LEHTIKUVA
Liikkumattomuudesta Suomelle miljardien eurojen kustannukset – Koponen: “Mikäli meillä ei työelämässä ole työkykyisiä työntekijöitä, ei meillä kohta ole hyvinvointiyhteiskuntaakaan”
Liikkumattomuudesta ja paikallaanolosta koituu Suomelle vuosittain yli 4,7 miljardin euron kustannukset. Ennustetaan, että vuonna 2040 vain 2 prosenttia 50-vuotiaista omaa hyvän kestävyyskunnon. Perussuomalaisten kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Koponen pitää tilannetta katastrofaalisena jo pelkästään työelämän tulevaisuuden näkökulmasta.
– Hyvinvointiyhteiskunta syntyy työstä. Mikäli meillä ei työelämässä ole työkykyisiä työntekijöitä, ei meillä kohta ole hyvinvointiyhteiskuntaakaan. Liikkumattomuuden hinta tulevaisuudessa on niin suuri, että sitä ei nyt tunnuta edes käsittävän, parahtaa perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen.
– Liikunnallisen elämäntavan ei tarvitse myöskään olla kallista. Paljonko maksaa se, että valitset käyttää portaita etkä hissiä? Paljonko maksaa se, että syöt hieman kevyemmin? Tämä ei ole pelkästään kiinni valtion rahoista, vaan myös ihmisten korvien välistä. Meillä jokaisella on vastuu omasta hyvinvoinnista, Koponen muistuttaa.
Liikunta vaikuttaa kaikkeen
Koposen mukaan Suomen ja Euroopan kriisinkestävyydenkin kannalta tulee liikkumattomuuteen saada kulttuurinen täyskäännös. Koponen näkee, että EU:n sietäisikin ohjata Suomeen rahoitusta siten, että se edistäisi liikunnallista elämäntapaa. Koponen muistuttaa, että Suomi maksaa EU:lle enemmän rahaa kuin saamme sieltä takaisin.
– Liikunta vaikuttaa ihan kaikkeen. Työmotivaatio, mielenterveys, tehokkuus ja koko yhteiskunnan hyvinvointi parantuisivat huomattavasti, jos kaikki nostaisivat takapuolen ylös penkistä ja lähtisivät liikkumaan, Koponen jyrähtää.
Mikäli Koponen valitaan europarlamenttiin, on hän luvannut lahjoittaa tuhat euroa kuukaudessa hyväntekeväisyyteen suomalaisten järjestöjen kautta. Hän pitää selvänä, että osa rahoista menisi vähävaraisten urheilun tukemiseen.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Eurovaalit 2024 uhka hyvinvointiyhteiskunnalle liikunnan vaikutukset liikkumattomuuden kustannukset liikkumattomuus kriisinkestävyys hyvinvointiyhteiskunta Ari Koponen vähävaraiset hyvinvointi työelämä Euroopan unioni mielenterveys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Liikunta lisää kykyjämme ja säästää yhteisiä eurojamme – Strandman: Liikkumattomuuden hintalappu on maassamme lähes 4 miljardia euroa
Liikkumattomuus on vakava yhteiskunnallinen ongelma – Elomaa: “Liikunta on henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin – siis oikeastaan kaiken – perusta”
Teemu Keskisarjan kolumni: Hajamietteitä Elokapinaviikoilta
Liikkumattomuus maksaa Suomelle miljardeja vuodessa – Suomi liikkeelle -ohjelma laittaa suomalaiset liikkeelle
Suomi liikkeelle -ohjelma käynnistyi – Strandman: Liikkumattomuuden hintalappu on jo yli 14 miljardia euroa vuosittain
Viikon suosituimmat
Somalian presidentti Berliinissä: ”Kaikki somalialaiset voivat palata kotimaahansa”
Jokaisella somalialaisella on kotimaa. Kaikki voivat palata takaisin. Se ei ole mikään ongelma, vakuutti Somalian presidentti Hassan Sheikh Mohamud Berliinissä liittokanslerinvirastossa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.
Tynkkynen: Portugalin nuorille aikuisille EU-tukipaketeilla veroparatiisimainen etu, jopa 10 vuoden asteittainen verovapaus – “On tämä härski kuvio”
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) moittii Portugalille syydettyjä kohtuuttomia etuja.
Halla-aho tylyttää liberaalia wokemediaa – “Trumpin voitto on työväenluokan kapina”
Puhemies Jussi Halla-aho naulasi keskiviikkona someen omat teesinsä syistä, jotka avittivat Donald Trumpin Yhdysvaltain 47. presidentiksi. Trump voitti vaalit siitä huolimatta, että liberaalit ja media nimittelivät Trumpia toistuvasti "pelleksi, huijariksi, fasistiksi, rikolliseksi, epäpäteväksi ja ties miksi”.
HS, IS, Aamulehti päiväkausia poissa Twitteristä
Liian monella oppilaalla ruotsalainen nimi – vieraskielisten vanhemmat valittivat viranomaisille etnisestä diskriminoinnista koulussa
Liian monta kantaväestöltä kalskahtavaa etunimeä yhdessä luokassa sai aikaan kalabaliikin ruotsalaiskoulussa. Vieraskieliset vanhemmat syyttivät koulua etnisestä diskriminoinnista ja valittivat viranomaisille. Härkäsestä tuli kuitenkin taas kerran kärpänen ja segregaatiokehitys Ruotsin kouluissa jatkuu.
Purra: Islamin ja monien takapajuisten kulttuurien naiskäsitys on suomalaisten arvojen ja sukupuolten välisen tasa-arvon kanssa yhteensovittamaton
Puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra otti lauantaisessa puoluevaltuustopuheessaan esille myös naisten oikeudet.
Sveitsissä astuu voimaan burkakielto – kiellon rikkomisesta jopa tuhannen frangin sakko
Sveitsin hallitus tiedotti, että kasvojen peittäminen julkisissa tiloissa on kielletty 1.1.2025 alkaen. Laki tunnetaan nimellä “burkakielto”. Se hyväksyttiin kansanäänestyksellä vuonna 2021. Lainvalmistelun käynnisti sama poliittinen ryhmä, joka sai kansanäänestyksellä läpi uusien minareettien rakennuskiellon vuonna 2009.
Purra: Maahanmuutto ei korjaa, vaan kärjistää taloutemme ongelmia
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra avasi perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksen lauantaiaamuna Helsingissä. Puheessaan Purra keskittyi ennen muuta talouteen, maahanmuuttoon ja arvoihin politiikan takana.
Ruotsin hallitus haluaa maassa laittomasti piileskelevät sadat tuhannet ulos maasta – vihervasemmisto ja liittoaktivistit vastustavat
Tavalla tai toisella jalkansa hyvinvointivaltion oven väliin saanut ei kernaasti palaa kotiseutunsa kurjuuteen. Tavallinen syy maassa piileskelyyn on turvapaikkahakemuksen hylkääminen. Ruotsissa laittomia maassa oleskelijoita on sadoin tuhansin ja nyt heidät halutaan päivänvaloon ynnä ulos maasta. Punavihreä oppositio ja vihreät vastustavat.
Selitykset alkavat Donald Trumpin ja republikaanien marssiessa kohti vaalivoittoa
Trump voitti itselleen Pohjois-Carolinan vaa’ankieliosavaltion ja on menossa voittoon myös Georgiassa. Harrisin oljenkorsi on voittaa Pennsylvaniassa, Michiganissa Wisconsinissa, mutta Trump on niskan päällä niissäkin.