LEHTIKUVA
Leena Merelle puhtaat paperit – Syyttäjä ei löytänyt syytöksille minkäänlaisia perusteluja
Helsingin syyttäjänvirasto on tehnyt tänään syyttämättäjättämispäätöksen Leena Meren avustajaa koskevassa asiassa. Meren avustajana toiminut Petri Lehtinen esitti rikosepäilyväitteitä esimiestään kohtaan kunnianloukkauksesta, työturvallisuusrikoksesta, pahoinpitelystä ja vammantuottamuksesta. Syyttäjä ei löytänyt syytöksille minkäänlaisia perusteluita. Syyttäjä ei myöskään katso tarpeelliseksi teettää asiassa lisätutkintaa. Suomen Uutiset julkaisee ohessa otteita syyttämättäjättämispäätöksestä.
Otteita ”Perustelut”-kohdasta:
Kunnianloukkausepäily on johtunut väärinkäsityksestä. Meri on pitänyt Lehtisen käyttäytymistä julkisessa tilaisuudessa niin yliystävällisenä, että ulkopuoliset tahot ovat ihmetelleet sitä. Lehtinen on loukkaantunut siitä, että Meri on ilmoittanut asiasta eduskunnan kanslian henkilöstöpäällikölle. Katson edellä mainituilla perusteilla jääneen näyttämättä, että Meri olisi syyllistynyt kunnianloukkaukseen.
Meri on käyttänyt normaalia työnjohto-oikeuttaan teettäessään avustajallaan Lehtisellä erilaisia työtehtäviä. Mikäli hän on teettänyt jonkin yksittäisen työtehtävän, joka ei ole liittynyt varsinaisesti kansanedustajan valtiopäivätyöhön niin hän on teettänyt tällaisen yksittäisen työn sen vuoksi, että hän on tarvinnut apua.
Molemmat sekä Meri että Lehtinen ovat aloittaneet tehtävissään kesken kauden. Heille ei ole muodostunut yhteisen työskentelyn rutiinia vaan he ovat joutuneet keskelle kiireistä työtahtia ilman muiden kokemattomien kansanedustajien ja avustajien normaalia työtapojen ja käytäntöjen alkuja opetteluvaihetta.
Meri on käyttänyt työnjohto-oikeuttaan eikä suinkaan ole kiusaamistarkoituksessa teettänyt työtehtäviä Lehtisellä.
Katson jääneen näyttämättä, että Meri olisi kohdistanut Lehtiseen työturvallisuuslain 28 §:n mukaista hänen terveydelleen haittaa tai vaaraa aiheuttavaa häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua.
Katson [..] jääneen näyttämättä, että Meri olisi syyllistynyt työturvallisuusrikokseen.
Katson [..] jääneen näyttämättä, että Meri olisi syyllistynyt Lehtisen tahallisuutta vaativaan pahoinpitelyyn tai huolimattomuuttaan vammantuottamukseen. En nosta syytettä kunnianloukkauksesta, työturvallisuusrikoksesta, pahoinpitelystä enkä vammantuottamuksesta. Samoilla perusteilla katson jääneen näyttämättä, että Meri olisi syyllistynyt saman tapahtumainkulun perusteella Lehtisen toissijaisesti/vaihtoehtoisesti vaatimiin lievään pahoinpitelyyn, terveyden vaarantamiseen, kotirauhan rikkomiseen tai muilla rikosnimikkeillä tässä rikosepäilykokonaisuudessa vaadittuihin toissijaisiin ja/tai vaihtoehtoisiin rikoksiin. Lehtinen on loppulausunnossaan vaatinut Meren menettelyn arvioimista työsyrjintärikoksena Lehtisen terveydentilan tai muulla perusteella.
Työsyrjintärikos edellyttää tekijältä tahallisuutta. Katson, että esitutkinnassa ei ole esitetty näyttöä Meren Lehtiseen kohdistamasta työsyrjintärikoksesta [..]. En siis nosta syytettä työsyrjintärikoksesta, koska siitä ei ole näyttöä. En siis nosta syytettä kunnianloukkauksesta, työturvallisuusrikoksesta, pahoinpitelystä, vammantuottamuksesta enkä vaihtoehtoisista tai jo edellä mainittuihin rikosnimikkeisiin sisältyvistä teoista, joiden syyttämistä asianomistaja Lehtinen on vaatinut useilla vaihtoehtoisilla ja/tai toissijaisilla rikosnimikkeillä esitutkinnan aikana, loppulausunnossa ja loppulausunnon antamisen jälkeenkin erillisillä sähköposteilla.
Otteita kohdasta ”Päätös asianomistaja Lehtisen vaatimien lisätutkintapyyntöjen osalta”:
En teetä poliisilla enää erikseen lisätutkintaa Lehtisen pyytämän työturvallisuusrikosepäilyn lisäksi työsyrjintäepäilystä, koska siihen ei saataisi näyttöä, joka vaikuttaisi tähän mennessä saatuun näyttöön.
En myöskään teetä lisätutkintana Lehtisen pyytämien muiden todistajien kuulemista. Kaikki Lehtisen nimeämät pää- ja/tai silminnäkijätodistajat on jo kuultu. Heidän kuulemisellaan ei ole saatu Meren syyllisyyttä tukevaa näyttöä. Luonne- ja/tai aihetodistajien tai muiden todistajien kuulemisella ei tultaisi saamaan Meren syyllisyyttä tukevaa näyttöä. Asianomistaja Lehtisen kertomus on ainoa Meren syyllisyyttä tukeva henkilötodistelu. Lehtisen pyytämät lisäkuulustelut eivät siten vaikuttaisi asiaan.
Juttu on tutkittu objektiivisesti arvioituna riittävän laajasti ja tasapuolisesti huomioon ottaen kaikkien osapuolten näkemykset. Katson, että asiaa puolueettomasti arvioiden ei ole tarpeen teettää muutakaan Lehtisen tämän jutun osalta pyytämää lisätutkintaa edellä mainituilla perusteilla. Syyttäjän syyteoikeus on vanhenemassa ensi vuoden eli vuoden 2018 puolella, joten katson, että syyteoikeuden loppuvaiheessa ei ole enää perusteltua tehdä lisäkuulusteluja, jotka eivät tulisi vaikuttamaan näytön arviointiin.
Asianomistaja Lehtinen on kiirehtinyt useita kertoja jutun tutkintaa ja myös rikoksesta epäillyn Meren avustaja lakimies, OTM Männistö on esittänyt Meren toiveena olevan pikaisen ratkaisun saaminen asiaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää