Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Lakiehdotus lausunnoille: Holokaustin kiistämisestä erillinen rangaistussäännös rikoslakiin

27.08.2024 |17:00

Oikeusministeriö on lähettänyt lausunnoille hallituksen esityksen luonnoksen, jonka mukaan rikoslakiin lisättäisiin säännös holokaustin ja muiden vakavien kansainvälisten rikosten kiistämisestä. Uusi säännös rajattaisiin mahdollisimman tarkasti sananvapauden suoja huomioiden.

Lakiesityksen taustalla on EU-komission vuonna 2021 Suomea vastaan käynnistämä rikkomusmenettely. Komissio katsoo, että EU:n niin sanotussa rasisminvastaisessa puitepäätöksessä tarkoitettu joukkotuhonnan ja muiden ihmisyyttä vastaan kohdistuvien rikosten vähättely on Suomen rikoslainsäädännössä puutteellisesti kriminalisoitu.

Esityksellä pannaan täytäntöön myös elokuussa 2023 eduskunnalle annetun yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämistä suomalaisessa yhteiskunnassa koskevan valtioneuvoston tiedonannon kirjaus, jonka mukaan kriminalisoidaan holokaustin kielto.

Erillinen rangaistussäännös rikoslakiin

Lakiesityksen mukaan rikoslakiin lisättäisiin erillinen rangaistussäännös, joka koskisi joukkotuhonnan, ihmisyyttä vastaan kohdistuneen rikoksen, hyökkäysrikoksen ja sotarikoksen julkista kiistämistä, puolustelemista ja vakavaa vähättelemistä. Säännös koskisi vain sellaisten rikosten kiistämistä, jotka kansainvälinen tuomioistuin, kuten esimerkiksi rikostuomioistuin ICC, on lainvoimaisella ratkaisulla todennut tapahtuneiksi.

Rikoslaissa ei tällä hetkellä ole erillistä säännöstä koskien juutalaisten kansanmurhan tai muiden ihmisyyttä vastaan tehtyjen rikosten tai vakavien kansainvälisten rikosten kieltämistä.

Holokaustin ja muiden vakavien kansainvälisten rikosten kiistämiseen voidaan tietyin edellytyksin soveltaa kiihottamista kansanryhmää vastaan koskevia rangaistussäännöksiä. Tuomioistuimet ovat katsoneet niin holokaustin kieltämisen, vähättelyn kuin puolustelunkin täyttäneen tietyissä yhteyksissä kiihottamista kansanryhmää vastaan koskevan rikostunnusmerkistön.

Yhteiskunnallinen keskustelu saa edelleen jatkua

Oikeusministeri Leena Meri on katsonut, että holokaustin kiistämisen rangaistavuus on merkittävä ja oikeudellisena sääntelykohteena moniulotteinen kysymys.

Sananvapaus on demokraattisen yhteiskunnan keskeinen perusarvo ja samalla yksi perustuslain turvaamista perusoikeuksista.

Ehdotetulla rikoslain säännöksellä ei tarkoitetakaan rajoittaa vapautta keskustella yhteiskunnallisesti merkityksellisistä asioista, historiallisista tapahtumista tai niiden tulkinnasta. Esimerkiksi holokaustista on voitava asiallisesti keskustella ilman pelkoa syytteeseen joutumisesta. Kärkevinkin argumentein käytävä keskustelu on sallittua, kunhan argumenttien perustelut ovat asialliset.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Tynkkynen: “On vain ajan kysymys, milloin Li Anderssonin EU-varojen käyttö menee tutkintaan”

01.04.2025 |19:32
2.
Suomen uutiset logo

Toimeentulotuki on nyt kuin katiska, johon liian moni jää loukkuun – hallitus uudistaa sosiaaliturvajärjestelmää selkeämmäksi ja työhön kannustavammaksi

03.04.2025 |10:46
3.
Suomen uutiset logo

Lääkärit ilman rajoja -järjestön Gazan työntekijät The Atlanticin haastattelussa: “Tiesimme, että Hamas oli läsnä”

04.04.2025 |09:26
7.
Suomen uutiset logo

Kunta- ja aluevaaleissa saa äänestää jopa 260 000 maahanmuuttajataustaista – demarit kalastelee nyt äänestäjiä venäjäksi ja arabian kielellä, somessa SDP toivottaa mielistellen ”Hyvää Eid-juhlaa”

04.04.2025 |17:54

Uusimmat










Mainos kuva

Lue lisää

PS Naiset 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää