Eduskunnan lakivaliokunta päätti tänään laativansa äitiyslaista puoltavan mietinnön. Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikon mukaan ehdotus on absurdi ja sisältää useita vakavia epäkohtia. Lakiehdotus uudelleenmäärittelisi vanhemmuuden, tekisi siitä naisparien erikoistapauksessa peruutettavissa olevan ilmoitusasian ja myöntyisi sille, että äiti voi olla mies.
Lakivaliokunta haluaa määritellä vanhemmuuden ilmoitusasiaksi, jonka voi perua. Kansanedustaja Mika Niikko on pöyristynyt.
Lasten etua ei enää selvitettäisi
Äitiyslaki tekisi äitiydestä ilmoitusasian. Äitiys tunnustettaisiin neuvolakäynnillä. Nykytilanteessa noudatetaan sisäistä adoptiota, johon kuuluu tyypillisesti yksi haastattelukäynti adoptioneuvonnassa sekä vahvistuksen hakeminen käräjäoikeudesta.
– Miten lapsen etu voi olla, että lapsen etua ei erikseen selvitetä, Niikko kysyy.
– Jos äitiyslakia kannattavat ovat huolissaan lasten edusta, miksi he vastustavat nykyistä menettelyä, jolla lapsen etu turvataan? Tällaisella politiikalla ryhmät purevat omaan nilkkaansa ja vaarantavat lasten hyvinvoinnin. Kevyt sisäinen adoptioprosessi ei voi olla liian kova hinta siitä, että varmistutaan lapsen terveistä kasvuoloista. Vanhemman vaikutus lapseen on elinikäinen.
Äitiyden voisi myös perua
Lakiehdotuksen mukaan tunnustetun äitiyden voisi peruttaa kuukauden sisällä lapsen syntymästä. Niikon mukaan tämä on sekä synnyttävän äidin että lapsen oikeusturvan kannalta kestämätöntä.
– Minkä kuvan Suomen lainsäädäntö rakentaa vanhemmuudesta, jos se tekee siitä ilmoitusasian, jonka voi perua? Perhe on yhteiskunnan perusta. Jos romutamme perheen, romutamme yhteiskunnan.
– Äitiyslaki murtaa vanhemmuuden siteen biologiaan. Lapselle voitaisiin nimetä kaksi äitiä syntymästä lähtien. Jos lapsiin suhtaudutaan kuin tilattaviin tuotteisiin, niin miten lapset kokevat tämän?
Mieskin voisi olla äiti
Lain yksityiskohtaisissa perusteluissa sanotaan nimenomaisesti, että lailla halutaan mahdollistaa myös se, että lapsen äidiksi nimettävä, lapsen synnyttävä henkilö on mies.
– Miehet synnyttämään lapsia. Kuinka kauas realiteeteista Suomen laki voi mennä?
– Tämä asia vaatisi nähdäkseni erillistä pohdintaa valiokunnassa – ei asian käsittelyä muun asian kyljessä, jolloin riittäviä asiantuntijakuulemisia on vaikea tehdä. Mitä vaaroja aiheuttaa lapsen terveydelle, jos hän kasvaa mieheksi osittain muutetun naisen kohdussa tai miehelle siirretyssä kohdussa?
Esityksessä ei ehdoteta muutettavaksi translakia, mutta avataan tie sen muutokselle.
Lakivaliokunta hyväksymässä lain ilman kattavia lausuntokierroksia
Niikko oli lakivaliokunnan jäsen vielä keväällä, kun asiassa kuultiin asiantuntijoita. Eduskuntaryhmän jakautumisen vuoksi hän on siirtynyt pois lakivaliokunnasta.
– Ehdotus perustuu oikeusministeriön mietintömuistioon, joka hyllytettiin viime vaalikaudella. Siinä ilmenneitä epäkohtia ei ole korjattu. En ymmärrä, miten lakivaliokunta voi vastuuttomasti ehdottaa viimeistelemättömän lakiehdotuksen hyväksymistä. Jos laki todella hyväksytään tällaisenaan, seuraukset ovat vakavat, Niikko sanoo.