Jos asuisit Helsingissä, niin lähtisitkö itse Rovaniemelle jos siellä olisi vapautunut työpaikka?
Knaapisen mukaan rakennusalan työnantajat kyllä palkkaavat mielellään suomalaisia alan ammattilaisia silloin kun heitä on tarjolla. ELY-keskuksen tuore linjaus koskee tiettyjä rakennusalan erityisaloja, joihin työvoimabarometrin tietojen mukaan on ollut hankalaa löytää tekijöitä.
Paikkoja täytetään rekrytointitapahtumilla
Työmarkkinat ovat pitkään kärsineet kohtaanto-ongelmasta, eli tilanteesta, jossa työvoiman tarjonta ja kysyntä eivät aina kohtaa toisiaan. Valtiollisilla toimilla tulisi kuitenkin ensisijaisesti esimerkiksi edistää ammattilaisten mahdollisuutta liikkua vaivattomammin työn perässä.
Knaapisen mukaan avoinna olevia rakennusalan työpaikkoja pyritään viranomaisten toimesta täyttämään esimerkiksi rekrytointitapahtumilla.
– Järjestämme niitä yhdessä TE-toimiston kanssa. Työttömiä työnhakijoita kutsutaan tapahtumiin henkilökohtaisesti paikan päälle.
Erilaisia elämäntilanteita
Knaapisen mukaan tällä hetkellä työttömäksi työnhakijoiksi ilmoittautuneiden rakennusalan ammattilaisten joukko edustaa yksilöllisesti erilaisia elämäntilanteita.
– Kun kyse on isosta työttömien joukosta, on samalla myös lukuisia henkilökohtaisia esteitä sille, miksei työn vastaanottaminen aina onnistu. Joukossa on alanvaihtajia, osalla saattaa olla terveydellisiä ongelmia ja osa kouluttautuu jo kokonaan toiselle alalle.
Knaapinen uskoo, että kehittyvän noususuhdanteen myötä rakennusalan työpaikkoja myös jatkossa avautuu lisää, ja samalla kohtaanto-ongelma vähenee.
Huikeat bisnekset työlupakauppiaille
ELY-keskukset antavat lain nojalla muun muassa alueellisia ulkomaalaista työvoimaa koskevia työlupalinjauksia. Rakennusliitto kuitenkin suuttui TE-keskuksen uudesta linjauksesta ja painotti, ettei rakennusala ole vaatinut työvoiman tuontia Euroopan ulkopuolelta, vaan kyseessä on puhtaasti Uudenmaan ELY -keskuksen ”virkamiesviritys”.
– Näin avataan huikeat bisnekset ennen muuta työlupakauppiaille, jotka perivät kynnysrahoja turvattomilta maahan siirrettäviltä rakentajilta, Rakennusliiton puheenjohtaja Harjuniemi sanoi liiton tiedotteessa.
Hän viittasi samalla, kuinka ELY-keskuksen päätöksellä myös käännetään selkä rakennusalan työttömille ja tuhansille opintonsa päättäville nuorille, joiden on jatkossa vaikea saada työtä rakennuksilta.
Harkinta siirrettävä ministeriölle
Ministeri Lindström vastustaa ELY-keskuksen linjausta. Hänen mukaansa työvoimapulan takia ei tarvitse avata väylää kaukomailta tuleville rakentajille.
– Kuten jo aiemmin olen ilmoittanut, en pidä ELY-keskuksen päätöstä hyvänä. Lisäksi se on vastoin hallitusohjelman kirjausta, joka on tehty perussuomalaisten vaatimuksesta, Lindström sanoo.
Hän ymmärtää työvoiman ja työpaikkojen kohtaanto-ongelman, mutta asia on ratkaistavissa muilla työkaluilla, jotta rakennusalan ammattilaisten olisi jatkossa helpompaa liikkua työn perässä.
– Edistämme ministeriössä erilaisia asumiseen ja liikkumiseen liittyviä ratkaisuja, ja osin näitä on jo tehtykin. Tarkemmin asia selviää hallituksen puoliväliriihessä.
– Maakuntauudistuksen yhteydessä ELY-keskukset joka tapauksessa lakkautetaan ja on linjattava, missä nämä asiat tulevaisuudessa päätetään. Katson, että alueelliset tarveharkintapäätökset on syytä tehdä työ- ja elinkeinoministeriössä, Lindström sanoo.
ILKKA JANHUNEN
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää