PS ARKISTO
Liikkumattomuus on vakava yhteiskunnallinen ongelma – Elomaa: “Liikunta on henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin – siis oikeastaan kaiken – perusta”
Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva “Kike” Elomaa on huolestunut siitä, että suomalaiset liikkuvat liian vähän. Tämä ikävä tosiasia aiheuttaa UKK-instituutin laskelmien mukaan vuosittain yli kolmen miljardin euron kustannukset.
Petteri Orpon hallitus tiedostaa ongelman ja on käynnistänyt 16-kohtaisen, kymmenien miljoonien eurojen Suomi liikkeelle -ohjelman. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myös näkyvästi ottanut kantaa liikkumattomuuteen.
– Hallitusohjelmassa todetaan, että ”Riittävä liikunta on osa terveellistä elämäntapaa. Liikunta vahvistaa hyvinvointia ja parantaa toimintakykyä sekä auttaa oppimaan uutta. Liikunnallinen elämäntapa omaksutaan helpoiten jo varhaislapsuudessa, minkä vuoksi on keskeistä tukea lapsuudessa tapahtuvaa liikkumista”, kertoo perussuomalaisten Ritva “Kike” Elomaa.
Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa
Liikkumista on Elomaan mielestä siis kaikin tavoin tuettava. Tärkeää on aloittaa nuorena, mutta myös vanhempana ehtii mukaan. Koskaan ei ole liian myöhäistä ottaa liikuntaa osaksi arkirutiineja.
– Oman liikkumiseni ja henkisen hyvinvointini peruspilareita ovat Marski ja Hero, koirani. Päivittäiset lenkit heidän kanssaan ovat pakollisia ja mieluisia.
Älylaitteet tuovat haasteita
Lasten ja nuorten liikkumisen suurimmat ongelmat liittyvät älylaitteiden, tietokoneiden ja pelikonsoleiden tuomaan haasteeseen. Lapset ja nuoret viettävät niiden parissa usein mieluummin aikaa kuin ulkona leikkien, pelaten ja touhuten. Monien urheilulajien harrastamiskustannukset ovat lisäksi nousseet ja harjoitusmäärät kasvaneet, joten aloituskynnys on korkealla.
– Vanhempien vastuu korostuu lasten ja nuorten liikkuvan elämäntavan rohkaisijoina ja mahdollistajina. Myös koulujen opetussuunnitelmaan on saatava enemmän liikuntaa. Liikunnan lisäämisellä muutkin oppiaineet vahvistuvat. Se on fakta, Elomaa toteaa.
Liikuntaa voi harrastaa myös ilmaiseksi
Aikuisten liikkumisen vähentymiseen vaikuttaa epäilemättä mukavuudenhaluisuus ja mahdollisuus liikkua arjessa autolla. Korona-aika rohkaisi ihmisiä luontoon. Elomaa toivoisi tämän jäävän tavaksi. Kävely ja olohuoneen lattialla voimistelu eivät maksa mitään. On lukuisia keinoja harrastaa ilmaiseksi tai hyvin edullisesti liikuntaa, joten pelkästään taloudellinen tilanne ei ole syy liikkumisen laiminlyöntiin.
– Liikunta on henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin – siis oikeastaan kaiken – perusta, sanoo Elomaa.
Suomen Uutiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Koponen pitää hallitusohjelmaa koulutuksen osalta erinomaisena – pyrkimys on saada oppimistulokset nousuun ja ahterit ylös sohvalta nauttimaan liikunnan ilosta
Liikunta lisää kykyjämme ja säästää yhteisiä eurojamme – Strandman: Liikkumattomuuden hintalappu on maassamme lähes 4 miljardia euroa
Kike Elomaa vaatii hallitukselta järeitä toimia liikuntapolitiikan saralla, jotta saadaan koko kansa kuntoon
Elomaa: Suomalaiset on saatava liikkeelle hinnalla millä hyvänsä
Liikkumattomuus maksaa Suomelle miljardeja vuodessa – Suomi liikkeelle -ohjelma laittaa suomalaiset liikkeelle
Elomaa ja Huru vaativat toiminimiyrittäjiä liikunta- ja kulttuurietujen piiriin
Liikkumattomuudesta Suomelle miljardien eurojen kustannukset – Koponen: “Mikäli meillä ei työelämässä ole työkykyisiä työntekijöitä, ei meillä kohta ole hyvinvointiyhteiskuntaakaan”
Suomi liikkeelle -ohjelma käynnistyi – Strandman: Liikkumattomuuden hintalappu on jo yli 14 miljardia euroa vuosittain
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.