Länsi-Eurooppaa moitittiin naiiviksi Venäjän suhteen – Itäblokin maat yrittivät varoittaa asiasta turhaan
Helmikuun aikana länsieurooppalaiset johtajat yrittivät neuvotella Venäjän kanssa Ukrainan tilanteesta. Venäjä vaati mahdottomia kasaten samaan aikaan sotavoimaa Ukrainan rajalle. Lännen mielestä diplomatiaa ei sopinut kuitenkaan sysätä syrjään. Entiset Varsovan liiton maat kertoivat Venäjän arvattavista aikeista, mutta näitä maita ei vain kuunneltu.
Ukraina ei saisi tehdä itsenäisenä valtiona päätöksiä siitä, miten se haluaa liittoutua. Nippu puolustusliitto Naton jäsenmaita pitäisi potkia ulos liitosta, mukaan lukien Puola. Tällaisista asioista länsieurooppalaiset johtajat neuvottelivat Venäjän kanssa. Kahdeksan vuotta aiemmin Venäjä oli miehittänyt Krimin niemimaan.
Politico kertoo, kuinka EU:n itäisimmät maat yrittivät turhaan kiinnittää huomiota siihen, miten presidentti Vladimir Putinin Venäjä toimii. Länsi-Euroopassa varoituksen sanoja ei kuunneltu, vaan lännessä pyrittiin pikemminkin luomaan yhä tiiviimpiä taloussuhteita Venäjän kanssa.
Venäjä-asiantuntemus välttämätöntä
Puola ja Baltian maat ovat keränneet tietoja Venäjästä. Se on läheisyyden vuoksi luonnollista, mutta myös välttämätöntä näille maille. Näissä maissa on tarve tietää, mitä Venäjä ajattelee ja miten se toimii.
Lännessä vastaavalle tiedustelutarpeelle ei ole ollut tilausta.
– Erityisesti Saksa on historiallisesti ensi kertaa ympäröity vain ystävällismielisillä mailla, Puolan entinen ulkoministeri Radosław Sikorski pamauttaa.
– Eikä Saksa voinut ymmärtää tilannettamme rajamaana demokratialle, oikeusvaltioperiaatteelle ja turvallisuudelle.
Sikorski vertasi vuonna 2006 Saksan ja Venäjän Nord Stream -kaasuputkihanketta toisen maailmansodan Molotov-Ribbentrop-sopimukseen, mikä johti niin sanottuun etupiiriajatteluun.
Ei saa tuudittautua toiveajatteluun
Latvian parlamentin ulkoasiainvaliokunnan johtaja Rihard Kols sanoo, että Latvia pyrki herättämään Natoa Venäjän aikeista ennen kuin Venäjä hyökkäsi Georgiaan vuonna 2008.
– Baltian maat ovat yleisesti varoittaneet läntisiä kumppaneitaan pysymään valppaana. Toiveajatteluun perustuvaa naiiviutta tulee varoa. Valitettavasti toistuva valmius käynnistää uudelleen suhteet Venäjään tämän kaikista rikkomuksista piittaamatta on johtanut siihen, mitä tänään tapahtuu, Kols toteaa.
Neuvottelut psykoterapiaa
Liettuan entinen ulkoministeri Linas Linkevičius muistuttaa Putinin ajatusmallista vuodelta 2008. Tuolloin Putin puhui “keinotekoisesti muodostetusta Ukrainasta”. Venäjän ryhmitettyä joukkojaan Ukrainan rajalle Ranskan presidentti Emmanuel Macron lensi kiireesti tapaamaan Putinia Moskovaan.
– Tämä on kuin psykoterapiaa. Kaikki nämä keskustelut ovat toistaiseksi olleet illuusioita, Linkevičius sanoo.
– Älkää tehkö Venäjä-politiikkaa ilman, että konsultoitte niitä, jotka tietävät Venäjästä paljon teitä enemmän. Älkää luottako koulutettuihin diplomaatteihin, jos heillä ei ole todellista ymmärrystä Venäjän käyttäytymisestä, Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves muistuttaa länsieurooppalaisia.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Linas Linkevičius Radosław Sikorski Toomas Hendrik Ilves Emmanuel Macron Vladimir Putin Ukraina Venäjä Saksa
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Venäjän rajaoperaatioiden riski kasvaa – Purra: Siirtolaismassalta suojautuminen vaatii välittömiä lainsäädäntömuutoksia
Venäjältä pyritään nyt länteen Suomen kautta, koska Suomi myöntää yhä viisumeita – rajan yli jopa 3 600 tulijaa päivässä
Luukkanen: Valheellinen ja väärä kuva Venäjästä on vaihtunut realismiin
Venäläiset oligarkit eivät voi pysäyttää Putinia – Halla-aho: Tarkoitus ei ole rangaista venäläistä kansaa, mutta venäläiset voivat tehdä muutoksen
Mäkelä: Turvallisuusympäristömme on muuttunut – “Suomen on otettava käyttöön kaikki tarvittavat keinot”
Servereiden sota – Venäjä aikoo ottaa käyttöön oman internetin ja uhkaa sulkea yhteydet ulkomaailmaan
Luukkanen talvisodan rauhasta 13.3.1940: Kirvelevä rauha pelasti Suomen
Venäjältä vaaditaan tulitaukoa ja Etyjiltä tehokkaampaa reagointia konflikteihin – ”Ukraina taistelee koko Euroopan puolesta”
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.