– Tämähän tuo Forssaan valtavan määrän työpaikkoja. Pelkästään rakentamisen kautta työllistymisvaikutukset kasvavat merkittävästi, mutta myös keskuksen toimintaan tarvitaan lopulta esimerkiksi IT-asiantuntijoita, insinöörejä ja huoltohenkilökuntaa, Rami Lehtinen iloitsee.
Infran rakentaminen alkaa todennäköisesti vuonna 2026
Prosessin eteneminen on hidasta, sillä aikaa kuluu ensin erinäisiin lupaprosesseihin. Infran rakentaminen saattaa kuitenkin alkaa vuonna 2026. Lehtinen pitää investointia koko seudun elinvoiman kannalta hyvänä asiana.
– Forssan seutu on jo pitkään ollut rakennemuutosalueena hankalassa laskusuhdanteessa. Tämän kaltainen investointi tulee lisäämään seudun houkuttelevuutta monilta osin. Hyvässä lykyssä datakeskus houkuttelee muita teknologiayrityksiä alueelle. Vaikutuksia on vielä vaikea arvioida, mutta pelkästään kiinteistöveron muodossa Forssa tulee saamaan suuria summia.
Forssan sijainti oli datakeskukselle loistava
Tämän kokoinen investointi on harvinaista Forssan kaltaiselle paikkakunnalle. Blackstone kertoi Forssan sijainnin olleen yksi suurimmista syistä investoinnille. Ratasmäen alueen läpi kulkee Fingridin voimajohto.
– Forssan seudulla on paljon puhuttu siitä, että olemme sijainnin kannalta loistavalla paikalla. Hienoa, että se kerrankin konkretisoituu.
Ryhmärahat leikkuriin
Torstaina tulivat ilmi myös hallituksen uudet säästötoimet. Niiden joukossa olivat muun muassa aluevaltuustojen ryhmärahat. Lehtinen on tehnyt vuosi sitten lakialoitteen ryhmärahojen lakkauttamisesta kokonaan, minkä lisäksi Minna Reijonen teki hiljattain asiasta toimenpidealoitteen.
– Tässä vaiheessa on ehkä turha iloita vielä liikaa, koska nämä hallituksen leikkaukset eivät suoraan velvoita alueita vähentämään ryhmärahojen maksettavaa määrää, mutta sen verran alueilta otetaan pois. Toisin sanoen nyt hyvinvointialueiden pitää ottaa itseään niskasta kiinni ja toimia, kuten hallitus ohjaa. Se olisi koko kansan edun mukaista.