MATTI MATIKAINEN
Liikenteestä kerätään lähes yhdeksän miljardia suorina ja välillisinä veroina – Kotiaho: ”Miksi vain osa verokertymästä palautuu liikenneväylien hoitoon?”
– Nyt olisi korkea aika ohjata rahaa tienpitoon, sillä kansantalouden pyöriminen edellyttää hyväkuntoisia teitä. Samalla kyse on myös liikenneturvallisuudesta, kansanedustaja Jouni Kotiaho sanoo.
Jämsäläinen Jouni Kotiaho nousi ensimmäisellä yrityksellä eduskuntaan Keski-Suomen vaalipiiristä. Kotiaho arvioi, että kansanedustajan paikka avautui kovalla jalkatyöllä ja aktiivisella kiertämisellä.
– Ennen vaaleja kiersin läpi kaikki vaalipiirin kunnat, joista osan neljäänkin kertaan.
Hallitus unohti sairaat ja vanhukset
Kotiahon mukaan perussuomalaisten vaalivoitto kertoo ennen kaikkea kansalaisten tyytymättömyydestä edellisen hallituksen toimintaan.
– Juha Sipilän hallitus unohti kotimaan vanhukset, sairaat ja opiskelijat. Rahaa kaadettiin haittamaahanmuuttoon. Kuitenkin oman maan kansalaisten asiat pitäisi ensin laittaa kuntoo, ennen kuin terveydenhoitoa, sivistystä ja päivärahoja jaetaan muille.
– Tietysti meillä on ollut vaikeat taloudelliset ajat. En kuitenkaan hyväksy sitä, että se vähäinenkin jakovara mikä on ollut olemassa, ei ole kohdistettu niille, joille se olisi kuulunut. Myös kansalaiset näyttäisivät olevan asiasta samaa mieltä, Kotiaho toteaa.
Tieverkko rapautuu
Kotiaho on eduskunnassa liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen sekä ympäristövaliokunnan varajäsen. Lopulliset valiokuntanimet muodostuivat vasta kesäkuun alussa, eikä varsinainen lainvalmistelutyö ole vielä päässyt alkuun
– Liikennevaliokunnassa saan käsitellä erityisesti oman alani asioita, joten olen tyytyväinen että pääsin sinne. Tarkoitukseni ei olekaan haalia kaikkia mahdollisia hommia, vaan haluan keskittyä valiokuntatyössä niihin asioihin, mitkä itse tunnen hyvin.
Kotiaho on siviiliammatiltaan kuljetusalan yrittäjä, joten hän tuntee valtakunnan liikenneväylät. Kansanedustaja on huolissaan Suomen tieverkon rapautumisesta ja ihmettelee, miksei kunnossapitoon riitä rahaa.
– Liikenteestä kerätään lähes yhdeksän miljardia euroa suorina ja välillisinä veroina, mutta rahat hukkuvat aina johonkin muualle. Vain osa verokertymästä palautuu liikenneväylien hoitoon ja investointeihin.
-Kaikenlaista on tullut nähtyä tien päällä. Peräkärryjä on kaatunut asfalttitiellä, koska tien reuna on ollut pehmeä ja murentuva. Nyt olisikin korkea aika ohjata rahaa tienpitoon. Kansantalouden pyöriminen edellyttää hyväkuntoisia teitä. Samalla kyse on myös liikenneturvallisuudesta, Kotiaho sanoo.
PS-arvopohja kelpaa nyt vanhoille puolueille
Perussuomalaisten gallup-kannatus on jatkanut kasvuaan myös kesällä. Helsingin Sanomien tilaaman, TNS Kantarin toteuttaman mielipidemittauksen perusteella perussuomalaisia äänestäisi nyt jopa 20,7 prosenttia kansalaisista.
Kotiaho arvioi että perussuomalaisten kansansuosio pakottaa myös muita puolueita tarkastelemaan omaa linjaansa.
– Sitä on jo tapahtunut. Aiemmin moitittiin, että perussuomalaisten arvopohja on väärä. Nyt kuitenkin on nähtävissä, että muut puolueet, varsinkin kokoomus ja keskusta ovat tulossa kohti samaa arvopohjaa. Se johtuu siitä, että vanhoissa puolueissa on vähitellen tunnustettava reaalielämän faktat: Ei ole mahdollista elää yli varojensa ja samalla jakaa hyvinvointia muille kuin omille kansalaisille.
Afrikka menossa suomalaisten edelle
Perussuomalaisten keskeinen periaate on sisäinen solidaarisuus, joka pitää sisällään sen, että valtion tehtävänä on toimia ennen kaikkea omien kansalaisten edunvalvojana.
Kotiaho harmittelee, että Antti Rinteen johtama hallitus näyttää olevan enemmän huolissaan Afrikasta kuin tavallisten suomalaisten asioista. Hallituksen tavoitteena on lisätä kehitysapua 700 miljoonalla vuodessa.
– Suomi on maksanut kehitysapua melko pitkään, summat ovat olleet isoja. Hyvääkin on saatu aikaan, mutta minusta olisi aika lopettaa suora rahallinen kehitysapu. Parempi olisi viedä Suomesta tietotaitoa ja koulutusta. Monet kehitysavun vastaanottajamaat ovat diktatuurivaltioita, ja on epäselvää, ovatko rahat edes menneet perille oikeaan kohteeseen.
– Toki ymmärrän, että ihmisiä pitää auttaa. Priorisointia olisi kuitenkin tehtävä. Emme me voi jättää vanhuksia hoitamatta sillä perusteella, että ei ole rahaa. Rahaa kuitenkin näyttää olevan tolkuttomasti maailmanparantamiseen, Kotiaho sanoo.
Aika purkaa eläkerahastoja
Eläkeläisten toimeentulon parantaminen on Kotiaholle tärkeää. Hän nostaa esille Paavo Lipposen hallituksen aikoinaan hyväksymän eläkkeiden taitetun indeksin, joka on romahduttanut eläkeläisten ostovoimaa.
– Kyseessä piti olla väliaikainen päätös, mutta sitä ei ole vieläkään suostuttu korjaamaan. Hallituksen olisi aika korjata asia. Eläkerahastoissa on rahaa lähes 200 miljardia, joten olisi aika välillä purkaa pottia ja maksaa kunnolliset eläkkeet niille, jotka ovat myös olleet kerryttämässä varoja, Kotiaho esittää hallitukselle.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- maailmanparantaminen Jouni Kotiaho suomalaiset Afrikka Eläkeläiset perussuomalaiset Liikenne hallitus kehitysapu vanhukset verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Laakso lataa täyslaidallisen pääministeripuolueen ilmastointoilusta: Polttomoottoriautojen täyskielto täyttä huuhaata – ”Kansa ei tule millään hyväksymään”
Perussuomalaisten vaihtoehto: Ei suojatyöpaikoille ja laittomalle siirtolaisuudelle – kyllä teiden kunnossapidolle ja vastuullisuudelle
Antikainen: Rinteen hallitus kurjistaa kasvukeskusten ulkopuolisen Suomen
Elomaa: Yksityisautoilu on hallitukselle mörkö
Reijonen: Hallitus ajaa päätöksillään raskaan kaluston kuljettajat ja yrittäjät ahdinkoon
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää