LEHTIKUVA
Lindström: Älkää lytätkö hyviä esityksiä
Paltamon äskettäin lakkautettu työllisyyskokeilu nousi jälleen esiin eduskunnan eilisessä köyhyyskeskustelussa. Paltamon työllisyyskokeilu loppui viime vuonna. Siinä räätälöitiin jokaiselle työttömälle oma työtehtävä niiden tukien pohjalla, jonka he saivat. Sen päälle maksettiin aktivointilisää.
Kokoomuksen Ben Zyskowicz nosti esiin Paltamon mallin, jossa työttömille tarjottiin vastikkeellista sosiaaliturvaa työn vastapainoksi. Hänestä on tärkeää kokeilla Paltamon tapaan mallia, jossa kaikille työikäisille tarjotaan työmahdollisuutta sen sijaan, että maksetaan ilman työntekoa.
– Sitä minä kannatan, Zyskowicz sanoi.
Sipilä laajentaisi
Paltamon koko maahan
Tähän tarttui keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.
– Paltamon malli kykeni painamaan työttömyyden 17 prosentista neljään prosenttiin. Kysynkin pääministeriltä, kun Paltamon kokeilusta on tuore selvitys, oletteko valmis laajentamaan kokeilua koko Suomeen?
Kokoomuksen Pia Kauma totesi, ettei hän tohtisi laajentaa perustulokokeilua ainakaan Paltamon mallilla suurempaan mittakaavaan. Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto arveli Kauman ymmärtäneen perustulon väärin.
Ihalainen selvittäisi
perustulon ensin
Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) piti hyvänä Paltamon kokeilua, jossa velvoitettiin ottamaan vastaan jokaiselle räätälöity työ.
– Mutta raportin mukaan harva työllistyi kokeilun jälkeen – ja se on se ongelma, Ihalainen totesi.
Keskustan esitykseen alueellisesta perustulokokeilusta hän kysyi, mitä tarkoitetaan perustulolla. Miten se sopii muuhun sosiaaliturvaan?
– Sen selvittäminen olisi ehkä viisautta, Ihalainen totesi.
Räty kiitti perustuloajatuksesta
Kokoomuksen soteministeri Laura Räty kiitti oppositiota perustuloajatuksesta. Hän myönsi, ettei valtion sosiaaliturvajärjestelmä ole yksinkertainen. Hän kiitti kiinnostusta uudistaa järjestelmää ja sanoi jakavansa ajatuksen tukijärjestelmän uudistamisen tarpeesta.
– Siksi hallitus toi 300 euron suojaosuuden askeleeksi siihen suuntaan, hän sanoi, mutta muistutti perustulon ongelmista.
– Työmarkkinakysymyksiä hoidetaan Suomessa kolmikantaisesti, joten alueellinen kokeilu olisi nyt ehkä liian suuri askel, Räty arvioi.
Lindström vetosi työministeriin
Kokoomuksen ryhmäjohtaja Arto Satonen puolusti kokoomusta väitteitä vastaan, joiden mukaan kokoomus syyllistäisi työttömiä nostamalla Paltamon mallin esiin.
– Jos kannattaa Paltamon mallia, jossa ihmisille räätälöidään jokaiselle erikseen työtehtävä, jotta hän saisi työtä jatkossakin, niin onko se syyllistämistä? Satonen kysyi.
Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Jari Lindström vetosi vielä työministeri Ihalaiseen, että ei kai kaikkia hyviä esityksiä voida lytätä toisen ongelman nojalla, jolloin estäjäksi nousisi byrokratia.
– Onko meillä keinoja vaikuttaa työttömyyteen? Varmasti jokainen keino alentaa sitä olisi tervetullut, Lindström otaksui.
Soini: Ei järkeä jakaa lasten kotihoitoa
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kysyi hallitukselta, eikö lasten kotihoidontuen jakamista vanhempien välillä voisi perua, se kun lisää valtion menoja 100 miljoonaa euroa.
– Tämähän on järjetöntä, Soini totesi.
Hän vetosi myös omaishoitajien rahoituksen puolesta: se on hoitomuoto, jossa pienituloiset hoitavat toisiaan.
– Näihin asioihin, jotka eivät kaada taloutta, mutta parantavat oikeudenmukaisuutta, pitäisi panostaa, Soini linjasi.
Soini kysyi valtiovarainministeri Antti Rinteeltä myös, miksei takuueläkettä nosteta aiotulla tavalla.
– Sehän oli hyvä esitys! Eikö suurille eläkkeille voitaisi laittaa katto, ei kai sitä mikään estä? Nostaisimme pieniä eläkkeitä ja pienentäisimme suuria, Soini esitti.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.