

Sisäministeri Paula Risikko (vas.), pääministeri Juha Sipilä sekä oikeus- ja työministeri Jari Lindström hallituksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä strategiaistunnon jälkeen 26. syyskuuta 2016. / Antti Aimo-Koivisto
Lindström äärijärjestöjen suitsimisesta: “Minkäänlaista väkivaltaa ei sallita”
Hallitus kertoi tänään toimista, joilla se puuttuu väkivaltaisten äärijärjestöjen toimintaan. Uusia lakeja ei ole tulossa, mutta nykyisten lakien toimeenpanoa tehostetaan ja viranomaisille suunnataan lisää resursseja.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.), oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) ja sisäministeri Paula Risikko (kok.) kertoivat linjauksista maanantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa.
Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kertoi, että hallitus löysi selvityksissään puutteita siinä miten rasistiseen ja väkivaltaan liittyviä pykäliä on aikaisemmin sovellettu käytäntöön. Pykäliä on ollut, mutta niitä ei ole käytetty. Tätä linjaa tarkistetaan nyt.
Lindström: Kaikenlainen väkivalta on tuomittavaa
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) vakuutti hallituksen olevan yhtä mieltä ääriliikkeiden vastaisista toimista. Hän tuomitsi ääriliikkeiden toiminnan selvin sanoin.
– Viesti on selvä: väkivaltaisten ääriliikkeiden ja avoimesti rasististen järjestöjen toiminta on tuomittavaa. Minkäänlaista väkivaltaa ei sallita, Lindström linjasi.
– Olennaista on se, että ääriliikkeiden toimintaan puututaan välittömästi – jo voimassa olevan lainsäädännön pohjalta. Väkivaltaiset ääriliikkeet ja avoimesti rasistiset järjestöt voidaan yhdistyslain nojalla lakkauttaa riippumatta, onko yhdistykset rekisteröity vai rekisteröimättä. Myös lakkautetun yhdistyksen toiminnan jatkaminen on rangaistavaa, Lindström painotti.
Yhdistyksen lakkauttaminen mahdollista
Tuomioistuin voi lakkauttaa yhdistyksen jo nykyisen lain pohjalta, jos sen toiminta on olennaisesti lakien tai hyvien tapojen vastaista. Hallitus päätti asiasta strategisessa istunnossaan maanantaina. Poliisihallitus sitoutuu tehostamaan lainkohdan toimeenpanoa. Yhdistysten lakkauttamiseen liittyvää menettelyä tarkistetaan siitä saatavien kokemusten perusteella.
Poliiseille lisää resursseja
Hallitus linjasi myös, että viranomaisille osoitetaan lisää voimavaroja puuttua väkivaltaisten ääriliikkeiden toimintaan, kuten myös vihapuhetta estävään nettipoliisitoimintaan että vihapuherikosten tutkintaan.
Sisäministeriö käynnistää yhdessä oikeusministeriön kanssa hankkeen, jossa arvioidaan lakkautettujen väkivaltaisten ääriliikkeiden tunnusten käytön kieltäminen lailla.
Arviointi asiantuntijoille
Mihin järjestöihin hallitus aikoo sitten puuttua?
– Kaikkien ääriliikkeiden toimintaan, Lindström totesi.
Miten sitten määritellään rikoksen ja sanan- ja yhdistymisvapauden raja? Lindström vastasi, että siksi otettiinkin hallituksen käyttöön sana ”arviointi”.
– Ei ole helppoa asettaa rajaa ja se on asiantuntijoiden tehtävä. Siksi määrittelylle annettiin aikaa.
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen selitti soveltamisen ongelmia ja “olennainen”-sanan sisältöä: yhdistyslaki vaatii lakkauttamisen tueksi olennaisuutta ja suurta piittaamattomuutta lakien tai hyvien tapojen vastaisuudessa. Se tarkoittaa toistuvuutta. Kynnys on kova, kun lakkauttaminen sivuaa perustuslaissa taattua yhdistymis- ja kokoontumisvapautta.
Esimerkiksi Suomen vastarintaliikkeen toimintaa mietittiin Jyväskylän puukotuksen yhteydessä. Sitten kului kaksi vuotta, kunnes tapahtui taas Jyväskylän Suurajojen yhteydessä. Ja nyt taas Helsingin Rautatientorilla.
– Olemme ottaneet lusikan kauniiseen käteen ja puutumme asiaan nyt, Kolehmainen sanoi.
Hän sanoi, että nyt tehtävät selvitykset ja toimet tähtäävät nimenomaan SVR:ää vastaan. Jatkossa samoja toimintatapoja sovelletaan mitä tahansa vastaavaa ryhmää vastaan.
Hallituksen mukaan väkivaltaisilla ääriliikkeillä tarkoitetaan tässä yhteydessä liikkeitä, joiden toimintaan sisältyy väkivaltaista ekstremismiä, vihapuhetta tai muuta toimintaa, joka on kielletty kansainvälisissä sopimuksissa, Suomen lainsäädännössä tai jota Suomessa yleisesti vallitsevan käsityksen mukaan pidetään hyvien tapojen vastaisena.
Nettikeskustelu
Vaikuttaako linjaus jotenkin internetissä käytävään keskusteluun?
– Varmaankin siinä mielessä, että jos nettipoliisien resursseihin tulee lisää niin sitä kautta se voi siihen vaikuttaa, mutta jää nähtäväksi, kuinka paljon ja miten, Lindström aprikoi.
Lindström arvioi, ettei lainmuutoksillakaan saada kaikkea väkivaltaa kitkettyä: jos joku haluaa tehdä pahaa, niin hän tekee. Mutta tämä antaa lisää työkaluja puuttua väkivaltaiseen toimintaan.
– Tämä on enemmän kuin symbolinen ele. Olemme huolissamme siitä, mitä maassa tapahtuu, Lindström sanoi.
Rikoksia torjutaan oikealta ja vasemmalta
Myös vasemmiston toimintaan puututaan?
– Kun ääriliikkeet, ovat ne vasemmalla tai oikealla, toimivat rikollisella tavalla niin niihin täytyy puuttua, Lindström viitoitti.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Uuden Suomen päätoimittaja oudoksuu Peli Poikki -mielenosoituksen politisoitua osuutta: ” Särähti pahasti”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.
Uusimmat

Kasvuriihen tiedotustilaisuus – suora lähetys

Tutkimus: Veroprogression alentaminen kannattaa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää