Markku Ulander
Lindström: Hallitus ottaa työttömästä kopin, eikä pane häntä koppiin istumaan
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) joutui vääntämään työllisyyspolitiikan perusteita paksusta rautalangasta opposition väitteitä vastaan.
Lindström kuvasi hallituksen työllisyyspolitiikkaa sanoen: hallitus ottaa työttömästä kopin. Tähän tarttuivat vasemmiston edustajat, mikä on minkäkinlaista kopin ottamista, mikä liitettiin etenkin kolmen kuukauden välein tehtäviin työttömän haastatteluihin.
– Kun käytetään sanaa ”koppi”, ei se tarkoita, että työtön pannaan koppiin piiloon. Ei – vaan me kannamme hänestä huolta. Hänestä ollaan kiinnostuneita – mitä hänelle kuuluu?. Jos ei muuta niin tehdään ihmiskoe, että hän on jotenkin mukana tässä järjestelmässä. Pitäisikö meidän olla niin, että ei välitetä, ei olla kiinnostuneita? Meidän pitää muuttaa käsitystämme tästä asiasta (työttömän haastattelusta): se ei ole pakottamista, vaan välittämistä, eikä sen tarkoitus ole sanktio, Lindström painotti.
Haastattelu on välittämistä
Lindström hämmästeli, miksi oppositio takertui työttömän haastatteluun kolmen kuukauden välein, vaikka hallituksella on monta muutakin valmista suunnitelmaa, joista haastattelu muodostaa yhden osan.
– On kummallista, että aina pitäisi olla ketunhäntä kainalossa, vaikka ainoa ketunhäntä on saada työttömät töihin. Sitä kohti mennään ja siinä on osana haastattelu, Lindström sanoi.
Li Andersson (vas.) väitti, ettei hallitus luota työttömiin. Lindströmin mielestä asia on päin vastoin.
– Me haluamme luottaa näihin ihmisiin. Me haluamme ottaa työttömästä kopin. Tiedämme, että toisaalla on ongelma, että mistä ne työpaikat. Sekin pitää hoitaa ja sitä tämä hallitus tekee, Lindström vakuutti.
Hän selvitti hallituksen linjaa: jos olet passiivinen etkä ota työtä vastaan, tuet vähenevät, mutta jos olet aktiivinen, sinut palkitaan.
Lindström muistutti, että työttömien haastattelu on suuri urakka, joka vaatii TE-keskuksilta suuria ponnistuksia. Siksi hallitus varaa tarkoitukseen 17 miljoonaa euroa, mistä osa menee yksityisille yrityksille, joille ulkoistetaan osa työttömien haastatteluista. Lindström ei nähnyt tässä ulkoistuksessa ongelmaa: työtä voidaan ostaa tarpeen mukaan.
Hallitus tekee rakennemuutosta
Lindström painotti, että hallitus tekee rakenteellista muutosta, johon yksikään aiempi hallitus ei ole vielä rohjennut ryhtyä: sen sijaan, että hallitus lisäisi työllisyyden määrärahoja rajattomasti, kuten ennen on tehty, se käyttää entisiä määrärahoja entistä tehokkaammin.
– Teilläkin on oma mallinne, joka maksaisi 300 miljoonaa euroa enemmän, Lindström arvioi opposition perinteisempää työllisyysvaihtoehtoa.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Pitkäaikaistyöttömien eläkearmahdus perussuomalaisten tavoitteeksi – “Vain yksi sadasta työllistyy”
Työllisyyspakettia rakennetaan huhujen varjossa, päätös tulee budjettiriihessä
Terho: Perussuomalaisten tavoitteet budjettiriihessä täyttyivät
Hallitus sopi budjetista suunnitelmien mukaan – päivähoitomaksujen korotus peruttiin, Lex Lindström maaliin
Sampo Terho HS:lle: perussuomalaiset ei hyväksy työttömyysturvan porrastusta
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.