MATTI MATIKAINEN
Huhtasaari vaalikoneiden ehdoton suosikki – Miksi Yle ei julkista vaalikoneensa suositelluinta ehdokasta?
Perussuomalaisten Laura Huhtasaari on suositelluin presidenttiehdokas sekä MTV:n että Uutissuomalaisen vaalikoneissa. Yle taas väittää, ettei sen ole edes mahdollista poimia tietoa siitä, kuka presidenttiehdokkaista on saanut eniten suosituksia Ylen vaalikoneessa.
Kuten useimmat suuret mediatalot, myös Yleisradio (Yle) on julkaissut verkossa vaalikoneen, jossa kansalaiset voivat vertailla omia näkemyksiään ja niiden yhteensopivuutta presidenttiehdokkaiden näkemysten kanssa.
Yle ei ole kuitenkaan toistaiseksi uutisoinut, kuka ehdokkaista on saanut Ylen vaalikoneessa eniten suosituksia.
Esimerkiksi MTV ja Uutissuomalainen kertoivat äskettäin, kuinka presidenttiehdokkaista selvästi eniten suosituksia molempien mediatalojen vaalikoneissa on saanut perussuomalaisten ehdokas Laura Huhtasaari.
Huhtasaaren vaalikonevastausten perusteella on siis jaettu äänestäjille eniten suosituksia, joten Huhtasaaren vaalikonevastaukset ovat olleet useimmin lähimpänä vaalikoneen käyttäjän omia vastauksia.
“Ei ole mahdollista mitata”
Presidentinvaalien ennakkoäänestys on parhaillaan käynnissä, joten tieto vaalikoneiden suositelluimmasta ehdokkaasta varmasti kiinnostaa äänestäjiä. Mediatalot pyrkivät muutenkin kaikilla tavoilla vertaamaan ehdokkaiden keskinäistä suosiota ja tekemään niiden perusteella uutisia. Tähän tarkoitukseen vaalikoneiden keräämä aineisto soveltuu hyvin.
Suomen uutiset kysyi Ylen vaaliasioista vastaavalta verkkotuottajalta Juho Salmiselta, mistä syystä yhtiö ei ole julkistanut tietoa siitä, kuka presidenttiehdokkaista on saanut eniten suositteluja Ylen vaalikoneessa.
Vastaus on yllättävä. Salmisen mukaan tietoa ei ole edes mahdollista poimia Ylen vaalikoneen keräämästä aineistosta.
– Meillä ei ole mahdollisuutta mitata sitä, eli meillä ei ole mittaria joka kertoisi, kuka on vaalikoneen suositelluin presidenttiehdokas, Salminen väittää.
Ei osaa kertoa syytä
Salminen perustelee, kuinka Yle on kevään kuntavaalien jälkeen uudistanut vaalikonettaan ja uudistuksen yhteydessä vaalikoneesta on jäänyt pois mahdollisuus mitata presidentinvaalin suositelluinta ehdokasta.
Luulisi kuitenkin, että asiaa on mietitty etukäteen, ja että tällainen ominaisuus vaalikoneeseen olisi haluttu sisällyttää jo uudistuksen yhteydessä.
– En ole koodari, joten en osaa enempää sanoa, miksi tällaista ominaisuutta ei ole toteutettu.
– Uudistamme vaalikonetta edelleen teknisesti. Tieto suositelluimmasta ehdokkaasta on ominaisuus, joka voi olla tulossa sitten seuraavissa vaaleissa. Tämä on varmasti niiden ominaisuuksien listalla jotka otetaan huomioon kun vaalikonetta kehitetään jatkossa. Päätoimittajan tehtävänä on sitten linjata, halutaanko tällaista tietoa julkaista, Salminen toteaa.
ILKKA JANHUNEN
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Laura Huhtasaari MTV:n vaalitentissä: Mitä hyötyä on kokemuksesta, jos Suomea viedään väärään suuntaan?
Kerro mielipiteesi Huhtasaaren MTV3:n presidentinvaalitentistä – oliko reilu meininki?
Ylen umpihämärä tenttimistyyli hämmästyttää: kuuluuko viennin edistäminen presidentille vai eikö se kuulu?
Ylen toimittajilla omituinen tenttaustyyli – kysymyksiä ilmeistä ja vihjailua mielenterveysongelmista
PS-Naiset: Huhtasaari puhuu asioista, joista muut vaikenevat
Halla-aho: Älä jätä äänestämättä, äläkä äänestä takinkääntäjiä
Tavio: Valtamedian objektiivisuus on palautettava
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää