MATTI MATIKAINEN
Huhtasaari lakkauttaisi nykymuotoisen unionin kokonaan: ”EU:n pitäisi olla pelkkä kauppaliitto”
Europarlamentaarikko Laura Huhtasaari haluaa EU:n kulukuurille turhaa hallintoa purkamalla. Keskeisin tavoite on juuri nyt tulonsiirtounionin lakkauttaminen. – Verovaroilla kerättyä yhteistä kukkaroa ei koskaan pitäisi antaa kenellekään muulle kuin omalle kansalle, muuten seurauksena on moraalikato, Huhtasaari sanoo.
Euroopan parlamenttiin keväällä valittu Laura Huhtasaari sanoo, että Euroopan kansallismielisten puolueiden EU-kriittinen ID-ryhmä on EU:n sisällä katsottu jopa vaaralliseksi.
– Kun ID-ryhmä lopulta saatiin aikaiseksi, niin se koettiin uhkana, koska me vastustamme EU-doktriinia ja liittovaltiokehitystä. Tällä hetkellä tilanne on se, että EU:ta halutaan tiivistää ja siirtää jäsenvaltioilta entistä enemmän toimivaltaa EU:lle, milloin minkäkin kriisin varjolla. Euroalueen loppuun saattaminen tarkoittaisi sitä, että EU:lle tulisi yhteinen valtiovarainministeriö, yhteinen budjetti, yhteiset velat ja lopputuloksena kollektiivinen kärsimys, Huhtasaari varoittaa.
ID-ryhmää syrjään vastuupaikoilta
Hän ja Teuvo Hakkarainen edustavat perussuomalaisia ID-ryhmässä, joka on 73 edustajallaan EU-parlamentin viidenneksi suurin ryhmä. Kansallismielisiä kohtaan suuntautunut paine realisoitui kesällä siten, että parlamentin äänestyksissä ID syrjäytettiin keskeisiltä vastuupaikoilta. Ryhmä jäi esimerkiksi ilman valiokuntien puheenjohtajuuksia ja varapuheenjohtajuuksia.
Huhtasaari paheksuu blokkaamista, jota hän pitää epädemokraattisena.
– Meille olisi kuulunut kaksi valiokuntien puheenjohtajuutta ja kahdeksan varapuheenjohtajuutta, mutta meidät eristettiin. EU-parlamentti syrji näin 21 miljoonaa ihmistä, jotka halusivat, että meidän äänemme kuuluu ja että me pääsemme vaikuttamaan.
EU:lta odotettava johdonmukaisuutta
Huhtasaari jätti parlamentissa kirjallisen kysymyksen komissiolle liittyen Espanjan oikeusvaltiotilanteeseen. Huhtasaari tiedustelee komission valmiutta tutkia, onko Espanja rikkonut EU:n oikeusvaltioperiaatteita langettamalla kohtuuttoman ankarat vankeustuomiot Katalonian itsenäisyyskansanäänestyksestä vastuussa olleille henkilöille.
Huhtasaari muistutti, kuinka EU-komissio ja Euroopan parlamentti ovat aiemmin esittäneet huolensa Unkarin ja Puolan demokratian ja oikeusvaltion tilasta käynnistämällä perussopimusten mukaisen oikeusvaltiomenettelyn kyseisiä maita vastaan
– Katalonian tilanne johtuu pitkälti eurokriisistä. Se on hyvä esimerkki kollektiivisesta kärsimyksestä. Espanja on kärsinyt eurossa mukana olemisesta. Maan talous on kuihtunut ja nuorisotyöttömyys maassa on kasvanut. Vauras Katalonia on sitten joutunut maksajaksi. Kuitenkin esimerkiksi Baskimaan itsehallintoalue saa kerätä ja hallinnoida omat verovaransa itse. Katalonialla tätä oikeutta ei ole, ja eurokriisi on vain kärjistänyt tilannetta, Huhtasaari sanoo.
Hän lisää, että hänen tarkoituksensa ei ollut päällepäsmäröidä Espanjan sisäisiä asioita.
– Suomalaisena meppinä toin vain esille, että EU:lta on syytä odottaa johdonmukaisuutta ja yhdenvertaisuutta jäsenvaltioitaan kohtaan. Jos kerran on lähdetty syynäämään kansallismielisten vallassa olevaa Unkaria ja Puolaa, niin sitten pitäisi kiinnittää huomiota myös Espanjan oikeuslaitokseen. Ei voi olla niin, että sillä ei ole mitään väliä mitä tehdään vaan sillä, kuka tekee.
Valta vaihtuu hitaasti
Huhtasaari on EU-parlamentissa täysjäsenenä afcossa, eli perussopimus-, työjärjestys- ja toimielinasioiden valiokunnassa. Lisäksi hän on varajäsenenä kansainvälisen kaupan sekä kansalaisvapauksien, oikeus- ja sisäasioiden valiokunnissa.
Huhtasaari sanoo, että hän pyrkii valiokunnissa nimenomaan vaikuttamaan lopputulokseen, mikä on toisinaan työlästä ja raskasta. EU-parlamentti tekee komission esityksistä päätöksiä yhdessä ministerineuvoston kanssa.
– Tosin täällä mennään enemmistön päätösten mukaan, joten asioiden muuttaminen voi olla hidasta. Demokratiassa valta vaihtuu aina hitaasti. Tällä hetkellä me olemme vastavirrassa, ja yritämme kääntää virran suuntaa. Vasta sen jälkeen on mahdollista ottaa ”homma haltuun” eri tavalla. Kuitenkin on jo nyt mahdollista luoda painetta EU:n sisällä ja tehdä vaihtoehtoisia esityksiä. Nyt on äärimmäisen tärkeää estää lisätoimivallan siirto jäsenvaltioilta EU:n keskushallinnolle.
Muut päättävät Suomen puolesta
Huhtasaari sanoo, että EU:ssa monella alueella kuitenkin halutaan lisätä määräenemmistöpäätöksiä, jolloin käytännössä Saksa, Ranska ja Italia saisivat päättää asioista.
– Onpa kyse sitten ympäristöverotuksesta, ilmastokriisistä tai maahanmuuttokriisistä, niin lopputulos on aina se, että toimivaltaa pitäisi siirtää lisää EU:lle. Jos kuitenkin otat tämän asian esille muiden Suomen puolueiden kanssa, niin vastaus on yleensä se, että Suomen ääni kuuluu paremmin, kun muut päättävät Suomen puolesta, Huhtasaari ihmettelee.
EU-varoja valuu väärinkäytöksiin
EU:n pääasiallinen tulonlähde on jäsenvaltioilta kerättävät jäsenmaksut. Muutamia vuosia lukuun ottamatta Suomi on ollut EU:n nettomaksaja, eli Suomi maksaa EU:lle enemmän kuin unioni maksaa takaisin. Unionilla on myös painetta kasvattaa jäsenmaksujaan Brexitin myötä.
Europarlamentaarikkona Huhtasaaren eräs päätavoite on pyrkiä pistämään EU kulukuurille.
– EU on esimerkiksi merkittävä kehitysavun antaja. Niitäkin rahoja valuu väärinkäytöksiin, Huhtasaari huomauttaa, ja viittaa unionin syyttäjänviraston arvioon, jonka mukaan jäsenvaltiot menettävät vuosittain jopa 50 miljardia euroa arvonlisäveroja kansainvälisten petosten vuoksi.
Myös EU:n petoksentorjuntavirasto OLAF on kiinnittänyt huomiota EU-varojen laajaan väärinkäyttöön.
Huhtasaaren näkemyksen mukaan EU:n hallintoa pitää purkaa ja samalla lakkauttaa turhia virastoja.
– Keskeisintä on kuitenkin tulonsiirtounionin lakkauttaminen: ei enää jatkossa nettosaajia eikä nettomaksajia. Siinä ei ole mitään järkeä, että Suomi maksaa esimerkiksi Romanian korruptiosta. Verovaroilla kerättyä yhteistä kukkaroa ei pitäisi antaa kenellekään muulle kuin omalle kansalle, muuten seurauksena on moraalikato.
Kansallismieliset hallitukseen jäsenmaissa
Huhtasaaren oman näkemyksen mukaan nykymuotoinen EU tulisi pidemmällä aikavälillä lakkauttaa kokonaan.
– Omassa visiossani EU olisi pelkkä kauppaliitto, eikä EU:ssa edes olisi komissiota tai EU-parlamenttia. Ministerineuvoston alla olisi virkamieskoneisto, joka katsoisi, miten kauppasopimukset toimivat, noudatetaanko niitä ja EU olisi siis itsenäisten valtioiden vapaakauppa-alue, joilla valtioilla olisi oma rahapolitiikka.
EU:n muuttaminen on mahdollista lähinnä vain perussopimuksien kautta, ja se edellyttää laajaa yhteistä tahtotilaa. Viime vuosina kansallismieliset puolueet ovat kuitenkin lupaavasti nostaneet kannatustaan eri puolilla Eurooppaa.
– Kansallismielisten pitäisi vielä omissa maissaan päästä hallitukseen, ja sitä kautta ministerineuvostoon nimittämään komissaarit, se olisi yksi realistinen reitti EU:n muuttamiseen, Huhtasaari sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kulukuuri EU-varat OLAF ID liittovaltiokehitys kansallismieliset puolueet tulonsiirrot kauppaliitto Eurooppa Katalonia Romania Laura Huhtasaari perussuomalaiset talous Teuvo Hakkarainen kehitysapu EU korruptio
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Huhtasaari tuomitsi Brysselissä ministeri Tuppuraisen ja Suomen EU-linjan: ”Kun ei vaadi EU:lta Suomen etua neuvotteluissa, saa maineen kilttinä tyttönä – jota ei kuunnella”
Huhtasaari: ”Kansallismielisyyden nousuun vastattu keksimällä ulkomaisen sekaantumisen ja disinformaation kaltaisia tekosyitä”
Europarlamentaarikko Huhtasaari huolissaan Espanjan oikeusvaltiotilanteesta
Huhtasaari tyrmää Albanian ja Pohjois-Makedonian EU-jäsenyydet: “EU:n tulee lopettaa haihattelut loputtomasta laajentumisesta”
Huhtasaari valoi realismia ministeri Tuppuraiselle: “Emme voi kutsua miljoonia afrikkalaisia maanosaamme”
Brittiparlamentti lopetti venkoilun ja puolsi vaaleja joulukuulle
Perussuomalaisten kannatus ennätyskorkealla
Espanjan poliittinen pattitilanne vain syvenee – hyviä vaihtoehtoja ei enää ole
Ulkopuolisesta vaalivaikuttamisesta närkästynyt Tusk sotkeentui brittipolitiikkaan
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Donald Trumpin vierailu Joe Roganin ohjelmassa keräsi ennätysyleisön
Kolmen tunnin keskustelu Joe Roganin kanssa onnistui näyttämään inhimillisen puolen Donald Trumpista. Jutellessaan UFC-selostajana tunnetun Roganin kanssa vapaaottelusta Trump ei vaikuttanut poliitikolta vaan kamppailu-urheilufanilta. Keskustelussa käytiin läpi myös poliittisia aiheita, kuten maailmankauppa, energiatalous, sodat ja vaalivilppi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää