Rami Lehtisen mukaan jälki-istunto on opettajille hyvä työkalu kurin ylläpitämiseen, mutta se ei ole tällä hetkellä riittävän tehokas. Jälki-istuntoja voi kertyä paljon kärsittäväksi, jolloin opettajilla voi olla vaikeuksia motivoida oppilasta kärsimään niitä. Kun jälki-istuntoja kertyy paljon, niin oppilas saattaa suhtautua niihin välinpitämättömästi. Tällaisessa tilanteessa jälki-istunto menettää merkityksensä.
– Jos opettaja voisi evätä oppilaan osallistumisen koulun järjestämälle luokkaretkelle tai muuhun kivaan tapahtumaan, niin se voisi motivoida oppilasta kärsimään jälki-istuntonsa. Lisäksi sillä voi olla vaikutusta siihen, että oppilas ei rikkoisi koulun sääntöjä yhtä herkästi.
Kansanedustajat luottavat opettajien ammattitaitoon
Toimenpidealoitteessa mainitaan, että opettajien toimivallan lisääminen auttaisi opettajia kurin ylläpidossa ja olisi samalla osoitus luottamuksesta ammattikuntaa kohtaan. Kansanedustajat luottavat siihen, että opettajat eivät varmasti eväisi luokkaretkelle tai muuhun vastaavaan tapahtumaan osallistumista kevyin perustein.
– Suomessa on hyvin koulutetut ja ammattitaitoiset opettajat. Heidän toimivaltansa lisääminen auttaisi ylläpitämään turvallista oppiympäristöä. Oppilaat haluavat yleensä osallistua luokkaretkille ja muhin kivoihin tapahtumiin. Jos näihin osallistuminen olisi mahdollista evätä jälki-istuntojen tai muiden velvoitteiden laiminlyönnillä, niin todennäköisesti oppilas motivoituisi eri tasolla kouluvelvoitteisiinsa.