Heikki Saukkomaa
“Liisan lista oli raaka tapa ajaa Suomi eurokuntoon”
Timo Soini (ps.) otti tänään blogissaan kantaa presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheeseen. Niinistö oli kiinnittänyt omassa puheessaan huomiota Suomen turvallisuustilanteeseen sekä talouden perusteiden haurastumiseen ja julkisten menojen kattamiseen velalla.
Soini kiitteli Niinistöä hyvin hoidetusta ulko-ja turvallisuuspolitiikasta.
Presidentti peräänkuulutti tuntuvia lisäpanostuksia puolustukseen. Myös tätä linjausta Soini kiitteli. Perussuomalaiset ovat jatkuvasti esittäneet puolustusmäärärahojen korotusta.
Vaikea Venäjä-suhde
– Krimin anastusta ei hyväksytä. Itä-Ukrainan sotilaallinen konflikti huutaa rauhaa ja ratkaisua, Soini muistutti Suomen linjasta.
Suomen ei Soinin mukaan pidä jäädä yksin EU-raiteen varaan. Yhteys Venäjän johtoon on säilytettävä.
– Meillä on ja on oltava toimiva yhteys Venäjään, oli siellä vallassa tsaari, kommunistit tai nykyhallinto.
Miksi Liisan lista esille?
Presidentin puheen talouspoliittinen anti ei ollut yhtä mukavaa kuultavaa. Soini kritisoi Niinistöä Liisa Jaakonsaaren (sd.) nimellä kulkevan leikkauslistan esiin nostamisesta (ns. Liisan lista).
– Puheen talouspoliittinen anti ei sisältänyt mitään muuta uutta paitsi Liisa Jaakonsaaren listan tarpeettoman kovan kehumisen. Minulle Jaakonsaari ei käy esimerkiksi sen enempää kuin sosialistit yleensä. Ei taloudessa, eikä EU-politiikassa, Soini totesi.
Leikkauslistojen sijaan Soini korosti työtä, yrittämistä ja turhan säätelyn karsimista.
– Suomessa on miljoona ihmistä, joiden tulot ovat hieman yli tai alle tuhat euroa kuukaudessa. Ei siltä porukalta voi mitään leikata. Tämä maa nousee työllä ja yrittämisellä sekä turhan sääntelyn karsimisella. Ja sillä, että pidetään huolta niiden ihmisten ostovoimasta, jotka ovat heikommalla oksalla, Soini painotti.
– Kotihoidontuki, omaishoidontuki, takuueläke, lapsilisät ja pienin työttömyyspäiväraha sekä opintotuki – tämän porukan ostovoimaa pitää lisätä, eikä heikentää. Se ylläpitää kulutuskysyntää Suomessa. Sen sijaan ökyeläkkeille voidaan asettaa eläkekatto, kansanedustajien palkat voi jäädyttää, ministereiden määrän pudottaa kahteentoista, Soini listasi.
Lista teki rumaa jälkeä
Myös veteraanipoliitikko Toimi Kankaanniemi (ps.) nosti Liisan listan esille tämänpäiväisessä blogissaan. Paavo Lipposen (sd.) hallitus otti Kankaanniemen mukaan Liisan listan lähes sellaisenaan käyttöön.
– Lyhyesti voi sanoa, että listalla olleet leikkaukset kohdistuivat niihin, joilla oli yhteiskunnassa kaikkein heikoimmin asiat. Lapsiperheet, työttömät, sairaat ja vanhukset. Hyväosaisia se ei riipaissut. Hyväosaiset eivät ole yhteiskunnan tukiverkon varassa. Heikoimmat ovat. Kun tukiverkkoa revitään, heikoimmat kärsivät, Kankaanniemi kirjoittaa.
– “Köyhät kyykkyyn tai peräti maahan” -politiikan seuraukset näkyvät vielä tänäkin päivänä. Meillä on keskuudessamme kymmeniä tuhansia, ellei satoja tuhansia, joiden elämä ajautui kohtuuttomiin vaikeuksiin tuolloin. Lasten ja nuorten mielenterveysongelmat, periytyvä köyhyys, syrjäytyminen, pitkäaikaistyöttömyys ja monet muut ongelmat alkoivat kasautua. Niistä oli ja on yhä synkkiä seurauksia, Kankaanniemi kirjoittaa.
Kankaanniemen mukaan Lipposen hallituksella ei olisi ollut mitään tarvetta toteuttaa niin rajua köyhdyttämispolitiikkaa kuin se teki.
– Talous ei sitä edellyttänyt. Siihen olivat muut syyt.
– Tärkein “muu syy” oli se, että tuo hallitus ajoi Suomen raa’alla tavalla EMU- ja eurokuntoon. Se halusi hinnalla millä hyvänsä päästä eroon omasta rahasta ja rahapolitiikasta. Siinä se onnistui. Kokonaan eri asia on se, oliko tuo Suomen kansan etujen mukaista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
“Demarit ovat lähtökohtaisesti aina vaikeuttamassa yrittämisen edellytyksiä”
Soini: “Talouden ja teollisuuden kilpailukyky on tuhottu – äänestäjiä huijataan rahastoilla”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää