PS ARKISTO
Liikkumista rajojen sisällä ei voi radikaalisti rajoittaa, jos rajat vuotavat – Purra: “Rajojen yli tulee edelleen virusta”
Perustuslakivaliokunta tyrmäsi eilen hallituksen esityksen liikkumisrajoituksista ja lähikontaktien väliaikaisesta rajoittamisesta evästyksin, että hallituksen esitystä on muutettava siten, että siinä määritellään täsmällisemmin ne asiat, jotka ovat kiellettyjä. Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra katsoo, että kaatunut esitys oli samalla arvovaltakysymys pääministeri Marinille.
Pääministeri Sanna Marin ilmoittikin eilen, että hallitus vetää pois eduskunnasta lakiesityksen liikkumisrajoituksista.
Perussuomalaisten kansanedustajan, puolueen 1. varapuheenjohtajan Riikka Purran mukaan perustuslakivaliokunnan ratkaisu lakiesitykseen oli yllätyksetön, ja lopputuloksen saattoi päätellä jo ennen valiokuntakäsittelyä julkisuudessa annetuista asiantuntijalausunnoista.
– Pääministeri oli itse sanonut, että hän haluaa nimenomaan iskeä lekalla epidemian leviämiseen ja tartuntoihin. Tässä tapauksessa se ei vain toiminut, sillä esityksen todettiin olevan perustuslain vastainen, ja siellä oli myös useita muita ongelmia.
– Käsittelyssä todettiin myös, että esitys ei olisi ollut parhaalla mahdollisella tavalla vaikuttava, eli perusoikeuksiin, kuten elinkeinovapauteen ja elinkeinon harjoittamiseen, merkittävästi puuttuvat toimet eivät kuitenkaan olisi vaikuttaneet sinne, minne niiden haluttiin vaikuttavan. Tällä hetkellähän suurimmat ongelmat ovat ihmisten yksityisissä tapaamisissa kuten esimerkiksi kotibileissä, kauppakeskuksissa ja telakoilla, Purra sanoi tänään tv:ssä Ylen aamussa.
Erätappio hallitukselle
Ylen aamussa nähtiin myös hallituspuolueiden kansanedustajat Antti Kurvinen (kesk.) ja Antti Lindtman (sd.). Kurvinen totesi, että lakiesitys perustui terveysviranomaisten suosituksiin ja että perustuslakivaliokuntaan on aiemmin pysähtynyt muitakin lakiesityksiä. Kurvinen kuitenkin myönsi, että esitys ei soveltunut Suomen järjestelmään, joten on mietittävä muita keinoja. Lindtman puolestaan kuvasi tapahtumia hallituksen ”erätappioksi”.
Purra arvioi, että lakiesitys oli samalla arvovaltakysymys Marinille.
– Pääministeri oli henkilökohtaisesti jopa useaan otteeseen etukäteen korostanut liikkumiskieltoesitystä ja liikkumisrajoituksia, ja tämä myös aiheutti ristivetoa ja ongelmia hallituksen sisällä.
– Kaikki puolueet eivät olleet ainakaan heti valmiita nielemään tällaista pakettia, eli valmistelun kannalta tässä on ollut etukäteen havaittavissa monenlaisia ongelmia, sekä poliittisesti että oikeudellisesti. Toki perustuslakivaliokunnan toiminnassa toistuvasti näkyy se, että perusoikeustulkinnat ovat tiukkoja.
– Toisaalta, kuten oppositio on toistuvasti huomauttanut, rajojen yli meille tulee edelleen virusta, eikä tämä asia ole vieläkään ratkennut. Tämä on ongelma myös hallituksen tämän esityksen yhteydessä, koska me emme voi radikaalisti rajoittaa ihmisten liikkumista maan rajojen sisällä, ellemme ole samalla huolehtineet siitä, että virusta ei pääse maahan rajojen yli, Purra sanoi.
Perussuomalaiset pysyy suosituimpana puolueena
Perussuomalaiset nousi tänään kärkipaikalle Ylen uusimmassa puoluekannatusmittauksessa. Kannatusmittauksen mukaan perussuomalaisten kannatus on noussut 0,3 prosenttiyksikköä kokonaiskannatuksen ollessa nyt 19 prosenttia.
Purra huomautti, että perussuomalaisten suosio on noussut vakaasti jo pitkään.
– On selvää, että perussuomalaiset on vahvistamassa asemiaan kuntapuolueena. Valtakunnallisesti olemme jo huipulla, mutta toivon mukaan kesäkuun vaaleissa nousemme myös kunnissa ja teemme historian parhaan kuntavaalituloksen.
Purran arvion mukaan perussuomalaisten kannatusnousun takana on myös yleispoliittisia tekijöitä.
– Myös hallituksen tietty kompurointi näkyy galluptuloksessa.
SDP putosi Ylen kannatuksessa kolmanneksi. Keskusta on jumiutunut kauas perussuomalaisten taakse reilun 12 prosentin kannatuksellaan.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Ylen aamu ulkonaliikkumiskielto liikkumisrajoitukset elinkeinonvapaus koronakriisi koronavirus Antti Kurvinen rajakontrolli Riikka Purra Puoluekannatus Antti Lindtman Sanna Marin perustuslakivaliokunta Perustuslaki
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Purra kehottaa hallitusta hankkimaan ripeästi rokotteita – ”Pitääkö kaikessa olla aina EU:n selän takana?”
Junnila vaatii hallitusta luopumaan ulkonaliikkumiskielloista: “Hallituksen on vedettävä esitys pois”
Perussuomalaiset: Liikkumisrajoitusfarssi antaa pöyristyttävän kuvan hallituksen lainvalmistelusta
Perussuomalaiset: Liikkumisrajoituksilla dramaattiset seuraukset – ja rajat vuotavat edelleen
Leena Meri: Testitodistukset käyttöön rajoilla
Hallituksen ympäristöpolitiikka etenee – Purra: Espanjalainen jättiyhtiö ja latvialaiset kuskit suomalaisten tilalle
Verotukselliset syyt vaihtavat telakkatyöntekijät puolen vuoden välein – Purra: Ulkomaalaisilla huomattava yliedustus tartunnoissa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää