Lakiin lisättäisiin parlamentaarisen Yle-työryhmän linjaamat muutokset koskien Ylen toiminnan ja talouden avoimuutta ja sen valvontaa, varautumiseen liittyvää tehtävää sekä hallintoneuvoston jäsenmäärää.
Esityksessä päivitettäisiin lisäksi Ylen huoltovarmuustehtävä vastaamaan nykytilaa, jossa Yle varautuu televisio- ja radiotoiminnan lisäksi myös muun tiedonvälityksen hoitamiseen poikkeusoloissa.
Toimittajien valinta ja erottamiset
Lakiin on tarkoitus lisätä myös EU:n medianvapausasetuksen edellyttämät Yleisradion vastaavien toimittajien valintaa ja erottamista koskevat perusteet ja menettelyt. Vastaavan toimittajan valinta perustuisi valittavan henkilön kokemukseen suhteessa vastaavan toimittajan tehtäväalueeseen ja kokemukseen toimitustyöstä sekä toimitustyötä tekevän organisaation johtamisesta.
– Vastaava toimittaja voitaisiin erottaa vain asiallisesta painavasta syystä. Tällaisena ei voitaisi pitää syytä, joka perustuu vastaavan toimittajan käyttämään toimitukselliseen päätösvaltaan, ellei tehtävän jatkaminen olisi yhtiön kannalta ilmeisen kohtuutonta. Vastaavan toimittajan erottamisessa tulisi myös huomioida työsopimuslaissa kielletyt irtisanomisperusteet, kerrotaan liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteessa.
Lausuntoja säädösehdotuksesta voivat antaa kaikki kansalaiset ja organisaatiot osoitteessa lausuntopalvelu.fi 14.3.2025 saakka. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan keväällä 2025. Medianvapausasetusta aletaan soveltaa pääosin 8.8.2025, jolloin myös kansallisten säännösten tulee olla voimassa.