MATTI MATIKAINEN
Liikenteestä kerätään lähes yhdeksän miljardia suorina ja välillisinä veroina – Kotiaho: ”Miksi vain osa verokertymästä palautuu liikenneväylien hoitoon?”
– Nyt olisi korkea aika ohjata rahaa tienpitoon, sillä kansantalouden pyöriminen edellyttää hyväkuntoisia teitä. Samalla kyse on myös liikenneturvallisuudesta, kansanedustaja Jouni Kotiaho sanoo.
Jämsäläinen Jouni Kotiaho nousi ensimmäisellä yrityksellä eduskuntaan Keski-Suomen vaalipiiristä. Kotiaho arvioi, että kansanedustajan paikka avautui kovalla jalkatyöllä ja aktiivisella kiertämisellä.
– Ennen vaaleja kiersin läpi kaikki vaalipiirin kunnat, joista osan neljäänkin kertaan.
Hallitus unohti sairaat ja vanhukset
Kotiahon mukaan perussuomalaisten vaalivoitto kertoo ennen kaikkea kansalaisten tyytymättömyydestä edellisen hallituksen toimintaan.
– Juha Sipilän hallitus unohti kotimaan vanhukset, sairaat ja opiskelijat. Rahaa kaadettiin haittamaahanmuuttoon. Kuitenkin oman maan kansalaisten asiat pitäisi ensin laittaa kuntoo, ennen kuin terveydenhoitoa, sivistystä ja päivärahoja jaetaan muille.
– Tietysti meillä on ollut vaikeat taloudelliset ajat. En kuitenkaan hyväksy sitä, että se vähäinenkin jakovara mikä on ollut olemassa, ei ole kohdistettu niille, joille se olisi kuulunut. Myös kansalaiset näyttäisivät olevan asiasta samaa mieltä, Kotiaho toteaa.
Tieverkko rapautuu
Kotiaho on eduskunnassa liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen sekä ympäristövaliokunnan varajäsen. Lopulliset valiokuntanimet muodostuivat vasta kesäkuun alussa, eikä varsinainen lainvalmistelutyö ole vielä päässyt alkuun
– Liikennevaliokunnassa saan käsitellä erityisesti oman alani asioita, joten olen tyytyväinen että pääsin sinne. Tarkoitukseni ei olekaan haalia kaikkia mahdollisia hommia, vaan haluan keskittyä valiokuntatyössä niihin asioihin, mitkä itse tunnen hyvin.
Kotiaho on siviiliammatiltaan kuljetusalan yrittäjä, joten hän tuntee valtakunnan liikenneväylät. Kansanedustaja on huolissaan Suomen tieverkon rapautumisesta ja ihmettelee, miksei kunnossapitoon riitä rahaa.
– Liikenteestä kerätään lähes yhdeksän miljardia euroa suorina ja välillisinä veroina, mutta rahat hukkuvat aina johonkin muualle. Vain osa verokertymästä palautuu liikenneväylien hoitoon ja investointeihin.
-Kaikenlaista on tullut nähtyä tien päällä. Peräkärryjä on kaatunut asfalttitiellä, koska tien reuna on ollut pehmeä ja murentuva. Nyt olisikin korkea aika ohjata rahaa tienpitoon. Kansantalouden pyöriminen edellyttää hyväkuntoisia teitä. Samalla kyse on myös liikenneturvallisuudesta, Kotiaho sanoo.
PS-arvopohja kelpaa nyt vanhoille puolueille
Perussuomalaisten gallup-kannatus on jatkanut kasvuaan myös kesällä. Helsingin Sanomien tilaaman, TNS Kantarin toteuttaman mielipidemittauksen perusteella perussuomalaisia äänestäisi nyt jopa 20,7 prosenttia kansalaisista.
Kotiaho arvioi että perussuomalaisten kansansuosio pakottaa myös muita puolueita tarkastelemaan omaa linjaansa.
– Sitä on jo tapahtunut. Aiemmin moitittiin, että perussuomalaisten arvopohja on väärä. Nyt kuitenkin on nähtävissä, että muut puolueet, varsinkin kokoomus ja keskusta ovat tulossa kohti samaa arvopohjaa. Se johtuu siitä, että vanhoissa puolueissa on vähitellen tunnustettava reaalielämän faktat: Ei ole mahdollista elää yli varojensa ja samalla jakaa hyvinvointia muille kuin omille kansalaisille.
Afrikka menossa suomalaisten edelle
Perussuomalaisten keskeinen periaate on sisäinen solidaarisuus, joka pitää sisällään sen, että valtion tehtävänä on toimia ennen kaikkea omien kansalaisten edunvalvojana.
Kotiaho harmittelee, että Antti Rinteen johtama hallitus näyttää olevan enemmän huolissaan Afrikasta kuin tavallisten suomalaisten asioista. Hallituksen tavoitteena on lisätä kehitysapua 700 miljoonalla vuodessa.
– Suomi on maksanut kehitysapua melko pitkään, summat ovat olleet isoja. Hyvääkin on saatu aikaan, mutta minusta olisi aika lopettaa suora rahallinen kehitysapu. Parempi olisi viedä Suomesta tietotaitoa ja koulutusta. Monet kehitysavun vastaanottajamaat ovat diktatuurivaltioita, ja on epäselvää, ovatko rahat edes menneet perille oikeaan kohteeseen.
– Toki ymmärrän, että ihmisiä pitää auttaa. Priorisointia olisi kuitenkin tehtävä. Emme me voi jättää vanhuksia hoitamatta sillä perusteella, että ei ole rahaa. Rahaa kuitenkin näyttää olevan tolkuttomasti maailmanparantamiseen, Kotiaho sanoo.
Aika purkaa eläkerahastoja
Eläkeläisten toimeentulon parantaminen on Kotiaholle tärkeää. Hän nostaa esille Paavo Lipposen hallituksen aikoinaan hyväksymän eläkkeiden taitetun indeksin, joka on romahduttanut eläkeläisten ostovoimaa.
– Kyseessä piti olla väliaikainen päätös, mutta sitä ei ole vieläkään suostuttu korjaamaan. Hallituksen olisi aika korjata asia. Eläkerahastoissa on rahaa lähes 200 miljardia, joten olisi aika välillä purkaa pottia ja maksaa kunnolliset eläkkeet niille, jotka ovat myös olleet kerryttämässä varoja, Kotiaho esittää hallitukselle.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- maailmanparantaminen Jouni Kotiaho suomalaiset Afrikka Eläkeläiset perussuomalaiset Liikenne hallitus kehitysapu vanhukset verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Laakso lataa täyslaidallisen pääministeripuolueen ilmastointoilusta: Polttomoottoriautojen täyskielto täyttä huuhaata – ”Kansa ei tule millään hyväksymään”
Perussuomalaisten vaihtoehto: Ei suojatyöpaikoille ja laittomalle siirtolaisuudelle – kyllä teiden kunnossapidolle ja vastuullisuudelle
Antikainen: Rinteen hallitus kurjistaa kasvukeskusten ulkopuolisen Suomen
Elomaa: Yksityisautoilu on hallitukselle mörkö
Reijonen: Hallitus ajaa päätöksillään raskaan kaluston kuljettajat ja yrittäjät ahdinkoon
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää