Artikkeli kuva

PS ARKISTO

Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne väläyttää Yleisradiolle lisäleikkauksia – ”Tämä ei jää tähän”

16.01.2025 |11:57

Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne toteaa, että paine kasautuu nyt siihen suuntaan, että jatkossa Yleä ”trimmataan” lisää. Ranne toisaalta katsoo, että Suomessakin tarvitaan oma Yleisradio, mutta selvästi budjetiltaan nykyistä pienempi. Samaan aikaan tiukempaa talouskuria Yleisradiolle vaaditaan myös eduskuntaan edenneellä kansalaisaloitteella.

Kaikista eduskuntapuolueista koostuva parlamentaarinen työryhmä sai viime syksynä maaliin neuvottelutuloksensa Ylen rahoitusta ja julkisen palvelun tehtäviä koskevista muutoksista.

Ylen indeksikorotukset leikataan vuosilta 2025–2027, ja arvonlisäveroa korotetaan 10 prosentista 14 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen. Tämä tarkoittaa yhteensä noin 200 miljoonan euron rahoituksen vähennystä Ylelle neljän vuoden aikana.

MTV:n aamuohjelman Huomenta Suomen vieraana tänään ollut liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne väläyttää nyt Ylelle lisäleikkauksia.

– Sanotaan, että Ylen leikkaukset eivät jää tähän. Nyt kaikki eduskuntaryhmät pääsivät parlamentaariseen yhteisymmärrykseen siitä, että avoimuutta pitää lisätä ja jonkin verran leikata. Mutta tämä ei jää tähän.

Myös kansa vaatii kurinpitoa Yleisradiolle

Painetta uusien Yle-leikkauksien tekemiseen kasaantuu myös kansalaisyhteiskunnalta. Kansalaisaloite Yleisradion rahoituksen ja tehtävien tiukentamisesta keräsi nopeasti vaadittavan 50 000 allekirjoituksen rajan ja aloite luovutettiin eduskunnalle marraskuussa.

Ranne toteaa, että paine kasvaa nyt siihen suuntaan, että jatkossa Yleä ”trimmataan” lisää, eli käytännössä rahoitusta leikataan. Kokonaisuudessa kyse ei ole pelkästä rahoituksen vähentämisestä, vaan myös toiminnan tehostamisesta.

– Kaikkien valtionyhtiöiden – myös Ylen – täytyy katsoa, miten toimintaa johdetaan, porukkaa kannustetaan ja miten yhteisöstä saadaan paras irti. Valtionyhtiöiden täytyy pistää parastaan, jo taloudellinenkin tilanne edellyttää sitä, koska meillä ei ole varaa enää uusiin tukiin, Ranne sanoo.

Pienempi Yle kelpaa myös perussuomalaisille

Pienempi Yle on myös perussuomalaisten tavoitteena.

– Haluamme tasoittaa kenttää. Kaupallisella medialla ja Ylen kaltaisella monopolilla pitää olla tasapuoliset mahdollisuudet menestyä. Tässä taloudellisessa tilanteessa on myös tärkeää, että kaikki valtionyhtiöt tarkastelevat omaa toimintaansa ja omaa rahoitustaan, Ranne sanoo.

Eräs ongelma onkin, että viime vuosina Yle on vahvasti laventanut toimintaansa suuntiin, jotka ovat kaupallisen median tontilla, kuten verkkolehdenomaiset tekstisisällöt.

Esimerkiksi mediakonserni Keskisuomalaisen toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi on todennut, miten Yle ajaa ahtaalle kotimaista maakuntamediaa ja heikentää sen toimintaedellytyksiä.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Antikainen: Kasvisruokahörhöily menee liian pitkälle – Marttaliitto myötäilee vihervasemmistoa

17.02.2025 |18:24
5.
Suomen uutiset logo

Wille Rydman: Vihervasemmisto ja kokoomus ajavat lisää maahanmuuttoa ja uudisrakentamista Helsinkiin, koska ne hyötyvät siitä – ”Vain suomalainen veronmaksaja ei hyödy”

17.02.2025 |18:35
7.
Suomen uutiset logo

Hulluus etenee Helsingissä – perussuomalaisten Raatikaisen esitystä niin sanotun Mariantunnelin hylkäämisestä ei kannattanut kukaan: “Yhdelle polkaisulle tuleva hinta on järjetön”

21.02.2025 |12:50
9.
Suomen uutiset logo

Oppositiopuolueet SDP, keskusta, Liike Nyt, vihreät ja vasemmistoliitto käyttävät enemmistövaltaa Keski-Uudenmaan sotealueella – omaishoitajilta leikattiin juuri 400 000 euroa

20.02.2025 |14:28
10.
Suomen uutiset logo

Perussuomalaiset perusti oman opiskelijajärjestön: “Haluamme normalisoida normaalin ajattelun”

17.02.2025 |12:51

Uusimmat










Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää