

Markku Ulander
Lindström: Hallitus ottaa työttömästä kopin, eikä pane häntä koppiin istumaan
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) joutui vääntämään työllisyyspolitiikan perusteita paksusta rautalangasta opposition väitteitä vastaan.
Lindström kuvasi hallituksen työllisyyspolitiikkaa sanoen: hallitus ottaa työttömästä kopin. Tähän tarttuivat vasemmiston edustajat, mikä on minkäkinlaista kopin ottamista, mikä liitettiin etenkin kolmen kuukauden välein tehtäviin työttömän haastatteluihin.
– Kun käytetään sanaa ”koppi”, ei se tarkoita, että työtön pannaan koppiin piiloon. Ei – vaan me kannamme hänestä huolta. Hänestä ollaan kiinnostuneita – mitä hänelle kuuluu?. Jos ei muuta niin tehdään ihmiskoe, että hän on jotenkin mukana tässä järjestelmässä. Pitäisikö meidän olla niin, että ei välitetä, ei olla kiinnostuneita? Meidän pitää muuttaa käsitystämme tästä asiasta (työttömän haastattelusta): se ei ole pakottamista, vaan välittämistä, eikä sen tarkoitus ole sanktio, Lindström painotti.
Haastattelu on välittämistä
Lindström hämmästeli, miksi oppositio takertui työttömän haastatteluun kolmen kuukauden välein, vaikka hallituksella on monta muutakin valmista suunnitelmaa, joista haastattelu muodostaa yhden osan.
– On kummallista, että aina pitäisi olla ketunhäntä kainalossa, vaikka ainoa ketunhäntä on saada työttömät töihin. Sitä kohti mennään ja siinä on osana haastattelu, Lindström sanoi.
Li Andersson (vas.) väitti, ettei hallitus luota työttömiin. Lindströmin mielestä asia on päin vastoin.
– Me haluamme luottaa näihin ihmisiin. Me haluamme ottaa työttömästä kopin. Tiedämme, että toisaalla on ongelma, että mistä ne työpaikat. Sekin pitää hoitaa ja sitä tämä hallitus tekee, Lindström vakuutti.
Hän selvitti hallituksen linjaa: jos olet passiivinen etkä ota työtä vastaan, tuet vähenevät, mutta jos olet aktiivinen, sinut palkitaan.
Lindström muistutti, että työttömien haastattelu on suuri urakka, joka vaatii TE-keskuksilta suuria ponnistuksia. Siksi hallitus varaa tarkoitukseen 17 miljoonaa euroa, mistä osa menee yksityisille yrityksille, joille ulkoistetaan osa työttömien haastatteluista. Lindström ei nähnyt tässä ulkoistuksessa ongelmaa: työtä voidaan ostaa tarpeen mukaan.
Hallitus tekee rakennemuutosta
Lindström painotti, että hallitus tekee rakenteellista muutosta, johon yksikään aiempi hallitus ei ole vielä rohjennut ryhtyä: sen sijaan, että hallitus lisäisi työllisyyden määrärahoja rajattomasti, kuten ennen on tehty, se käyttää entisiä määrärahoja entistä tehokkaammin.
– Teilläkin on oma mallinne, joka maksaisi 300 miljoonaa euroa enemmän, Lindström arvioi opposition perinteisempää työllisyysvaihtoehtoa.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Pitkäaikaistyöttömien eläkearmahdus perussuomalaisten tavoitteeksi – “Vain yksi sadasta työllistyy”

Työllisyyspakettia rakennetaan huhujen varjossa, päätös tulee budjettiriihessä

Terho: Perussuomalaisten tavoitteet budjettiriihessä täyttyivät

Hallitus sopi budjetista suunnitelmien mukaan – päivähoitomaksujen korotus peruttiin, Lex Lindström maaliin

Sampo Terho HS:lle: perussuomalaiset ei hyväksy työttömyysturvan porrastusta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.