Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Leptospiroosi leviää Etelä-Suomessa – voi tarttua myös ihmiseen

14.12.2024 |12:00

Koiranomistajat keskustelivat Jyväskylässä uuden eläinlääkäriaseman pihalla pelkoa aiheuttaneista leptospiroositapauksista. Koirilla on ilmennyt tänä vuonna useita tartuntoja eteläisen Suomen alueella.

Ilta-Sanomat kertoi (14.11.) 12-vuotiaasta jackrussellinterrieristä, joka menehtyi saatuaan leptospiroositartunnan ulkoilulenkillä. Yle uutisoi pari viikkoa myöhemmin hämäläisestä miehestä, jonka epäillään saaneen tartunnan perheen koiralta.

Ruokaviraston mukaan leptospiroosi on nisäkkäillä esiintyvä bakteeritauti, joka aiheuttaa lievissä tapauksissa väsymystä ja kuumeilua. Pahimmillaan tauti voi johtaa lemmikkieläimen kuolemaan.

Bakteeritauti voi tarttua myös ihmiseen sairaiden eläinten virtsan saastuttamasta vedestä. Ihmiselle tauti aiheuttaa flunssan oireita, mutta myös vakavampaa taudinkuvaa voi esiintyä.

Keski-Suomessa tauti ei pelota

Ruotsinlapinkoiransa Lokin rokotettavana käyttänyt Piia Jaakkola ei hermoile leptospiroosin takia.

– Taudista on ollut puhetta koiranomistajien keskuudessa, mutta en ole huolissani. Keski-Suomessa tautia ei ole havaittu. Olen ottanut selvää oireista ja osaan tunnistaa ja estää taudin leviämisen. Lisäksi tautia vastaan voi suojautua rokotuksella, Jaakkola kertoo.

Nina Jääskeläinen ja Paavo Haimi toivat torstaina sekarotuisen Viljo-koiran eläinlääkäriin. Jääskeläinen on lukenut sanomalehdistä leptospiroosista.

– En pelkää tautia, jota on esiintynyt vain Etelä-Suomessa. Me liikumme Viljon kanssa pihapiirissä ja tuttujen koirien parissa. Emme käy koirapuistoissa, Jääskeläinen sanoo.

 

Paavo Haimi ja Nina Jääskeläinen eivät pelkää Viljo-koiran saavan tartuntaa.

Suomessa kahdeksan tapausta

Ruokaviraston mukaan leptospiroosia esiintyy maailmanlaajuisesti lämpimillä ja kosteilla alueilla. Koirilla on Suomessa todettu viime vuosina joitakin leptospiroositapauksia vuosittain. Pääasiassa ne ovat olleet peräisin ulkomailta.

Tämän vuoden elokuun jälkeen eläinlääkärit ovat ilmoittaneet Ruokavirastoon kahdeksasta tapauksesta Etelä-Suomen alueella.

Tiedossa ei ole, kuinka moni näistä tartunnoista on kotoperäinen eli saatu mahdollisesti kotimaassa ja kuinka moni on peräisin ulkomailta.

– Koiranomistajilla ei ole syytä paniikkiin ja ei ole perusteita vältellä muita koiria. Talvikautena tartuntaa on aika mahdotonta saada ympäristöstä. Kesällä sen voi saada paikoista, joissa on jyrsijöitä. Ihminen voi saada tartunnan koirasta esimerkiksi ihorikon kautta, mutta tartunta koirasta ihmiseen on todella harvinaista, kertoo tarttuvien eläintautien erikoiseläinlääkäri Kirsti Pelkola Ruokavirastosta.

Rotat ja muut jyrsijät levittävät

Luonnossa leptospiroosia levittävät virtsan mukana rotat ja muut jyrsijät sekä päästäiset. Pelkolan mukaan kaikilla jyrsijöillä ja päästäisillä ei kuitenkaan bakteeria ole.

– Bakteerille otolliset olosuhteet ovat lämmin ja kostea keli sekä seisovat makeat vedet. On todennäköistä, että uusia kotoperäisiä tapauksia tuskin tulee talvikautena. Leptospiroosia aiheuttava bakteeri ei viihdy kylmässä, pakkasessa eikä kuivissa olosuhteissa, Pelkola selvittää.

Hänen mukaansa Ruokavirasto ei ole tekemässä muutoksia koirien rokotussuosituksiin. Koiranomistaja voi harkita, ottaako lemmikilleen rokotuksen tautia vastaan.

– Ensi kesäkausi on mielenkiintoinen, jos tulee pitkä ja lämmin ja riittävän kostea kesä. Silloin varsinkin kauden loppupuolella olisi mahdollista ilmetä uusia leptospiroositartuntoja, jos olosuhteet ovat olleet suotuisat bakteerille, Pelkola sanoo.

Voidaan hoitaa antibiooteilla

Ruokaviraston mukaan ilmaston lämpeneminen, lisääntyvät sateet ja tulvat voivat lisätä leptospiroositartuntojen riskiä myös Suomessa.

Eläinlääkäriin kannattaa ottaa yhteys, jos epäilee lemmikkieläimellään leptospiroosia. Eläin kannattaa pitää erillään muista lemmikeistä, kuten yleensä tarttuvien tautien kohdalla tulisi menetellä.

Eläinlääkäripalveluita tuottava Evidensia kertoo, että tauti saadaan selville laboratoriotutkimuksilla ja sitä voidaan hoitaa antibiooteilla. Ajoissa aloitettu hoito on usein parantava.

Mika Rinne


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa

12.12.2024 |17:15
4.
Suomen uutiset logo

Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille

11.12.2024 |16:56

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää