Suomalaiset rajavartijat tarkistivat kulkulupia Tornion ja Haaparannan välisellä rajanylityspaikalla tiistaina 31. maaliskuuta 2020. / LEHTIKUVA
Lapin perussuomalaiset vaatii Ruotsista tulevan henkilöliikenteen välitöntä tiukentamista
Lapin Perussuomalaiset vaatii Ruotsista saapuvan henkilöliikenteen välitöntä tiukentamista ja vain erittäin kriittisessä työtehtävissä olevien kulun sallimista.
Lapin piirin puheenjohtajan Juhana Kelloniemen allekirjoittamassa julkilausumassa muistutetaan, että vaikka Uusimaa on eristetty, ei Lapin näkökulmasta kaikkia tarvittavia virusta hidastavia toimia ole vielä otettu käyttöön:
– Tuoreet tilastot Länsirajalla leviävästä epidemiasta kertovat karua kieltään naapurimme Ruotsin epäonnistuneesta koronapolitiikasta. Taudin etenemistä on yritetty hidastaa kansankodille tyypilliseen tapaan diskuteeraamalla, suomeksi jahkaamalla. Entäpä kun kesälomakaudelle suuntaavat kymmenettuhannet ruotsinsuomalaiset valuvat Lapin kautta Suomeen, heillähän on Suomen passi.
– Rajaliikenne Ruotsiin on kyllä vähentynyt rajoitusten myötä, mutta Ruotsi on ilmeisen riippuvainen suomalaisesta hoitoalan työntekijäresurssista. Tämän vuoksi työmatkaliikennettä ei ole edes kielitaitoisen torniolaisen ministerimme avulla saatu pysäytettyä. Myös Tornion terästehtaalla työskentelee jonkin verran ruotsalaisia, jotka tuovat mahdollisesti epidemian mukanaan.
– Lappi on pitkään saanut ison osan tuloistaan matkailusta. Rahallinen vaikutus on ollut miljardin euron paikkeilla. Yöpymisvuorokausia on Lapissa ollut noin 3 miljoonaa, joten matkailijamäärä ylittää moninkertaisesti maakunnan oman väkimäärän. Aasialaisten osuus ja juuri viruksen kotimaasta Kiinasta tulevien osuus on kasvanut. Uutiset viruksesta huolettivat siis jo viime vuoden lopulla matkailuyritysten johtoporrasta, sesongistahan piti tulla talouden mittakaavassa kaikkien aikojen matkailutalvi. Toisin kävi, alasajo tuntuu syvällä niin yritysten kuin myös työntekijöiden kassassa ja hallituksen olisikin annettava alalle konkurssiaallon estämiseksi muutakin kuin epämääräisiä lupauksia.
Lapin Perussuomalaiset vaatii henkilöliikenteen välitöntä tiukentamista ja vain erittäin kriittisessä työtehtävissä olevien kulun sallimista.
– Katri Kulmunin (kesk.) mukaan Suomi tarvitsee Ruotsin tehohoitopaikkoja. Missä meitä siis hoidettaisiin, Sundsvallissa vai Uumajassa, Haaparannalta kapasiteettia tuskin löytyy? Useat Länsirajalla asuvat kertovat rajan vuotavan kuin seulan. Kuka vaan rajoituksista vähät välittävä väylänvartinen voi hiihtää tai moottorikelkkailla nuuskanhakuun naapurin puolelle. Entäpä kun Uudenmaan epidemiahuippu on saavutettu ja liikkumisrajoitukset poistetaan? Onko sitten vuorollaan tulossa Lapin rajojen sinetöinti, astetta liian myöhään?
– Tilanne on meille kaikille uusi ja äkillinen, eikä kokematon johtoviisikko ole vanhoihin toimintamalleihin voinut turvautua. Kriisi on kuitenkin joskus ohi. Tällöin alkaa yhteiskunnan uudelleenrakentaminen. Jo nyt on tiedossa, että talouden Korona-jälkitautien hintalappu tulee olemaan kymmeniä miljardeja. Olisiko nyt aika luopua alunperinkin täysin utopistisesta hallitusohjelmasta ja ilmastopolitiikasta? Mikäli vastaus on ei, voinemme varsinkin täällä pitkien etäisyyksien Lapissa varautua siihen, että eläminen kallistuu taas kerran.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Niikko: Jos Uudenmaan eristystä ei jatketa, on hallituksen päätettävä uusista rajoituskeinoista
Tukholman ongelmalähiöiden edustaja lukuisten koronatartuntojen taustoista: ”Tarvitsemme parempia töitä ja lisää liksaa”
Koronatartunnat täyttävät lakitupia – “koronalinkona” tunnetulle itävaltalaiselle hiihtokeskukselle turistien siviilikanne
Ruotsin Norrbottenin kautta rajan yli tuleva helposti tarttuva virusvariantti voi muuttaa Suomen epidemiatilannetta nopeasti – Juuso esittää nopeampaa rokotustahtia Länsi-Pohjan alueelle
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää