PS ARKISTO
Leena Meri: Sote-hallintoon hupenevat miljardit olisi pitänyt kohdistaa perusterveydenhuollon resursseihin – ”Veronmaksajien rahaa kuluu paljon, mutta palvelut eivät parane”
Suomen kaikkien aikojen ensimmäiset maakuntavaalit pidetään näillä näkymin jo tammikuussa, jotka vaalit ovat ensimmäinen etappi Sanna Marinin (sd) hallituksen loppuunviemässä sote-uudistuksessa. Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Leena Meri arvioi, että tammikuussa valittavat uudet maakuntavaltuustot eivät kuitenkaan suuremmin paranna tavallisen kansalaisen asemaa.
Perussuomalaiset vastusti eduskunnassa sote-uudistusta.
– Uudistus on hallituksen, lähinnä keskustan poliittinen malli, jossa esimerkiksi sotealueiden määrä ei vastaa asiantuntijoiden suositusta, Meri sanoi tänään Elinkeinoelämän Valtuuskunnan EVA:n aluevaalitentissä.
Meri huomautti, että Suomessa sote-keskustelu pyörii liikaa rakenteellisten kysymysten ympärillä, kuten esimerkiksi siinä, kuinka paljon aluevaltuutettuja on tai mitä palkkioita heille maksetaan.
– Uudistusta pitäisi lähteä tekemään palvelut edellä, koska haaste on nimenomaan peruspalveluissa. Syrjäseuduilla etälääkärien palvelut ovat kasvussa, ja näinhän ei saisi olla, Meri sanoi.
Perussuomalaiset on esittänyt, että sote-palvelut voisivat liikkua ihmisten luokse ja että palveluja voitaisiin toteuttaa esimerkiksi liikkuvilla terveysasemabusseilla.
Hallintoon lähes neljä miljardia
Meri arvosteli erityisesti sitä, että uuden hallinnon rakentamiseen hupenee jo lähes neljä miljardia euroa – raha, joka on pois ihmisten hoitopalveluista.
– Nämäkin rahat olisi voitu kohdistaa perusterveydenhuollon resursseihin. Veronmaksajien rahaa siis kuluu paljon, mutta palvelut eivät parane.
Sanna Marinin (sd) hallitusohjelman mukaisesti uusien hyvinvointialueiden rahoitus toteutuisi uudella maakuntaverolla, josta olisi tulossa uusi verotuksen taso valtionveron ja kunnallisveron päälle.
Hallituspuolueet ovat jo ajautuneet riitelemään maakuntaverosta. Perussuomalaiset vastustaa maakuntaveroa ja muutenkin verotuksen kiristämistä tilanteessa, jossa kokonaisveroaste on Suomessa hyvin korkea.
Tosiasiassa veronmaksajan kannattanee silti vain valmistautua maakuntaveron maksamiseen, vaikka hallituspuolueet uskottelevat muuta.
Töitä on liikaa, palkasta jää käteen liian vähän
Meri huomautti, että maakuntaverokeskustelun alle on jäänyt sen huomioiminen, että Suomi käyttää tällä hetkellä pohjoismaissa vähiten rahaa perusterveydenhoitoon.
– Meillä on siis tällä hetkellä olemassa terveydenhoidon perusrahoitusongelma. Kanavasta riippumatta meidän pitäisi panostaa enemmän hoitajiin ja lääkäreihin, koska monet koulutetut ammattilaiset ovat tällä hetkellä siirtyneet pois alalta, muihin tehtäviin.
– Arvioiden mukaan jopa 80 000 koulutettua sote-ammattilaista on siirtynyt alalta muihin tehtäviin. Yksi syy on se, että töitä on liikaa ja palkasta jää käteen liian vähän. Tämä ongelma voidaan korjata joko nostamalla palkkoja tai laskemalla verotusta, Meri sanoi.
Puolueilla on eroja. Perussuomalaisten tänään julkaistussa vaihtoehtobudjetissa esitetään työn ja yrittämisen verotuksen keventämistä, jotta työn tekijälle jää enemmän käteen.
Hoitotakuu ei takaa resurssien riittävyyttä
Sote-uudistukseen liittyy myös hoitotakuu eli ensiapuun ja kiireelliseen hoitoon pääsy asuinpaikasta riippumatta. Mutta onko uusilla hyvinvointialueilla käytettävissä keinoja hoitotakuun toteuttamiseksi?
Meri totesi, että hoitotakuu ei takaa resurssien riittävyyttä.
– Julkisella puolella on mahdollista luoda vaikka satoja hoitotakuita, mutta se edellyttää, että käytössä on riittävät resurssit, jolloin on mahdollista saada lisää ihmisiä töihin.
Vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela sanoi ihmettelevänsä sitä, että perussuomalaiset haluaa lisää sote-resursseja, mutta samalla vähemmän veroja ja velkaantumista.
Meri selvensi vihreälle kansanedustajakollegalle.
– Kuten eduskuntakeskusteluista tiedätte, meillä on merkittäviä leikkausesityksiä esimerkiksi haitalliseen maahanmuuttoon, kehitysapuun ja EU-tukiin, niistä tulee miljardeja euroja, mistä tarvittavat rahat otetaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- aluevaalit maakuntavero EU-tukipaketit Iiris Suomela hoitajapula resurssit kustannukset sosiaali- ja terveyspalvelut sote-uudistus haittamaahanmuutto Sanna Marin Leena Meri leikkaukset Eva perussuomalaiset hallitus Hallinto kehitysapu
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Sote-uudistus syöksee kunnat entistä suurempaan ahdinkoon – Purra: Keskustan eloonjäämiskamppailu tulee kansalaisille kalliiksi
Hallitus ajautui taas riitaan maakuntaverosta – perussuomalaisilla selkeän kielteinen linja uuteen verotuksen tasoon: ”Verokarhu on kyltymätön”
Valmistaudu maksamaan – maakuntavero tulee, vaikka keskusta ja demarit uskottelevat nyt muuta
Purra: Työperäinen maahanmuutto ei ole ratkaisu hoitoalan kriisiin
Petteri Orpo intoili halpatyövoimasta: ”Tuhansia ja tuhansia työperäisesti maahan tulevia” – Purra ihmetteli kokoomuspomon ylenkatsetta suomalaisia hoitajia kohtaan
Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti asettaa kansallisen edun etusijalle – Tavio: “Perussuomalaisille moraaliposeerausta tärkeämpää on tavallisen ihmisen pärjääminen”
Valtion kustannuspommin purku vie monta vuotta – Ranne: “Ei ole populismia vaan fakta kertoa, että humanitäärinen maahanmuutto maksaa paljon”
Koskela: Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti kääntää kurssin kohti parempaa – “Puutumme sellaisiin kipukohtiin, joihin muut puolueet eivät tohdi kajota”
Reijonen: Järkeä terveydenhuollon laskutukseen ja perintään – “On kohtuutonta, että sairauden takia henkilö joutuu jopa ulosottotoimenpiteiden kohteeksi”
Viikon suosituimmat
Keskustan riveistä perussuomalaisiin siirtynyt Pekka Aittakumpu: ”Perussuomalaiset on Suomen rohkein puolue”
Keskustan eduskuntaryhmästä perussuomalaisiin siirtynyt kansanedustaja Pekka Aittakumpu haluaa elää Suomessa, jossa nuorilla riittää uskoa tulevaisuuteen ja rohkeutta perustaa perheitä ja synnyttää lapsia. Aittakummun mielestä perussuomalaiset toimii ainoana uskottavana vastavoimana perhearvoja murentaville vasemmalta tuleville ideologioille, mitä muut puolueet eivät halua tai pysty tekemään.
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Vauvaraivoa Hitlerin ja Orbánin varjolla
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Visegradin uutisdokumentti järjestäytyneestä poliittisesta islamista: Poliittinen islam ei kuulu uskonnonvapauden piiriin
Uutisdokumentissa haastatellaan eri maiden europarlamentaarikoita tavoista, joilla poliittisen islamin aiheuttamiin uhkiin voidaan puuttua. Dokumentissa tuodaan esiin myös qatarilainen raha, jolla rahoitetaan suurmoskeijoita ja poliittista islamia edistäviä hankkeita. Rahaa koordinoidaan Qatar Charity -järjestön välityksellä. Suunvuoron saa myös perussuomalaisten europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen. Hän nostaa esiin radikalisoivat saarnat moskeijoissa.
Donald Trumpin vierailu Joe Roganin ohjelmassa keräsi ennätysyleisön
Kolmen tunnin keskustelu Joe Roganin kanssa onnistui näyttämään inhimillisen puolen Donald Trumpista. Jutellessaan UFC-selostajana tunnetun Roganin kanssa vapaaottelusta Trump ei vaikuttanut poliitikolta vaan kamppailu-urheilufanilta. Keskustelussa käytiin läpi myös poliittisia aiheita, kuten maailmankauppa, energiatalous, sodat ja vaalivilppi.
Ruotsissa vietettiin hiljainen hetki Hamasin terroristi Yahya Sinwarin muistolle – tuhannet huusivat suosionosoituksia Malmössä
Ruotsissa järjestettiin viikko sitten mielenosoituksia, joissa kunnioitettiin Hamasin terroristi Yahya Sinwarin muistoa.
Eurooppaan vyöryi 10 vuodessa 4,5 miljoonaa Syyrian pakolaista – nyt kielteisen turvapaikkapäätökseen saaneet halutaan palauttaa turvalliseen kotimaahansa
Pelkästään Syyriasta on tullut 4,5 miljoonaa ihmistä Eurooppaan hakemaan turvaa ja parempaa elämää vuoden 2015 jälkeen. Suhtautuminen turvapaikanhakijoihin ja luvattomaan siirtolaisuuteen on kuitenkin muuttunut radikaalisti EU:n alueella vajaassa vuosikymmenssä. Nyt ainakin vaille turvapaikkaa jääneet halutaan palauttaa takaisin kotimaihinsa.
Palestiinalaisaktivistit pillastuivat vasemmistopuolueen johdolle – uhkaavat äänestysboikotilla, jos terroristeja myötäillyt paikallispomo erotetaan
Lähi-idässä jatkuvan tragedian laineet lyövät voimakkaana myös Pohjolan politiikkaan. Ilmassa sinkoavat syytteet antisemitismistä ja kansanmurhasta. Ruotsin vasemmistopuolue on myrskyn silmässä ja nyt palestiinalaisaktivistit uhkaavat äänestysboikotilla. Maahanmuuttajat ovat erityisesti vihervasemmistolle merkittävä ja kasvava äänestäjäkunta, joka muokkaa vahvasti Pohjoismaiden poliittista karttaa.
Trumpin suosio kasvaa ja demokraattien epätoivo syvenee – on aika kaivaa taas esiin Hitler-kortti
Trumpin suosio on kasvussa ja demokraateilta alkavat asia-argumentit loppua, joten on tullut jälleen aika kaivaa esiin Hitler-kortti. Kamala Harris haukkuu vastaehdokastaan fasistiksi, joka on pakko pysäyttää, ja Suomen media liittyy kuoroon. Donald Trumpia fasistiksi ja Hitleriksi leimaavat ihmiset eivät ehkä tajua, että jatkuva vihapuhe saattaa yllyttää epätasapainoisia henkilöitä yrittämään jälleen kerran Trumpin salamurhaamista.