

Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala (vas.) katselee haastateltavaansa perussuomalaisten presidenttiehdokasta Laura Huhtasaarta ennen IS:n presidentinvaalitenttiä Sanomatalossa Helsingissä maanantaina 11. joulukuuta 2017.
Laura Huhtasaari joutui opastamaan kokenutta politiikan toimittajaa – Timo Haapala ei ollut ymmärtävinään sarkasmia ja suoran demokratian periaatteita
Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala sotkeutui omaan nokkeluuteensa haastatellessaan Perussuomalaisten presidenttiehdokasta Laura Huhtasaarta presidentinvaalimessuilla Sanomatalossa. Haapala kuvitteli Huhtasaaren kannattaman suoran demokratian tarkoittavan parlamentaarisesta demokratiasta luopumista. Hän ei myöskään ymmärtänyt Huhtasaaren ilmeisen sarkastista lausuntoa oikein, vaikka Huhtasaari selitti asian selkokielellä.
Lähi-idästä puhuttaessa Haapala esitti näkemyksenään, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi aiheuttaa verenvuodatusta.
– Sitoudutteko te tähän uhrimäärään, mitä tällainen provosoiva päätös aiheuttaa sillä alueella, Haapala kysyi.
Haapala katsoi siis Trumpin ja jopa Trumpin päätöstä ymmärtävän Huhtasaaren olevan jollakin tavalla vastuussa arabien mahdollisesta väkivallasta Israelia kohtaan.
– Siellä on 25 vuotta aiheutettu… ehti Huhtasaari aloittaa Haapalan olettamien syy- ja seuraussuhteiden kyseenalaistamista.
– Että ei muuta kuin lisää vaan verenvuodatusta, Haapala jatkoi.
– Minä en hyväksy yhtään verenvuodatusta, en yhtään. Mutta enhän minä sitä tee. Minä tuomitsen ne palestiinalaiset, jotka hyökkäävät israelilaisia vastaan, Huhtasaari sai vastattua.
– Israel saa hyökätä mutta palestiinalaiset eivät saa vastata, Haapala kysyi retorisesti ikään kuin Israel olisi juuri hyökännyt palestiinalaisia vastaan.
Sarkasmi ei aukea selittämälläkään
Haapala toisti mediassa usein toistellun uskomuksen, jonka mukaan Huhtasaari olisi Putinin ihailija. Haapala viittasi Huhtasaaren twiittaukseen, jonka tyhmempikin lukija ymmärtää sarkasmiksi:
– Vaikka EU kuinka mustamaalasi ja trollasi Trumpin valintaa vastaan, Venäjän trollit olivat vahvempia. Brexit-äänestyksessä Obama kiristi ja EU trollasi, silti Venäjän trollit olivat vahvempia. Länsimainen demokratia on niin heikko, Venäjä määrää tahdin, Huhtasaari oli kirjoittanut Twitterissä.
– Se oli ihaileva twiitti, Haapala ihmetteli ikään kuin olisi oikeasti tulkinnut twiitin sananmukaisesti.
– Sarkasmi vaatii vähän enemmän ajattelutyötä, Huhtasaari piikitteli takaisin.
– Jos tuota lukee niin se tarkoittaa sitä että minun mielestäni länsimainen demokratia ei ole heikko, ja minä en usko että Putin on valinnut Trumpia, enkä usko että Putin myöskään vaikutti tähän Brexit-päätökseen.
Rautalankaväännön jälkeenkin Haapala toisti käsityksensä, jonka mukaan twiitti olisi Huhtasaaren vahvaa johtajuutta kannattavien puheiden vuoksi ymmärrettävä kirjaimellisesti.
– Te toistatte sitä jatkuvasti, että vahva Venäjä näytti löysälle Euroopalle kaapin paikan. Se on ihailua.
– Jos ei ole huumorintajua, niin sarkasmi on vieläkin vaativampi laji, Huhtasaari piikitteli.
Huhtasaaren mukaan twiitissä oli kyse nimenomaan siitä, että Venäjä ei ole niin vahva, että se olisi voinut vaikuttaa Yhdysvaltojen vaaleihin tavalla, että Trump olisi voittanut, tai että Brexit-äänestys olisi ollut Putinin johtama.
– Kyllä EU:n ongelmat johtuvat EU:sta ja minkä takia Trump voitti johtui siitä, että Yhdysvaltain kansa halusi Trumpin.
Onko Sveitsi demokratia?
– Venäjä-osuuden päätteeksi Haapala kysyi, kannattaako Huhtasaari mitään diktatuuria. Huhtasaari totesi suhtautuvansa kriittisesti EU:hun, koska sillä on diktatorisia piirteitä, ja kannattavansa Sveitsiä suoran kansanvallan mallimaana.
– Jokainen asia viedään siis suoraan kansanäänestykseen, Haapala ilveili.
Huhtasaari sai vääntää rautalangasta, miten sveitsiläismallinen suora demokratia toimii: kansa voi kumota eduskunnan päätöksen sitovassa kansanäänestyksessä, joka järjestetään, jos riittävä määrä kansalaisia sitä jostakin aiheesta vaatii.
Haapala teeskenteli jälleen ymmärtämätöntä.
– Eli teille ei riitä presidentin eduskunnan hajotusoikeus vaan te haluatte poistaa Suomesta parlamentaarisen demokratian pois?
Tentti on katsottavissa Ilta-Sanomien verkkosivuilta.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.