Hallitus esittää vuosien 2026–2029 julkisen talouden suunnitelmassa 20 miljoonaa euroa hankkeelle, jonka myötä aloitetaan suunnittelu eurooppalaisen raideleveyden ulottamisesta ensimmäisessä vaiheessa Haaparanta-Tornio-rajanylityspaikalta Kemiin.
Tulevaisuudessa tarvitaan myös jatkosuunnittelua Ouluun ja Rovaniemelle ja sieltä Misiin. Uudelle raideyhteydelle Kolarista Kiirunaan on sillekin tarvetta.
Rail Nordica -hanke on pitkän aikavälin hanke, jolla edistetään sotilaallista liikkuvuutta ja huoltovarmuutta. Hanke vahvistaa myös elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä Suomessa sekä muissa Pohjoismaissa ja vastaa Naton tarpeisiin.
Ensin Kemiin asti
Suunnittelu alkaa nyt ja rakentamisesta tehdään aikanaan erilliset päätökset. Rail Nordican rakentamiskustannukset Pohjois-Suomen perukoilta Ouluun saakka ovat alustavan arvion mukaan yli 1,5 miljardia euroa. Rakentamaan päästään aikaisintaan viiden vuoden päästä.
– Kyse on miljardien pitkäaikaisesta hankkeesta, joka käynnistetään nyt sillä, että suunnittelemme ensiksi Ruotsista Suomeen Kemiin asti. Jos rahat riittävät, niin pidemmällekin, totesi liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne torstain tiedotustilaisuudessa.
– Sanoisin, että 2030-luvulle asti riittää suunniteltavaa, kun puhutaan koko Pohjois-Suomen raideleveyssuunnitelmista.
”Historiallinen päätös”
Suomen raideleveys on 90 millimetriä muuta Eurooppaa leveämpi. Eurooppalaisen raideleveyden ulottaminen Ruotsista Suomeen varmistaisi tehokkaat raidekuljetukset Pohjoismaiden välillä ja kytkisi Suomen yhä tiiviimmin länteen.
– Rail Nordican eli Pohjolan radan suunnittelun aloittaminen on historiallinen päätös. Kyse ei ole pelkästään sotilaallisen liikkuvuuden kehittämisestä, joka parantaa Suomen huoltovarmuutta ja on keskeinen osa kokonaismaanpuolustusta, vaan myös merkittävästä kasvua ja työllisyyttä vahvistavasta suurhankkeesta. Väylävirasto käynnistää suunnittelun ripeästi, Ranne kertoo.
EU-rahoitus mahdollinen
Euroopan laajuista TEN-T-liikenneverkkoa koskevassa asetuksessa on vaatimuksia siitä, että jäsenmaat selvittävät, suunnittelevat ja edistävät eurooppalaista raideleveyttä. Tämä koskee erityisesti niitä EU-maita, joissa nykyinen raideleveys poikkeaa eurooppalaisesta.
Komissio painottaa myös sotilaallisen liikkuvuuden merkitystä, ja Suomi pyrkii hyödyntämään tähän liittyvää EU-rahoitusta sekä nyt että tulevaisuudessa.