Laura Huhtasaari Iltalehden presidenttitentissä: Meillä on pohjoismaiden löysin turvapaikkapolitiikka
Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari olisi syksyllä 2015 käännyttänyt maahanmuuttajat Torniossa takaisin hakemaan turvapaikkaa Ruotsista. Presidentti Sauli Niinistö kuitenkin uskottelee yhä, että turvapaikanhakijoita ei olisi voinut käännyttää Torniosta takaisin Ruotsiin.
– Ruotsin velvollisuus olisi ollut itse rekisteröidä turvapaikanhakijat, jotka tulivat Suomeen, Huhtasaari sanoi Iltalehden presidenttitentissä maanantaina.
Huhtasaaren mukaan ruotsalaiset laittoivat turvapaikanhakijoita bussiin ihan tarkoituksella, ja sitten niitä ohjattiin tänne Suomeen. Suomen olisi Huhtasaaren mukaan pitänyt sanoa, että nyt Ruotsi rikkoo yhteisiä sopimuksia, ja Suomi olisi käännyttänyt hakijat ruotsalaisten rekisteröitäväksi.
– Ja sitten Ruotsi olisi itse voinut ottaa kantaa että myös ne aikaisemmat turvalliset maat olisivat voineet ne rekisteröidä, Huhtasaari jatkoi.
– Ja mitä tulee tähän nykytilanteeseen, niin Suomeen tulee tällä hetkellä paljon enemmn turvapaikanhakijoita kuin esimerkiksi Tanskaan, Ruotsiin ja Norjaan, koska meillä on Pohjoismaiden löysin turvapaikkapolitiikka.
Päivärinta hiillosti Huhtasaarta siitä, miten turvapaikanhakijoiden käännyttäminen Ruotsiin olisi käytännössä rajaviranomaisilta onnistunut.
Huhtasaaren mukaan länsirajalla olisi pitänyt ottaa rajatarkistukset uudelleen käyttöön ja hakijoille ilmoittaa, että teidän pitää hakea Ruotsista turvapaikkaa.
– Tai sitten niistä aikaisemmista turvallisista maista, koska minä olisin pitänyt niistä säännöistä kiinni. EU:n pitää noudattaa omia sääntöjään, ja jäsenvaltioiden pitää noudattaa omia sääntöjään.
Turvapaikkajärjestelmä meni rikki
Huhtasaaren mukaan turvapaikkajärjestelmä on romuttunut, kun osapuolet eivät noudata yhteisesti sovittuja sääntöjä.
Huhtasaari korosti myös sitä, että turvapaikkajärjestelmä luotiin aikoinaan poliittisten vainojen kohteille. Nyt suuri osa turvapaikanhakijoista tavoittelee parempaa elintasoa.
Myös Paavo Väyrynen oli rajatarkistuksien palauttamisen ja turvapaikanhakijoiden rajalta käännyttämisen kannalla. Hän ehdotti niitä jo vuonna 2015 muun muassa sähköpostikeskustelussa presidentti Niinistön kanssa.
Iltalehden toimittaja Juha Ristamäki tulkitsi, että käännyttäminen tarkoittaisi turvapaikanhakijoiden kuljettamista Tukholmaan asti.
Niinistön mielestä pakolaisleiri Ruotsissa olisi näyttänyt pahalta
Niinistö jatkoi omalta osaltaan näitä kummallisia tulkintoja.
– Tämähän olisi johtanut sitten siihen, että ihmiset olisivat sitten jääneet siihen rajalle, ja se olisi kyllä näyttänyt aika lailla pahalta. En usko että Ruotsi olisi heitä noin vain ottanut takaisin. Ihmisiä jotka ilmoittavat että he ovat menossa Suomeen.
Vielä kummallisempiin sfääreihin tulkinnoissa nousi Sdp:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen.
– Jos heidät olisi rajalla käännytetty, sinne pakkaseen olisivat jääneet, ja siellä olisi leirit pystyssä.
Haatainen maalailee rajanylityspaikalta sellaista mielikuvaa, joka ehkä olisi todellisuutta Raja-Joosepissa tai Sallassa tammikuussa. Tornionjokilaaksossa ei kuitenkaan ollut pakolaiskriisin alkaessa syyskuussa 2015 pakkasta.
Rajalta olisi ollut Haaparannan poliisiasemalle ruotsalaisten viranomaisten luokse alle viiden minuutin kävelymatka.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää