

Heikki Saukkomaa
“Liisan lista oli raaka tapa ajaa Suomi eurokuntoon”
Timo Soini (ps.) otti tänään blogissaan kantaa presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheeseen. Niinistö oli kiinnittänyt omassa puheessaan huomiota Suomen turvallisuustilanteeseen sekä talouden perusteiden haurastumiseen ja julkisten menojen kattamiseen velalla.
Soini kiitteli Niinistöä hyvin hoidetusta ulko-ja turvallisuuspolitiikasta.
Presidentti peräänkuulutti tuntuvia lisäpanostuksia puolustukseen. Myös tätä linjausta Soini kiitteli. Perussuomalaiset ovat jatkuvasti esittäneet puolustusmäärärahojen korotusta.
Vaikea Venäjä-suhde
– Krimin anastusta ei hyväksytä. Itä-Ukrainan sotilaallinen konflikti huutaa rauhaa ja ratkaisua, Soini muistutti Suomen linjasta.
Suomen ei Soinin mukaan pidä jäädä yksin EU-raiteen varaan. Yhteys Venäjän johtoon on säilytettävä.
– Meillä on ja on oltava toimiva yhteys Venäjään, oli siellä vallassa tsaari, kommunistit tai nykyhallinto.
Miksi Liisan lista esille?
Presidentin puheen talouspoliittinen anti ei ollut yhtä mukavaa kuultavaa. Soini kritisoi Niinistöä Liisa Jaakonsaaren (sd.) nimellä kulkevan leikkauslistan esiin nostamisesta (ns. Liisan lista).
– Puheen talouspoliittinen anti ei sisältänyt mitään muuta uutta paitsi Liisa Jaakonsaaren listan tarpeettoman kovan kehumisen. Minulle Jaakonsaari ei käy esimerkiksi sen enempää kuin sosialistit yleensä. Ei taloudessa, eikä EU-politiikassa, Soini totesi.
Leikkauslistojen sijaan Soini korosti työtä, yrittämistä ja turhan säätelyn karsimista.
– Suomessa on miljoona ihmistä, joiden tulot ovat hieman yli tai alle tuhat euroa kuukaudessa. Ei siltä porukalta voi mitään leikata. Tämä maa nousee työllä ja yrittämisellä sekä turhan sääntelyn karsimisella. Ja sillä, että pidetään huolta niiden ihmisten ostovoimasta, jotka ovat heikommalla oksalla, Soini painotti.
– Kotihoidontuki, omaishoidontuki, takuueläke, lapsilisät ja pienin työttömyyspäiväraha sekä opintotuki – tämän porukan ostovoimaa pitää lisätä, eikä heikentää. Se ylläpitää kulutuskysyntää Suomessa. Sen sijaan ökyeläkkeille voidaan asettaa eläkekatto, kansanedustajien palkat voi jäädyttää, ministereiden määrän pudottaa kahteentoista, Soini listasi.
Lista teki rumaa jälkeä
Myös veteraanipoliitikko Toimi Kankaanniemi (ps.) nosti Liisan listan esille tämänpäiväisessä blogissaan. Paavo Lipposen (sd.) hallitus otti Kankaanniemen mukaan Liisan listan lähes sellaisenaan käyttöön.
– Lyhyesti voi sanoa, että listalla olleet leikkaukset kohdistuivat niihin, joilla oli yhteiskunnassa kaikkein heikoimmin asiat. Lapsiperheet, työttömät, sairaat ja vanhukset. Hyväosaisia se ei riipaissut. Hyväosaiset eivät ole yhteiskunnan tukiverkon varassa. Heikoimmat ovat. Kun tukiverkkoa revitään, heikoimmat kärsivät, Kankaanniemi kirjoittaa.
– “Köyhät kyykkyyn tai peräti maahan” -politiikan seuraukset näkyvät vielä tänäkin päivänä. Meillä on keskuudessamme kymmeniä tuhansia, ellei satoja tuhansia, joiden elämä ajautui kohtuuttomiin vaikeuksiin tuolloin. Lasten ja nuorten mielenterveysongelmat, periytyvä köyhyys, syrjäytyminen, pitkäaikaistyöttömyys ja monet muut ongelmat alkoivat kasautua. Niistä oli ja on yhä synkkiä seurauksia, Kankaanniemi kirjoittaa.
Kankaanniemen mukaan Lipposen hallituksella ei olisi ollut mitään tarvetta toteuttaa niin rajua köyhdyttämispolitiikkaa kuin se teki.
– Talous ei sitä edellyttänyt. Siihen olivat muut syyt.
– Tärkein “muu syy” oli se, että tuo hallitus ajoi Suomen raa’alla tavalla EMU- ja eurokuntoon. Se halusi hinnalla millä hyvänsä päästä eroon omasta rahasta ja rahapolitiikasta. Siinä se onnistui. Kokonaan eri asia on se, oliko tuo Suomen kansan etujen mukaista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


“Demarit ovat lähtökohtaisesti aina vaikeuttamassa yrittämisen edellytyksiä”

Soini: “Talouden ja teollisuuden kilpailukyky on tuhottu – äänestäjiä huijataan rahastoilla”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää