Hallitsematon kansainvaellus Eurooppaan alkaa olla taas kriisivuoden 2015 tasolla. Enemmistö kansalaisista olisi valmis pysäyttämään laittomat maahantulijat jo Euroopan rajoille, mutta osa poliitikoista empii. Kun naamiot lopulta riisutaan, kyse on siitä, suojellaanko oman kansan vai maahanyrittäjien oikeuksia.

Maahanmuutto on ollut tähän mennessä sivuraiteella suomalalaisessa EU-vaalikeskustelussa, mutta A-studio otti härkää sarvista ja lähestyi kuumaa perunaa väljähköllä teemalla ”EU:n maahanmuuttopolitiikan tulevaisuus”.

Lähtökohtana keskustelulle oli selvitys, jonka mukaan yli puolet suomalaisäänestäjistä on sitä mieltä, että Eurooppaan pyrkivät voi käännyttää jo unionin ulkorajoilla, ”vaikka se saattaisi tulijat hengenvaaraan”.

”Euroopan rajat tulleet vastaan”

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen näki kansalaismielipiteen takana ”Euroopan äärioikeiston tai laitaoikeiston”, joka on pitänyt yllä maahanmuuttokeskustelua. Itärajan tapahtumat nekin Tuppuraisen mukaan todennäköisesti vaikuttavat.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Pia Kauma muistutti pakolaiskriisin huippuvuodesta 2015, jolloin Eurooppaan saapui yli miljoona turvapaikanhakijaa. Nyt ollaan pian taas samoissa lukemissa.

– Kyllä ihmiset näkevät sen, että luvut ovat aika lailla kestämättömiä.

– Euroopan rajat ovat tulleet vastaan siinä mielessä, että vaikka paljon tulijoita on, niin kaikkia ei voida ottaa vastaan, Kauma tulkitsi kansan tuntoja.

”Tätä suomalaiset meiltä odottavat”

Kansalaiset ovat huomanneet ”maahanmuuton lieveilmiöt”. Laajamittainen humanitaarinen maahanmuutto tulee kalliiksi veronmaksajille ja se on ”aiheuttanut turvattomuutta hyvin paljon”, kommentoi eduskunnan suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari.

– Jos kansalaisilta kysytään, haluatko taata oman perheesi turvallisuuden ja katujen turvallisuuden sekä suomalaisten turvallisuuden vai sitten tulijoiden turvallisuuden, niin yleensä ihmiset valitsevat sen oman perheen.

– Poliitikkojen tehtävä on taata omien kansalaistensa turvallisuus ja vartioida omia rajoja ja tätä suomalaiset meiltä odottavat.

”Perussuomalaisilla ja kokoomuksella yhteiset tavoitteet”

Kun keskustelu siirtyi niin sanottu Ruanda-malliin eli turvapaikkahakemusten käsittelyyn kolmansissa maissa, tarvittiin hieman täsmennystä kokoomuksen linjassa.

Ruanda ei Kauman mukaan ole enää välttämättä kokoomuksen listalla, mutta muut turvalliset kolmannet maat ovat.

– Perussuomalaiset ja kokoomus ovat yhdessä laatineet EU-avaintavoitteet suuressa valiokunnassa ja siellä on mainittu tämä, että me pyrimme siihen, että turvapaikkahakemukset käsitellään EU:n ulkopuolella ja turvapaikka myönnetään EU:n ulkopuolelta, Huhtasaari muistutti.

– Eli sen ei tarvitse olla Ruanda, Huhtasaari vielä täsmensi.

”Tätä on jauhettu vuosikynnenestä toiseen”

– On tämä murheellista, miten matalalle on menty, että kaikki hallituspuolueet olisivat kyydittämässä maailman hätää kärsivät pois silmistä, pois meidän luotamme, parahti Tuppurainen.

– Minusta tämä kuulostaa yksinkertaisesti karmealta.

– Tytti Tuppurainen puhuu sitä, mitä demarit yleensä aina puhuvat. Tätä on jauhettu vuosikymmenestä toiseen, Huhtasaari kommentoi.

– Se on tarkoittanut sitä, että tämä nykyinen meno jatkuu ja olemme Ruotsin tiellä, mikäli demarit saisivat päättää.

SUOMEN UUTISET