

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Leena Meri: Terrorismilainsäädäntöä kiristetään, mutta ei riittävästi – ”Laki ei puutu jatkossakaan Isis-vaimojen toimintaan”
Eduskunnassa käsitellään terrorismirikoksia koskevan lainsäädännön muuttamista. Ehdotetun muutoksen myötä terroristiryhmien toimintaan osallistuminen olisi jatkossa laajemmin kriminalisoitua. Lakivaliokunnan perussuomalaisten puheenjohtaja Leena Meri pitää esitystä oikeansuuntaisena, mutta riittämättömänä.
Ehdotetun muutoksen mukaan rangaistavaa olisi sellaisen terroristiryhmän toiminnan kannalta olennaisen tehtävän hoitaminen, joka konkreettisesti edistää tai auttaa terroristiryhmän tavoitteena olevien rikosten tekemistä tai muuten vaikuttaa myönteisesti rikollisiin toimintamahdollisuuksiin.
Perussuomalaiset ovat pitäneet esitystä oikeansuuntaisena, mutta riittämättömänä. Valmistelun aikana lakivaliokunnan perussuomalaiset ovat nostaneet esiin sellaisia epäkohtia, joihin käsittelyssä oleva muutos ei vaikuta.
– Uudistus on tarpeellinen, mutta esitetty uudistus ei puutu esimerkiksi siihen, että äidit ottavat lapsensa matkaan ja menevät terroristien alueelle tekemään kotitaloustehtäviä ja siten auttavat terroristisen toiminnan toteuttamista, asian valmisteluun lakivaliokunnan puheenjohtajana osallistunut Leena Meri huomauttaa.
Ei mikään partiolaisten leiri
Meri huomauttaa, että kyse ei ole partiolaisten leiristä, jossa vain sattuu olemaan mukana rikollinen siipi, vaan koko toiminta perustuu terroristiseen toimintaan. Kukaan ei ole toiminnassa mukana vahingossa.
– Toiminnassa mukana oleminen jo itsessään edistää terroristisen ideologian toteuttamista, joten on kestämätöntä, että Suomen lainsäädännöllä ei jatkossakaan voida puuttua niin sanottujen Isis-vaimojen toimintaan, kun henkilö voi vedota siihen, että hän hoitaa vain lapsia ja tekee ruokaa perheelle.
– Esimerkiksi Norjassa henkilön on katsottu osallistuneen terroristiseen toimintaan pitäessään huolta lapsista, tehdessään ruokaa ja pestessään pyykkiä. Siellä tuomittu rangaistus oli kolme ja puoli vuotta vankeutta. Sen sijaan Suomessa tällainen oleskelu ei ole jatkossakaan rangaistava teko, joten vastaavia tuomioita ei tulla määräämään, Meri toteaa.
Kansalaisuus tulisi poistaa ehdotettua tehokkaammin
Terrorismirikoslainsäädännön käsittelyn yhteydessä käsitellään myös kansalaisuuslain muuttamista siten, että kansalaisuuden voisi menettää maanpetos-, valtiopetos tai terrorismirikokseen syyllistymisen perusteella, jos henkilö on tuomittu vähintään kahden vuoden pituiseen vankeus- tai yhdistelmärangaistukseen. Nykytilanteeseen nähden ehdotus on oikeansuuntainen, sillä nykyisin kansalaisuuden voivat menettää yli kahdeksan vuoden tuomion saaneet.
– Perustellumpaa olisi se, että kansalaisuus poistettaisiin jo tuomion perusteella ilman rangaistuksen pituutta koskevaa edellytystä. Terroristiseen toimintaan osallistuminen on jo itsessään anteeksiantamaton teko, eikä Suomen kansalaiselta voida hyväksyä minkäänlaista terroristiseen toimintaan osallistumista, Meri toteaa.
Kokoomuksen teot eivät vastaa puheita
Lakivaliokunnassa perussuomalaisten mielipiteeseen yhtyi kaksi muiden puolueiden edustajaa. Esimerkiksi valiokunnan kokoomuslaisista jäsenistä yksi oli perussuomalaisten kanssa samoilla linjoilla, mutta kaikki eivät aloitetta allekirjoittaneet.
– Voidaan vain arvailla, millä vakavuudella muut puolueet suhtautuvat näihin ilmiselviin lainsäädännön puutteisiin. Välillä kokoomuslaiset vaikuttavat puolustavan suomalaisten etua, mutta tässäkin tilanteessa huomataan, että teot eivät vastaa puheita, Meri hämmästelee.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- terroristinen ideologia terroristinen toiminta terroristiryhmät terroristit terrorismilainsäädäntö terrorismirikokset kansalaisuuden peruuttaminen vankeusrangaistus Isis-vaimot lainsäädäntö lakivaliokunta Leena Meri perussuomalaiset Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Rantanen terrorismilainsäädännön kiristämisestä: ”Suomi tarvitsee tiukkaa lainsäädäntöä”

Antikainen: Miksi valtakunnansyyttäjä keskittyy vihapuheen eikä terrorismin torjuntaan?

Mari Rantanen teki valtakunnansyyttäjän toiminnasta kantelun oikeuskanslerille – ”Suomesta ei saa tulla terroristien turvasatamaa”

Terrorismilainsäädäntö jäämässä edelleen puutteelliseksi – lakivaliokunnan perussuomalaisilta vastalause: “Suomesta ei saa tulla terroristien turvasatamaa Euroopassa”

Perussuomalaiset: Hallituksen ihmisoikeuspoliittinen selonteko sivuuttaa suomalaisten vaikeudet ja oikeudet
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää