PS ARKISTO
Leena Meri: Sote-hallintoon hupenevat miljardit olisi pitänyt kohdistaa perusterveydenhuollon resursseihin – ”Veronmaksajien rahaa kuluu paljon, mutta palvelut eivät parane”
Suomen kaikkien aikojen ensimmäiset maakuntavaalit pidetään näillä näkymin jo tammikuussa, jotka vaalit ovat ensimmäinen etappi Sanna Marinin (sd) hallituksen loppuunviemässä sote-uudistuksessa. Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Leena Meri arvioi, että tammikuussa valittavat uudet maakuntavaltuustot eivät kuitenkaan suuremmin paranna tavallisen kansalaisen asemaa.
Perussuomalaiset vastusti eduskunnassa sote-uudistusta.
– Uudistus on hallituksen, lähinnä keskustan poliittinen malli, jossa esimerkiksi sotealueiden määrä ei vastaa asiantuntijoiden suositusta, Meri sanoi tänään Elinkeinoelämän Valtuuskunnan EVA:n aluevaalitentissä.
Meri huomautti, että Suomessa sote-keskustelu pyörii liikaa rakenteellisten kysymysten ympärillä, kuten esimerkiksi siinä, kuinka paljon aluevaltuutettuja on tai mitä palkkioita heille maksetaan.
– Uudistusta pitäisi lähteä tekemään palvelut edellä, koska haaste on nimenomaan peruspalveluissa. Syrjäseuduilla etälääkärien palvelut ovat kasvussa, ja näinhän ei saisi olla, Meri sanoi.
Perussuomalaiset on esittänyt, että sote-palvelut voisivat liikkua ihmisten luokse ja että palveluja voitaisiin toteuttaa esimerkiksi liikkuvilla terveysasemabusseilla.
Hallintoon lähes neljä miljardia
Meri arvosteli erityisesti sitä, että uuden hallinnon rakentamiseen hupenee jo lähes neljä miljardia euroa – raha, joka on pois ihmisten hoitopalveluista.
– Nämäkin rahat olisi voitu kohdistaa perusterveydenhuollon resursseihin. Veronmaksajien rahaa siis kuluu paljon, mutta palvelut eivät parane.
Sanna Marinin (sd) hallitusohjelman mukaisesti uusien hyvinvointialueiden rahoitus toteutuisi uudella maakuntaverolla, josta olisi tulossa uusi verotuksen taso valtionveron ja kunnallisveron päälle.
Hallituspuolueet ovat jo ajautuneet riitelemään maakuntaverosta. Perussuomalaiset vastustaa maakuntaveroa ja muutenkin verotuksen kiristämistä tilanteessa, jossa kokonaisveroaste on Suomessa hyvin korkea.
Tosiasiassa veronmaksajan kannattanee silti vain valmistautua maakuntaveron maksamiseen, vaikka hallituspuolueet uskottelevat muuta.
Töitä on liikaa, palkasta jää käteen liian vähän
Meri huomautti, että maakuntaverokeskustelun alle on jäänyt sen huomioiminen, että Suomi käyttää tällä hetkellä pohjoismaissa vähiten rahaa perusterveydenhoitoon.
– Meillä on siis tällä hetkellä olemassa terveydenhoidon perusrahoitusongelma. Kanavasta riippumatta meidän pitäisi panostaa enemmän hoitajiin ja lääkäreihin, koska monet koulutetut ammattilaiset ovat tällä hetkellä siirtyneet pois alalta, muihin tehtäviin.
– Arvioiden mukaan jopa 80 000 koulutettua sote-ammattilaista on siirtynyt alalta muihin tehtäviin. Yksi syy on se, että töitä on liikaa ja palkasta jää käteen liian vähän. Tämä ongelma voidaan korjata joko nostamalla palkkoja tai laskemalla verotusta, Meri sanoi.
Puolueilla on eroja. Perussuomalaisten tänään julkaistussa vaihtoehtobudjetissa esitetään työn ja yrittämisen verotuksen keventämistä, jotta työn tekijälle jää enemmän käteen.
Hoitotakuu ei takaa resurssien riittävyyttä
Sote-uudistukseen liittyy myös hoitotakuu eli ensiapuun ja kiireelliseen hoitoon pääsy asuinpaikasta riippumatta. Mutta onko uusilla hyvinvointialueilla käytettävissä keinoja hoitotakuun toteuttamiseksi?
Meri totesi, että hoitotakuu ei takaa resurssien riittävyyttä.
– Julkisella puolella on mahdollista luoda vaikka satoja hoitotakuita, mutta se edellyttää, että käytössä on riittävät resurssit, jolloin on mahdollista saada lisää ihmisiä töihin.
Vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela sanoi ihmettelevänsä sitä, että perussuomalaiset haluaa lisää sote-resursseja, mutta samalla vähemmän veroja ja velkaantumista.
Meri selvensi vihreälle kansanedustajakollegalle.
– Kuten eduskuntakeskusteluista tiedätte, meillä on merkittäviä leikkausesityksiä esimerkiksi haitalliseen maahanmuuttoon, kehitysapuun ja EU-tukiin, niistä tulee miljardeja euroja, mistä tarvittavat rahat otetaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- aluevaalit maakuntavero EU-tukipaketit Iiris Suomela hoitajapula resurssit kustannukset sosiaali- ja terveyspalvelut sote-uudistus haittamaahanmuutto Sanna Marin Leena Meri leikkaukset Eva perussuomalaiset hallitus Hallinto kehitysapu
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Sote-uudistus syöksee kunnat entistä suurempaan ahdinkoon – Purra: Keskustan eloonjäämiskamppailu tulee kansalaisille kalliiksi
Hallitus ajautui taas riitaan maakuntaverosta – perussuomalaisilla selkeän kielteinen linja uuteen verotuksen tasoon: ”Verokarhu on kyltymätön”
Valmistaudu maksamaan – maakuntavero tulee, vaikka keskusta ja demarit uskottelevat nyt muuta
Purra: Työperäinen maahanmuutto ei ole ratkaisu hoitoalan kriisiin
Petteri Orpo intoili halpatyövoimasta: ”Tuhansia ja tuhansia työperäisesti maahan tulevia” – Purra ihmetteli kokoomuspomon ylenkatsetta suomalaisia hoitajia kohtaan
Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti asettaa kansallisen edun etusijalle – Tavio: “Perussuomalaisille moraaliposeerausta tärkeämpää on tavallisen ihmisen pärjääminen”
Valtion kustannuspommin purku vie monta vuotta – Ranne: “Ei ole populismia vaan fakta kertoa, että humanitäärinen maahanmuutto maksaa paljon”
Koskela: Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti kääntää kurssin kohti parempaa – “Puutumme sellaisiin kipukohtiin, joihin muut puolueet eivät tohdi kajota”
Reijonen: Järkeä terveydenhuollon laskutukseen ja perintään – “On kohtuutonta, että sairauden takia henkilö joutuu jopa ulosottotoimenpiteiden kohteeksi”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää