

LEHTIKUVA
Lakivaliokunnan perussuomalaiset jäsenet: Ulkomaalaisasiat eivät vähene rahaa lappaamalla – tuomioistuimien ruuhkiin puututtava turvapaikka- ja maahanmuutolainsäädäntöä kiristämällä
Perussuomalaiset kansanedustajat Leena Meri, Mari Rantanen ja Sebastian Tynkkynen eivät lämmenneet hallituksen ajatukselle ratkaista hallintotuomioistuimien maahanmuuttoasioista syntynyttä ruuhkaa pelkällä lisärahalla.
Perussuomalaiset jättivät eriävän mielipiteen asiasta lakivaliokunnassa perustellen asiaa sillä, että pysyvään asiamäärien vähentämiseen tarvitaan muitakin ratkaisuja.
– Jälleen ollaan sysäämässä miljoonia euroja ulkomaalaisasioista ruuhkautuneisiin hallintotuomioistuimiin. Tilanne ei raukea jatkuvalla rahansyötöllä, vaan pitää puuttua juurisyihin. Tämä edellyttää kiristyksiä turvapaikka- ja maahanmuuttolainsäädäntöön. Kun ulkomailta maahan tulevien ihmisten määrä vähenee, vapautuu resursseja meidän omien kansalaistemme asioiden käsittelyyn. Sitten tietysti myös ulkomaalaisasioiden määrä hallinto-oikeuksissa pienenee, toteaa lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri.
Rahalle olisi muutakin käyttöä
Turvapaikka- ja oleskelulupa-asioiden määrä tuomioistuimissa on jäänyt vuoden 2015 jälkeen pysyvästi aiempaa merkittävästi korkeammalle tasolle. Ulkomaalaisasiat muodostavat noin puolet esimerkiksi Helsingin hallinto-oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden kaikista käsiteltävistä asioista. Näin suuri asiamäärä ruuhkauttaa tuomioistuinten toimintaa. Ruuhkautumista on viime vuosina yritetty paikata ulkomaalaisasioiden käsittelyyn osoitettavin erityisin lisämäärärahoin.
Julkisen talouden suunnitelmassa vuosille 2021-2024 hallintotuomioistuimille on osoitettu turvapaikka- ja oleskelulupa-asioiden käsittelyyn keskimäärin noin 7,5 miljoonaa euroa lisäystä vuosittain.
– Tälle rahalle olisi varmasti muutakin käyttöä. Moni suomalainen odottaa pitkiä aikoja oman asiansa käsittelyä. Hallintotuomioistuimissa käsitellään esimerkiksi lastensuojelu- ja toimeentulotukiasioita, joiden käsittelyajat pitkittyvät ulkomaalaisasioiden takia. Lisäksi koronavirustilanne tulee todennäköisesti lisäämään näitä muita asioita, joten suomalaisten asioiden käsittely tulee viivästymään entisestään, Mari Rantanen kertoo.
Omat kansalaiset etusijalle
Lakivaliokunnan perussuomalaiset jäsenet kiinnittivät asiaan huomiota ja vaativat toimenpiteitä ulkomaalaisasioiden määrän vähentämiseksi jo viime syksynä hallituksen budjettiesityksen käsittelyn yhteydessä.
– Olemme joutuneet jättämään eriävän mielipiteen samasta asiasta uudelleen nyt julkisen talouden suunnitelman käsittelyn yhteydessä. Hallituksen olisi syytä tehdä ryhtiliike ja laittaa vihdoinkin omien kansalaisten asioiden hoito etusijalle. Vallitsevassa koronatilanteessa tämä on tärkeämpää kuin koskaan, sanoo Sebastian Tynkkynen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ruuhkautuminen koronakriisi kiristäminen ulkomaalaisasiat lainsäädäntö lakivaliokunta verovarat Tuomioistuimet eriävä mielipide suomalaiset Leena Meri Mari Rantanen Turvapaikanhakijat Sebastian Tynkkynen perussuomalaiset hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Lakivaliokunnan perussuomalaiset jäsenet: Ulkomaalaisasioiden tulvaan tuomioistuimissa puututtava – “Resurssit ovat aina pois muiden asioiden käsittelystä”

Hallinto-oikeudet ruuhkautuneet ulkomaalaisasioista – Perussuomalaiset: ”Loputon rahan kippaaminen on lopetettava”

Lakivaliokunnan perussuomalaiset jäsenet: Ministeri lupasi auttaa tuomioistuimia – rahaa ei kuitenkaan annettu

Lakivaliokunnan perussuomalaiset: Toistuville turvapaikkahakemuksille tultava loppu

Kalliit sotarikosoikeudenkäynnit Suomessa jatkuvat – Meri: ”Onko edessämme oikeudenkäyntivyöry?”

Turvapaikanhakijoiden oikeusturvaan miljoonia – Meri: ”Meillä on tärkeämpiäkin kohteita, jotka suorastaan huutavat rahoitusta”

Leena Meri: Oikeusvaltio natisee Suomessa liitoksissaan – nykytilanne uhkaa jo oikeusturvan toteutumista

Lakivaliokunnan perussuomalaiset: ”Yhdenvertaisuusvaltuutetun kertomus on yhtä mamutusta”

Koskela: Testamenttien väärennökset ja epäselvyydet kuriin
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää